Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
milesto blog

Hoće li se desiti- Neverujem!

Mnogi kažu ’Nisam uspeo u životu zato što živim u Srbiji!’.
Ne slažem se, jer ko je uspešan, biće uspešan u različitim situacijama i kontekstima. Ako niste uspeli u Srbiji, verovatno nećete ni u Americi ili Nemačkoj. Tačno je da nam se u poslednjih 25 godina društvo raspalo, vednosti građanske klase su se izgubile jer su nas snašli i ratovi, i bomardovanje, i tranzicija, vrlo gusti događaji. Još uvek nam se svašta dešava i teško je ostati normalan, imati životne prioritete kakve imaju ljudi u uređenim društvima. Ipak, ako neko ima jasan cilj, ako je radio i razumeo situaciju, mogao je da uspe bez obzira gde je.

Pošto se ovde uspeh kažnjava i postoji zabrana da se bude uspešan i srećan, dešava se da oni kojima dobro ide glume da im ne ide, kukaju. Ili, ako se hvale, hvale se opet kukajući ’Jao, dobio sam neku stipendiju. Jao, baš sad ću morati u Ameriku na šest meseci. Pa, gde su me baš sad našli!’. Dao je informaciju da je uspeo, pohvalio se, ali se maksimalno potrudio da ogadi da ne bio kažnjen na neki način. Ali, to nije samo naš specijalitet. To je specijalitet neuređenih društava.
Ono što mislim da našim ljudima nedostaje su radne navike. Precenjujemo talenat i sposobnosti i mislimo da će nas sudbina, viša sila, šta god, gurnuti i smestiti tamo gde treba da budemo. Put, moć ili snagu za ostvarenje ciljeva ne tražimo u sebi, već izvan. I onda očekujemo (u sebi ima reč ’čekati’), dakle, čekamo i to se ne desi, neko drugi uspe i stvar se vrlo komplikuje.
Lenji smo i nemamo radne navike i to su nam najslabije tačke. ’Ja bih’ ili ’bilo bi lepo kada bi se desilo to i to’. mora da se zameni sa ’ja ću’.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Tebi je bas dobro.Sta god obecao ispunices, sta god nisi, ne primecujes, sta god uradio nije moglo bolje, sta god nisi, ima vremena.
#2, 20.03.2014 - 17:04
Prosto je,u životu postoje problemi, i za njih postoji rešenje, i postoje, pa recimo poteškoće, njih ne možemo rešiti, i ako se zadržavamo na njima, onda gubimo vreme tako da ne rešavamo ni probleme. Pozdrav
21.03.2014 - 23:16
srna1 (54)
”Kakve su ti misli, takav ti je život” stara izreka.

#1, 20.03.2014 - 16:27
upravo tako.
21.03.2014 - 23:16
 

Korisnik
offline
offline milesto (40)
Srbija, Braničevski okrugBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa