Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mak2008 blog

Žena za sva vremena: Ammara Šabić Langić c/p

6d8d9c483968106d0a64179e46bd783a

Tek nedavno saznadoh za nju. I to slučajno. Uhvatih okom video koji podijeliše na Facebooku, upalih i ostadoh dugo slušajući je.
Nešto je u njenom govoru bilo drugačije. Govorila je o muško–ženskim odnosima, braku, identitetu i jednostavnosti. Konačno, pomislila sam. Žena da progovori o ženi. Ali iskreno i bez umotavanja i dodvoravanja ikome. Konačno, pomislila sam. I da jedna žena progovori o muškarcima. Muškarcima onakvim kakvi jesu.
Nakon saznanja da takva jedna žena obitava u mome prostoru i vremenu, poželjela sam da kažem nešto o njoj i da saznam više o njoj…

Ona je Ammara Šabić Langić rođena u Rijeci, 1974. Pisac i pjesnik. Majka četvero djece, usredotočena na svoju porodicu, borac protiv zasada neizlječive bolesti multipleskleroze, usmjerena na konstantno educiranje i pisanje.

Ammara je vrlo brzo svojim pisanjem osvojila širu javnost. Britkost uma, jasnoća i preciznost njenog govora čine da slušalac pomno sasluša svaku njenu riječ. Jedna od rijetkih žena koja sa stavom i hrabrošću opservira različite teme. Od onih vjerskih, političkih i socijalnih pa do onih tananih i emotivnih koje su karakteristične za svaku ženu.

Ona svojim stavovima ruši predrasude koje prema muslimanskoj ženi ima zapadni svijet, a prema kojem islam jedino što očekuje ​od žene jeste to da se ona posveti samo porodici i mužu, odustajući tako od svog identiteta i životnih ciljeva.

Prema Ammari, žena muslimanka treba da postigne ravnotežu svih njenih komponenti koje je čine ženom. Ona treba da zna razlučiti šta je to što joj je nametnuto od strane samih muslimana, koji su stavili običaj i tradiciju preko islamskog poimanja ženine uloge u društvu! A to je upravo ono što daje pravo zapadu da kritički gleda na položaj žene u islamu.

Naime, kako ističe Ammara, muslimani su oni koji su zaboravili da je jedan od najvećih muslimanskih umova kroz povijest islama upravo bila žena (npr. Aiša r.a.).

Ako želite čitati Ammarine tekstove to možete učiniti ukoliko posjetite njen blog: http://mysite.blogger.ba/

A, video koji pominjah na početku moga izlaganja pogledajte OVDJE 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ravgor (55)
#1, 04.03.2014 - 19:02
OD NJE UCE I ZENE I MUSKARCI...
04.03.2014 - 20:56