Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piroscizma blog

Čarobni Animin lik: Tajanstvena žena u muškim snovima

Svaki muški potomak Adama u svojoj unutrašnjosti nosi svoju Evu. Predstava misteriozne žene u snu dolazi, dakle, iz vlastite unutrašnjosti, iz dubina nesvesne psihe muškarcaKarl Gustav Jung je nazvao „Animom” (na latinskom „duša”, „duh”, „životni princip”). Evo šta on kaže: „U nesvesnom muškarca postoji nasleđena kolektivna slika žene, način pomoću kojeg on shvata bivstvo žene”. Svaki muški potomak Adama u svojoj unutrašnjosti nosi svoju Evu. Predstava misteriozne žene u snu dolazi, dakle, iz vlastite unutrašnjosti, iz dubina nesvesne psihe muškarca.


Četiri lica Anime

Anima ima bezbroj lica, mnoštvo različitih pojavnih oblika. Svi oni, međutim, mogu se svrstati u nekoliko tipova. Jung razlikuje četiri tipa, odnosno, stupnja Anime: primitivna žena (čulna, divlja, nagonska, koju personifikuje Eva), romantična žena (idealizovana, lepa, sublimne erotike poput Geteove Helene), žena oduhovljenog erosa (emocionalna, produhovljena – Devica Marija) i, najzad, mudra žena (oličenje ženske mudrosti i duhovnosti je Atena Palada). Čarobni lik žene iz sna zapravo je izdanak arhetipa Anime, jedne od arhetipskih figura kolektivnog nesvesnog. Anima oličava ženske duševne kvalitete kao što su: intuicija, proročanska slutnja, saosećanje, ćudljivost, promenljivost raspoloženja, privrženost, ljubav, saosećanje, mašta, sklonost iracionalnom i misterioznom. Ona personifikuje princip Erosa i sposobnost muškarca da uspostavi odnos sa svojom nesvesnom dušom i da se snađe u lavirintu podzemlja uma. Anima je unutrašnji vodič do nepoznatih i opasnih dubina vlastite nesvesne duše.


Arhetipska figura žene u muškoj psihi, ispoljava se u snu na dva suprotna načina, kao pozitivan i kao negativan lik. Pozitivan vid Anime ispoljava se u vidu muza (koje nadahnjuju pesnike, kompozitore, slikare), dobrih vila, proročica i mudrih starih žena koje svojim natprirodnim moćima pomažu ljudima. Anima je snažna pokretačka sila, koja muškarca podstiče na akciju, na stvaranje i podvig. „Njena draž goni, mami, bodri muškarca da se upusti u sve pustolovine duše i duha, delovanja i stvaranja, u svetu u sebi samome i u onom izvan sebe” – kaže jungovac Erih Nojman. Mračni, negativni, destruktivni aspekt Anime manifestuje se u poeziji, predanju ili bajci u vidu zavodnica, fatalnih žena, bludnica, sirena, veštica, mora, striga, lamija i sukuba, „koje zalude mladiće i onda im isišu život”. Dešava se često da Anima dolazi muškarcu u život iznenada kao elementarna nepogoda, kao nadmoćna demonska snaga, neizbežna zla sudbina i napravi od njega haos. Ali, to se dešava onda kada muškarac s prezrenjem odbaci svoju arhetipsku sliku žene. Anima se onda razgoropadi i postaje zbilja preteća, pakosna, destruktivna, zla… Sveti mu se u vidu ćudljivog raspoloženja, nemotivisane, iracionalne potištenosti ili kobne ljubavi.

profesor dr Žarko Trebješanin 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (53)
#4, 09.09.2014 - 12:57
hvala :)
09.09.2014 - 14:50
vld (42)
#3, 08.09.2014 - 13:23
hvala :)
08.09.2014 - 14:45
ravgor (54)
#2, 07.09.2014 - 20:23
hvala :)
08.09.2014 - 01:46
AUDI6 (59)
#1, 07.09.2014 - 16:13
hvala Zeco :)))
07.09.2014 - 16:14
 

Korisnik
offline piroscizma (58)
Srbija, Južnobački okrug, Novi SadBlogovi: tagovi
nema tagova