Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Radovi-U-Toku blog
- Oš da skačeš ti više bratac il oćeš još da se zajebavaš tu na taj mos?!
Ove reči preneše iz misli mladića zagledanog u vir reke ispod njega. Prsti mu još jače stegoše ogradu mosta. Što je svakako i razumljivo jer je u reku gledao sa pogrešne strane ograde. Ispod njega su se kovitlali razigrani virovi Morave. Kao da su se radovali novom telu sa kojim će moći da se poigraju uskoro.. - Oš da skačeš više, alo! - Sad vec nestrpljivo, poče da mu prilazi ciganin koji je stajao i gledao ga već neko vreme.
- Ne prilazi, skočiću bre! Aj mrš' odavde!
- Pa ja i čekam da skočiš više pa da te vodim. Će da skačeš pa nećeš, ne znaš ni sam više krv ti tvoju. Aj skačaj pa didemo.
Mladić ga je gledao zbunjeno. -Gde bre da idemo, si ti pijan. Ubiću se, razumeš li!
- Razumem al ti ne razumeš. Ti će skočiš i ja ću te vodim onda. Će da umreš i ja ću ti uzmem dušu. Ono nije ti dan, trebo si ti još da živiš al kad si odlučio tako neka ti bude.. Ama ne gledaj me tako bre. Ono jes izgledam ko ciganin ali to je tvoja krivica. Nije ti bio dan, trebo si još da živiš al ti si zapo i ja sam morao da uzmem prvi dostupan oblik. E zato bratac ti će dumreš i ima te odvede ciganin Smrt.
Mladić ga je gledao i zevao kao riba na suvom. - Cigo, ako ti sad predjem ogradu, odraću te od batina! Ne teraj me da zadnje što sam uradio u životu bude premlaćivanje ciganske budale! Mrš' odavde, čibe!
- Neću. Misim nije da neću, ne mogu. I da ti kažem pravo ič me se ne tangira dal će mi veruješ ili ne, će poveruješ kad se udaviš. Ja sam ionako imo slobodno sad al gospodin rešio će da se udavi u Moravu i em što si mi uzeo slobodno vreme em što se svadjaš sad i nerviraš me. Gospodin ne veruje da sam Smrt. Ma ajde bogati. Ko da ja uvek moram dimam aljinu i kosu na rame. Zamisli bogati. A to što sam se pojavio iznenada i što na ovaj železnički mos osim voza niki ne prolazi to nema veze. Pa ajde pametnjakoviću ako nisam Smrt, šta ciganin traži u ovu nedodjiju po ovaj sneg i kijamet ovde i to baš kad si ti rešio da se daviš!?
Mladić ga je netremice gledao. - Dobro, šta znam ja, možda slučajno..mada ono jeste da niko ovde ne dolazi, zato sam i hteo da ovde to uradim..Ti..si zaista..Smrt?
- Jesam.
- Znači tek tako..i samo to, ja skočim i..gotovo..kraj?
- Kraj bratac. Umro si. I onda te ja vodim.
- G..gde me vodiš?
- Znaš ti de.
- Pakao?
- A to zavisi šta veruješ. Pako, raj, ništavilo, mene sve jedno. Šta veruješ ono na kraju, to ti bude.Ali da je dobro to jok bratac.Šta ćeš, nije ti dan, nego si sam rešio pa će zato tebi da bude zeznuto.
- Kako to misliš? Zašto? - mladiću se znoj cedio sa čela iako je bio Januar.
- Pa zbog birokratije, da se tako izrazim. Vidi, ti treba dumreš tamo negde u maj mesec, u 79-u godinu. Tako ti piše u knjigu. A ti si rešio dumreš sad. I to onda mož bude problem. E zato ti onda čekaš kod mene dok ti ne dodje taj dan. Što ti dodje zeznuto. Ko istražni zatvor pre neg te osude na godinu dana zbog radi kradju bakar. Samo što ti to što ležiš u ovaj istražni ne uračunaju u kaznu. A i bude nezgodno kod mene.
- Što nezgodno? ne razumem, objasni?
