Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
duga blog

JA SAM SE SLATKO NASMEJALA DOK SAM CITALA OVE ZAKONE ,MOZDA NI VI NISTE ZNALI

U svakoj državi postoje zakoni koji se moraju poštovati, ali pojedine države imaju čudne, smešne i bizarne zakone. Međutim, stranci kao i državljani moraju poštovati čak i najuvrnutije propise. Neki od tih zakona možda i nisu više na snazi, ali pre nego što krenete na put u inostranstvo prelistajte zakonik odabrane države.

Eleazar/Flickr.com
Eleazar/Flickr.com

Odmor iz snova ili poslovni put mogao bi da vam upropasti neplanirani odlazak u zatvor zbog neznanja. Ukoliko odlučite da posetite engleski Vorington, znajte da je ljubljenje na peronima železničke stanice strogo zabranjeno. Povedete li žirafu na putovanje u Džordžiju nemojte je vezati za telefonski stub ili uličnu svetiljku, jer ćete dobiti kaznu.

U Memfisu žene smeju da voze automobil samo ako muškarac trči ispred njih sa zastavicama. Nepoštovanje ovih i mnogih drugih zakona može vas koštati mnogo vremena, živaca i novca.

Sudeći prema nekim pravilima i zakonima, u različitim državama nije uvek lako biti žena. Iako su neki zakoni na ženskoj strani, drugi pak zabranjuju ženama najnormalnije stvari poput vožnje automobila.

Britanski zakon trudnicama dopušta vršenje male nužde na bilo kom mestu, čak i u javnosti. Ako želi, trudnica to može učiniti i u policajčev šlem. Hongkong štiti prevarene supruge tako što im daje zakonsko pravo da ubiju nevernog supruga, ali to smeju da učine jedino golim rukama. Kao posebnu satisfakciju ova država omogućava da suparnicu sa kojom je muž počinio preljubu supruga sme da ubije kako god poželi.

Njujorške sudije su odlučile da ženska prava izjednače sa muškim tako što će im dozvoliti da se podzemnom železnicom voze u toplesu.

makelessnoise/Flickr.com
makelessnoise/Flickr.com

Sa druge strane, kolumbijski zakoni nalažu da majka mora da bude prisutna pri prvom polnom odnosu svoje kćerke, a na pacifičkom ostrvu po imenu Guam ženama je zabranjeno da se udaju ako su device. Na ovom ostrvu postoje muškarci koji putuju zemljom i razdevičuju devojke za udaju. U Memfisu je ženama dozvoljeno da voze samo ako muškarci trče ispred njih i zastavicama mašu obaveštavajući nadolazeća vozila da je žena za volanom.

Neudate žene sa Floride koje nedeljom vole da skaču padobranom rizikuju da budu uhapšene i pritvorene, jer im je ova vrsta zabave zabranjena.

"Brkama" zabranjeno ljubljenje

Zakoni ne štede ni pripadnike jačeg pola, ali bizarnih stvari poput dozvoljenih batina za suprugu ili polnih odnosa sa životinjama u propisima ne manjka.

Tako im je u Libanu zakonom dozvoljen polni odnos sa životinjama, ali isključivo ženskog pola. Odnosi sa životinjom muškog pola kažnjavaju se smrću. Arkanzaški zakon dozvoljava muškarcu da pretuče svoju suprugu, ali najviše jednom mesečno. U Zapadnoj Virdžiniji muškarci takođe potpuno legalno mogu da tuku svoju ženu, ali samo ako se nalaze na stepenicama suda.

Država Ilinois propisuje svim neženjama da se prilikom razgovora sa neudatim ženama moraju predstavljati kao "master", a ne kao "mister". Žene iz Samoe sigurno uvek dobijaju poklone za rođendan, jer se tamo zaboravljanje rođendana svoje supruge smatra zločinom.

Brkovi su ponovo u trendu, ali nije lako biti brkati muškarac u Ajovi, jer "brkama" je zabranjeno ljubljenje žena na javnom mestu. Zakonom je propisana i dužina poljupca, koji ne sme potrajati duže od pet minuta.

Muškarci koji vole da nose suknje nisu dobrodošli u Italiji, jer se prema njihovom zakonu kažnjavaju pripadnici jačeg pola koji oblače suknje.

Riba mora biti trezna

Kada povedete žirafu u Džordžiju na poslovni put, vodite računa o tome da je ne vežete uz telefonski stub ili uličnu svetiljku, jer je to zabranjeno. Nije precizirano da li postoji neki "parking" namenjen žirafama, pa bi najbolje bilo da je ostavite kod kuće. Ohajo strogo zabranjuje davanje alkohola ribama, a Južna Karolina držanje konja u kadi. Stari zakon Izraela zabranjuje vođenje medveda na plažu. Škotima nije dozvoljeno da pijani vode kravu. Na Aljasci je dozvoljeno loviti medvede, ali je zabranjeno buditi ih samo zbog fotografisanja.

