Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
srna1 blog

Devojka sa tugom u očima

Gledao sam je kako plače, dok se pijani mamlaz nadnosio nad njenim licem. Govorio je glasno, ali od muzike koja je treštala na splavu nisam mogao da čujem šta. Po njegovoj gestikulaciji, po ručerdama kojima je mlatarao oko njene glave, često lupajući o sto, shvatao sam da je ljut.

Ona je gledala u njega najtužnijim pogledom na svetu. Imala je plave oči i plavu kosu i, rekao bih, svega nešto više od dvadeset godina, dok je mamlaz bio zasigurno duplo stariji od nje. Kao i ja.

Dok sam sam za stolom ispijao treći espreso i kiselu vodu nisam mogao da odvojim pogled od susednog stola za kojim su sedeli. Povremeno bi mi prišao neko od dosadnih poznanika, ali sve sam ih odreda oterao svojim mračnim raspoloženjem. A bio sam nervozan zbog nežne plavuše detinjeg lica i njenog momka koji viče. Nisam ih ranije viđao tu, a znao sam sve koji posećuju moj lokal. Sve te sponzoruše i njihove sponzore poznavao sam kao zlu paru. Ali ova mala bila je nešto novo u tom svetu, kao da je zalutala. Nisam bio siguran da je s njim zbog para, ali drugi razlog nisam mogao da pronađem posmatrajući ih.

Govorio sam sebi da me se ne tiče ni ona, ni njen tužni pogled i suze na tom nežnom licu. Sama je kriva, dovoljno je odrasla da može da bira sa kim će da se viđa.

Mislio sam, možda je mamlaz u pravu, možda ga je prevarila, ponizila. Mene se to,, uostalom, ne tiče. Nisam ih čak ni poznavao. Ali nešto u njenim očima nije mi davalo mira. Toliko tuge nisam nikada video.

U jednom trenutku on je ustao i povukao je za ruku. Podigla je pogled i po prvi put te večeri video sam u njenim očima još jedno osećanje koje me je nateralo da poskočim. Strah. Devojka ga je gledala uplašeno kao da nije znala šta je još čeka te večeri.

Pozvao sam jednog momka iz obezbeđenja i pokazao mu da pođe sa mnom. Ne znam o čemu sam u tim trenucima razmišljao, ali nisam mogao da podnesem pomisao da bi nju neko mogao da povredi. Ta pomisao dovodila me je do ludila. Bila je tako krhka, da mi se činilo da bi se slomila od jednog udarca.

Pratili smo ih do parkinga. Mamlaz je ćutao vukući je za ruku, sve dok nisu stigli do automobila. A onda je ugurao u auto, a da se ničim nije pobunila. Mišin auto bio je parkiran blizu i obojica smo krenuli ka njemu. Ništa me nije pitao. Vozio je za njima bez reči.

Kada su se parkirali, Miša je iskusno zaustavio automobil dovoljno daleko da nas ne vide. Sačekali smo da izađu iz auta. Pošto je otvorio prozor, tada sam prvi put čuo njegove reči.

Vikao je na devojku kao da je pomahnitao, ne obazirajući se na tišinu noći. Mogao sam jasno da čujem zašto je ljut. Želela je da ga ostavi, a on to nije mogao da prihvati. Jedino mi nije bilo jasno zašto ona uporno ćuti. Zar nije imala snage da se brani? Zašto ga se toliko plašila?

Kada je prvi šamar poleteo ka njenom licu i Miša i ja smo kao munje izleteli iz automobila i potrčali ka njima. Stigao je još jednom da je udari pre nego što je Miša skočio na njega i oborio ga na zemlju. Ja sam podigao uplakanu devojku, tiho joj šapnuo da će sve biti u redu i da se odmakne, a onda smo zajedno navalili na mamlaza koji se usudio da je udari.

Ne bih da pričam o tome šta je sa njim bilo. Jasno je da je dobio šta je zaslužio. Živ je, to je jedino važno, jer bio sam toliko besan, da je moglo svašta da mu se dogodi. Da nisam u nekom trenutku začuo njen plač, ne znam kako bih se zaustavio.

Ostavili smo pretučenog mamlaza na parkingu a devojku poveli sa nama do prve taksi stanice. Pitao sam je da li ima novac za taksi i da li ima gde da ode. Klimnula je glavom. Spustio sam joj svoj broj telefona u ruku, ako joj ikada ponovo priđe.

Kada je taksi otišao, Miša i ja ušli smo u auto, a ja sam mu dobacio da vozi u najbližu kafanu da se napijemo. Prvi put, od kada ga poznajem, video sam ga da se osmehnuo.

Nisam očekivao da ću je ikada više videti. Bila je jedina zbog koje sam se ikada pobio. Ustvari, nikada se nisam tukao. To je umesto mene obavljalo obezbeđenje na splavu, a lično nikada nisam ulazio u konflikte koji se ne mogu rešiti verbalno. Kada je trebalo izbaciti pijane goste ili nasrtljivce, tu su bili Miša i drugari. Ja sam ipak bio protiv pesnica i oružja. Miša mi je te noći priznao da nije verovao da sam sposoban za tako nešto. Priznajem, i sebe sam iznenadio. Nešto se u meni prelomilo, pogodivši me u najskriveniji deo moje duše. Nisam mogao da zaboravim njene tužne, plave oči.

Sutradan sam rešio da prodam splav. Nije to za mene, shvatio sam nakon što sam cele noći razmišljao o njoj. Novac mi nije bio problem, pa sam Miši ponudio da ga preuzme i isplati me na rate. Pristao je nakon što me je nekoliko puta pitao da li sam dobro. Splav je dobro radio, znali smo to obojica, ali ja sam takođe znao da ne želim takav život za sebe.