- Pa vidi, kad tako umreš na svoju ruku, onda dok ne dodje dan kad si trebo istinski dumreš ti će da gledaš tvoj život od rodjenja do ovog dana. I da gledaš svaku tvoju propuštenu šansu. I da gledaš onda šta si mogo dimaš. Ko na film. Svaki onaj put kad si teo nešto duradiš a nisi, ti ćeš da vidiš. I šta si mogo dimaš da si to uradio. I onda kad zapamtiš svaki detalj onda ide drugi deo. Da gledaš šta si mogo dimaš da nisi skoćio. Da gledaš ženu koju si trebo da ženiš kako drugom radja decu koju si trebo dimaš ti. Da gledaš tvoji kako se muču i živu bez tebe. A ume to da bude zeznuto bratac.
Mladićeve šake su bile bele od stezanja metalne ograde. Srce mu je lupalo kao ludo. Kroz glavu su mu prolazile slike svih onih trenutaka kada je iz straha ili nesigurnosti odustajao umesto da je pokušavao..
- Biljana..imao sam 17 godina i toliko dugo sam želeo da je pitam da izadjemo a nikada nisam..Posle srednje je nikada nisam video..- Promrljao je jedva čujno.
- Oš da ti kažem šta bi bilo da jesi? Ću ti kažem, da ne bude Smrt vazda baksuz. Dve godine veze. Tamo na fax bi se rasturili ali bi ostali prijatelji.
Mladiću podjoše suze..- Nisam..kako sam mogao da znam. Mislio sam..
- Ništa sad..nego da skočiš pa da završavamo više.
- Pre par dana sam na poslu primetio da me gleda jedna..Bila je sa momkom, znam tog kretena, skoro izašao iz zatvora. ali smo se baš gledali..Misliš da?
- Eeeeee..
-Lažeš me? Trebao sam?!
- Će skačeš?
- Čoveče noćas sam sanjao da Lacio pobedjuje Romu, hteo sam da stavim pare na duplu pobedu. Šta ako..?!
- Gotovo sad, oni igraju od tri a sad evo skoro dva i nesto..
- Auh..doci ce..doci ce Lacio! I ona mala..koga briga za onog njenog nabildanog kretena, znam da imam šanse kod nje! Uzmem pare na kladzu i zapalim negde sa njom na produženi vikend!
- Znači neće da skačeš?
- Ma kakvi, beži, sklanjaj se ako požurim stižem da uplatim tiket!!!
Ciganin-Smrt je nemo posmatrao kako mladić trči sa mosta i udaljava se niz prugu. Uskoro je zamakao iza krivine a istog trenutka se i Ciga okrenuo u suprotnom pravcu i brzo potrčao sa mosta pa niz levu obalu se vešto spustio do same reke. Približavao se drugom, malo mladjem ciganinu koji je čučao ispod samog mosta kraj hrpe bakarnih cevi.
- Jel ode budala? - prozbori mladji.
- Ode krv mu njegovu.
- Trebo si pustiš budalu da se baci.
- Jes pa da krenu milicajci da ga traže i raznorazne budale. Znaš da kako ko nestane odma krenu po reku da čeprkaju svi. A ovolki bakar ne mogu da pomeram dok Mićko ne opravi traktor. A jes budala majke mu ga. Ima dobije batine od nekog bivšeg robijaša, taj će ga oteli od batine. hehehe e budala oće da igra na Lacio, zamisli?!
-Ajde da begamo tato, smrzo se.
- Ajmo. I zapamti. Ko igra na Lacio pare je bacio.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#4, 29.11.2014 - 08:24
lanselot (53)
Opusteno euro Lacio dobio danas;-)
#3, 04.11.2014 - 01:33
Znam!!11 :D
#2, 03.11.2014 - 17:06
МА ДАААЈ БРЕЕЕ ЕВО ИЗБАКСУЗИРА МИ ЛАЦИЈА САД ЈООООЈ А БАШ ЈЕ ДОБАР ДЕРЕ СВЕ У ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ ТАЈ СИГУРНИ ИЗВОР КЕША ИДИ БРЕ ЧОВЕЧЕ И ТИ И ТВОЈ БЛОГ ЗНАШ!!!11
#1, 03.11.2014 - 17:01