Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
srna1 blog
Данас, када се љубав аутоматски повезује са сексом и када су бројне вредности друштва изврнуте, платонска љубав се све више чини ствар прошлости, одраз неких других "чеднијих" времена.

Имамо ли и ми сансу за безграничном љубави какву описује ЕА По у својој предивној љубавној песми?

"Ал љубав нам била је јача од љубави многих
Што старији били Нег ми - Ја

мудрији много нег ми - Ја

нити Анђели, горе на небу,

Ни подморски демони зли

Не могу да ми раздвојити душу од душе
. Лепе Анабел Ли "


Потребно је дефинисати шта је то тачно платонска љубав. Многи људи често користе тај термин, да не знају шта се у ствари значи.


Као сто и само име говори, платонска љубав добила је име по Грчком Филозофу Платону, који није измислио термин, нема је први писао о тој врсти љубави. Наравно, у старој Грчкој однос према љубави био је нешто другачији него што је данас, па у неку руку слободнији. Познато је да је Платон, правим именом Аристоклес, Био хомосексуалне оријентације.


Такође, познато је да је био олимпијац, односно врхунски спортиста, према томе и припадник Грчке елита.

Управо та бестелесна љубав је она љубав која је тек у време ренесансе и хуманизма названа платонска љубав, јер је инспирација била хеленистичка култура.

Дакле, платонском љубави се сматра љубав која није ни на који начин физички конзумирана, него се ради на духовној и емоционалној повезаности. Она може бити различитог интензитета, најчешће постоји физичка привлачност, може да се кажем да су то најчешће љубави које због неког разлога не могу имати физичку димензију сам.


Платонска љубав често је врло зрела љубав, повезаност на емоционалном нивоу која може да трајати целог живота.


Платонска љубав се може упоредити је пријатељством између мушкарца и жене. Наиме, познато је да Већина таквих пријатељстава не може опстати, јер најчешће једна страна жели да управо из једне емоционалне основе прећи и на ону другу, физичку, док друга страна да жели не.


Платонска љубав управо се крије негде између пријатељске и телесне љубави, У равнотежи свака особа је може доживети на различит, себи својствен начин, па можда ниједна од наших дефиниција неће одговарати вашим осећајима или вашем поимању платонске љубави. Док ће неке особе описивати платонску љубав , као немогућу, али итекако стварну љубав, други ће платонску љубав описивати као љубав између два пријатеља. У доба када се комуникација одвија путем Интернета, па се и тим путем стварају бројна пријатељства, чак се иде до те мере да људи само путем интернета одржавају виртуалну љубавну везу. Мозе ли се она назвати платонском љубави?


Одговор би могао бити и потврдан, нема веће су могућности да се ради о одушевљењу неком особом или залуђеношћу, него правој љубави. Оно што је најважније код платонске љубави је да она спаја, а не раздваја, да она на неки начин сам надилази ОНО телесно . Када сте Спреми дати све оно емоционално другој особи, својој љубави, па била она и једнострана. Један од најпознатијих примера је познати песник сам Зачетник хуманизма Франческо Петрарка који је директор "Канцонијер" посветио Лаури, својој Музи и љубави ,, Колико је познато , веза никада није била конзумирана. Такодје, његова бесконачна љубав према њој наставила се и након њене смрти.


Како не би дошло урадити забуне, платонска љубав може прећи и у физичку љубав, ја верујемо да су бројни садашњи парови били годинама пријатељи или мало бољи познаници пре него сто су постали пар.


Одређено разумевање, емоционална повезаност сам Физичка привлачност може постојати прије исте физичке љубави, па због чега се и да не би могла назвати платонском љубави. Бројни психолози који се баве љубавним везама, управо препоручују паровима да своју везу темеље на пријатељству и на емоционалној основи, а не физичкој.


Због чега платонска љубав не би била добар Почетак? Оно што је сигурно, ако платонску љубав нисте доживели, не можете да је ни схватити. Је ли то љубав "јача од љубави многих", као што је у песми или она Поовој сасвим нешто људско , свакидашње, тешко је рећи.

Оно што је најважније је да љубав постоји, да нас она испуњава, усрећује, даје нам наду, па макар била бесмислена, немогућа сам и луда.

И наравно Ц / П 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 2

Napiši komentar:

sneki62 (55)
Platonska ljubav budi sva cula u nama i tako je bas potrebna, ovom modernom vremenu..! Odlicno mila kao i uvek. Ljubim te.
#4, 28.10.2014 - 17:26
Hvala draga
28.10.2014 - 23:03
Dnaj (53)
Nekako, ne paše za današnji sistem osvajanja platonska...
Mi, od starije generacije znamo, kakva je uzdrhtala bila radost tih kratkih, platonskih susreta
#3, 28.10.2014 - 00:15
Slazem se , ali tu smo mi da ih podsetimo hvala
28.10.2014 - 10:35
lanselot (53)
Jesam li ja ostavio neki komentar ovde?:-)
#2, 27.10.2014 - 20:55
Aha greskom nestao , jeste da je pesma tuzna ali govori o toj bezgranicnoj ljubavi.
28.10.2014 - 10:32
Plus!
Mislim da nam je bas u ovom vremenu dostupnosti potrebna car platonske ljubavi!

Veliki pozdrav
#1, 27.10.2014 - 20:20
Hvala draga, pozdrav
28.10.2014 - 10:28