Dve nedelje kasnije Miša me je pozvao da potpišemo papire i popijemo piće na njegov račun. Iako nisam želeo da se vraćam, morao sam da ga ispoštujem. Shvatio sam da smo, nekako za svo to vreme postali prijatelji.

Splav je bio pun istih lica i ništa se nije promenilo. Konobarica je donela piće, kada sam iza njenih leđa ugledao iste one uplašene oči kako me gledaju.

Stajala je na vratima kao da se pita da li treba da uđe. Bila je sama i gledala je pravo u mene. Učinilo mi se čak da je drhtala. Ustao sam i pošao ka njoj. Nije se pomerila ni za milimetar dok joj nisam prišao. Nisam želeo da je uplašim. Pružio sam joj ruku. Prihvatila ju je ne skidajući pogled sa mojih očiju, kao da me proučava, kao da vaga da li mi može verovati. Poveo sam je do stola gde sam sedeo sa Mišom. Nije se iznenadio kad je ugledao. Klimnuo je glavom u znak pozdrava, izvinio se i otišao.

Nekoliko minuta oboje smo ćutali gledajući se. Čekao sam da ona prva progovori. Želeo sam da znam zašto je tu. Da li je došla da se zahvali ili ni ona ne može da zaboravi onu noć. Jer ja nisam mogao da je izbacim iz glave. Noćima sam se budio iz košmara u kojima se pijani tip naginje nad nju i onda je udara a ona pada. Video sam njene tužne oči i suze na obrazima, usne koje podrhtavaju i crveni trag na licu. Pratila me je gde god sam krenuo, a to što sam se udaljio sa splava nije me spasilo njenog lika.

Sada je bila tu, sedela je pored mene i ćutala proučavajući svaku crtu na mom licu. A onda je napokon progovorila.


Zovem se Jelena. Dugujem ti život, ali nisam zato ovde. Došla sam zato što ne mogu da izbrišem tvoj lik iz sećanja. Želim da te upoznam, iako se plašim da ponovo ne pogrešim, tvoje oči mi govore da si drugačiji.

Nisam znao šta bih joj rekao. Ne postoje reči kojima bih objasnio kako sam se tada osećao. Želeo sam da mi veruje, da zna da je nikada nikako ne bih povredio. Želeo sam da je učinim srećnom i da je zaštitim i volim do kraja života. Znao sam da su moje misli lude i da se nas dvoje ne poznajemo, ali srce mi je govorilo da je Jelena ona prava za mene.

Umesto reči spustio sam poljubac na njene usne. Samo trenutak nakon toga, uplašeno sam je pustio, pomislivši da ću je tako oterati, prestraviti. Nije otišla, nije se ni uplašila. Samo se blago nasmešila. Imala je najlepši osmeh na svetu. Poželeo sam da je zauvek gledam nasmejanu.


Jelena je postala moja žena godinu dana nakon toga. Uspeo sam da oteram tugu iz njenih očiju. Noć koja nas je spojila sada je daleko iza nas. Ipak, ja nikada nisam uspeo da je zaboravim. Košmari u kojima je pijani tip udara proredili su se ali ih i dalje redovno sanjam. Zato me je naterala da sve ovo napišem, kako bih možda uspeo jednog dana da zaboravim.

C/p 
Interesantno
pozitivni glasovi: 47  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

zoran-zoki (39)
SUèER JE ...
#11, 22.05.2014 - 23:38
Hvala
23.05.2014 - 09:20
jhanus2010 (52)
lepa prica
#10, 14.05.2014 - 13:43
Da i meni se svidela
14.05.2014 - 15:00
vlada666 (50)
Srna,nisam rekao za pricu,ni lepa niti ruzna..prilicno je bajkovita,ali na zalost to je realno stanje nase zemlje..
#9, 10.05.2014 - 23:25
to je vec za duzu diskusiju, na zalost ima i toga, treba da se zapitamo svi kao drustvo zasto je to tako
10.05.2014 - 23:39
vlada666 (50)
A sta tako fine devojke rade sa duplo starijim od sebe..pa ebu se za kintu..a posle placu,jaoj nisam htela majke mi..naivne kao francuske sobarice..ali,lepo se zavrsilo..nasla je zastitnika..hahahaa..vi,svi sto ste odusevljeni pricom...nemate izgleda pojma,cemu dajete pluseve...
#8, 10.05.2014 - 22:17
zavisi kako ko vidi svojim ocima, za nekoga je prica lepa, a za nekog ruzna
10.05.2014 - 23:19
sneki62 (54)
LEPA PRICA...MALO JE TAKVIH PRICA ALI IMA IH....! POZDRAV.
#7, 10.05.2014 - 13:38
Hvala draga, ....ima ih
11.05.2014 - 11:53
ravgor (53)
#6, 10.05.2014 - 00:30
Hvala
10.05.2014 - 01:54
Samo jedan uzdah

Poydravljam te i ljubim!
#5, 10.05.2014 - 00:06
10.05.2014 - 00:12
nislice (46)
Lepa prica....(y)
#4, 10.05.2014 - 00:02
10.05.2014 - 00:12
Dnaj (51)
Lepa prica

Sudbinska ljubav ili "sindrom zastitnika"?
Propoveda se da ima 5 jezika ljubavi...
#3, 09.05.2014 - 09:02
09.05.2014 - 11:42
#2, 09.05.2014 - 08:57
09.05.2014 - 11:38
1  2  [»]