Na Trgu Svetog Marka u Veneciji izričito je zabranjeno hraniti golubove. Gradske vlasti su se odlučile na ovaj potez da bi smanjile broj golubova i sveli na minimum štetu koju prave istorijskim znamenitostima.

Aaron Escobar/Flickr.com
Aaron Escobar/Flickr.com

Zakoni za sve

Singapur je nadaleko čuven po strogim zakonima o čistoći, koji se naročito odnose na bacanje smeća, šaranje po zidovima i lepljenje žvaka. Neki smatraju da je žvakanje žvakaće gume znak lošeg bontona, ali u Singapuru su odlučili da krivično gone one koje uhvate u žvakanju. Žvakanje je dozvoljeno samo ako je medicinski preporučeno. Ovde je zabranjeno i kijati bez maramice, kao i napustiti toalet ako niste povukli vodu za sobom. A kazna za neki od ovih prekršaja iznosi sto dolara.

Na Ibici vodite računa o tome da ne hodate i ispijate piće, jer je to dozvoljeno samo ispred kafića i u njima, ali na ulici nikako.

Ako otputujete na Tajland nemojte se rugati monarhiji, jer to je strogo zabranjeno, a kad krenete da izađete iz kuće ne zaboravite da obučete donji veš, jer se hodanje bez njega takođe kažnjava.

Dočekujete li, ili ispraćate nekoga u engleskom Voringtonu znajte da je ljubljenje na peronima železničke stanice kažnjivo.

Šaljete li razglednice iz Velike Britanije obavezno pazite da markicu ispravno zalepite. Britanci smatraju izdajom okretanje naopačke poštanske marake sa slikom nekog od članova kraljevske porodice.

Kineske vlasti zabranjuju spasavanje osobe koja se davi, jer smatraju da će se na taj način sprečiti sudbina. Grubo kršite zakon i ako pevate u kadi u Pensilvaniji, ili ako ste matičar koji sklapa brak između mladenaca koji su pijani.

Kada su u pitanju propisi koji se tiču vožnje u Danskoj, pre nego što se uključi automobil obavezno je proveriti da ispod automobila ne spava neko dete. Španska policija krivično goni vozače koje zatekne da voze u sandalama.

Zakon koji važi u Kentakiju, a može "dobro doći" onima koji vole da voze kad popiju, propisuje da je svaki pijanac trezan sve dok se ne dokaže suprotno.

Neki od ovih zakona možda više i nisu na snazi, ali poželjno je imati u vidu zakone i kulturu zemalja koje se posećuju. Kako i zašto su uvedeni ovi zakoni, nama ostaje samo da nagađamo.

Smešni zakoni u SAD

U SAD vladaju smešni zakoni, po kojima se pišu kazne svakome ko ih krši. Iako zakon zvuči apsurdno ili smešno, revnosni policajci kažnjavaju svakoga koga uhvate u kršenju propisa. Tako je na primer u Alabami zabranjeno nositi veštačke brkove u crkvi, jer bi mogli da izazovu smeh. U Kanzasu je zabranjeno bacati noževe na osobe koje nose prugasta odela, ostaje nepoznato da li ovo znači da je dozvoljeno bacati noževe na osobe koje nose odela sa drugim dezenima. U Vašingtonu je zabranjeno pretvarati se da ste potomak bogatih roditelja. Oklahoma zabranjuje uzimanje griza tuđeg hamburgera, a u Kaliforniji je zabranjeno konzumiranje narandže u kadi. Žene u Montani koje otvaraju poštu naslovljenu na supruga strogo se kažnjavaju.

Zabranjeno umiranje

Za sanjare koji maštaju o večnom životu postoji kutak na zemlji gde umiranje nije dozvoljeno. Selidba u Longdžearbdžen, grad koji se nalazi na norveškoj prekomorskoj teritoriji Svalbardu, idealno je rešenje za one koji žele da izbegnu susret sa smrću. U ovom skandinavskom gradu umiranje je protivzakonito. Razlog za donošenje ovakve odluke vlasti i usvajanje ovakvog zakona leži u činjenici da zbog niskih temperatura, kakve su tamo cele godine, tela ne trunu. Oni koji se slučajno tamo nađu teško bolesni hitno bivaju avionom prevezeni do kopna, gde mogu slobodno umreti bez kršenja propisa i straha od hapšenja.C/P 
Interesantno
pozitivni glasovi: 19  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ravgor (54)
#4, 30.03.2014 - 21:20
HEHE
31.03.2014 - 12:17
nislice (46)
:)))
#3, 30.03.2014 - 20:57
POZZ
31.03.2014 - 12:17
A gde je Srpski zakon i policija koja jedva ceka stranu registraciju deru nas koliko udjemo u Srbiji, da bude jos bolje pocev od granice da vam kljuc od kola i kaze vidis onaj auto crveni ubaci u gepek trista eura ili stavi u pasos , to je Srbija
#2, 30.03.2014 - 20:37
STA DA SE RADI
31.03.2014 - 12:17
Poslednje mi je vrh:))
Ljubim
#1, 30.03.2014 - 17:33
KOJE NEBULOZE IMA
31.03.2014 - 12:16