Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Radovi-U-Toku blog
Znaš li priču o Jerihonskim zidinama? Samog sebe iznenadih pitanjem. 'Ne znam filozofe, ako je zanimljiva, pričaj mi..' Zažmurio sam. Ionako mi oči nisu ni trebale, sve se odigravalo, iznutra, u mojim mislima. Udahnuo sam, gledao je kako se lenjo,poput mačke pruža koliko je duga po trosedu. Uzvratila je pogled, Sanjiv, poluzainteresovan, pogled pun nade da će uslediti dobra a ne smaračka priča. Kako sam dobro znao taj pogled. Koliko puta sam samo vidjao to..,nadu koja se radja u očima i kako polagano čili i prepušta mesto osećaju dosade i neshvatanja. Čak i u mislima nisam mogao da se oslobodim tog pogleda..
Udahnuh duboko. Možda mi ovaj put uspe. Ionako nemam više šta da izgubim. Izdah...
Jerihon je bio veliki grad nekada davno. Na ulazu u Obećanu Zemlju.Grad poznat po trgovini i bogatstvu. Zidine su mu bile toliko visoke i široke da su po legendi, mogle i zaprežna kola da prođu po njima. Te zidine, u kombinaciji sa mestom gde se grad nalazio su ga činile neosvojivim Vojske bi se razbijale u talasima o njih, bez ikakve štete po sam grad. Odolevao bi taman toliko koliko je potrebno da stigne pomoć sa strane. Da, Jerihon je bio neosvojiv..
Zapalila je cigaretu, nervozno odbila dim..' Je l to bajka neka, šta?' Nestrpljenje u glasu je bilo neskriveno.
- Biblijska priča, ćuti i slušaj.
-Biblija? E moj filozofe. Aj, slušam.- Osmehnula se. Pravio sam se da ne primećujem.
Uglavnom,ova priča se dešava u vreme kada se završavalo 40 godina Izraelskog lutanja po pustinji. Bilo je vreme da Jevreji dodju i uzmu ono što su znali samo kao njihova Obećana Zemlja. Ispred njih je stajala reka Jordan i u daljini, veliki i moćni Jerihon.
-I onda je Mojsije razdvojio reku i potopio grad? - Podrugnula se.
- On je razdvojio Crveno More,nemaš pojma. I tada im je vodja Bio Isus Navin, njegov naslednik.
- Blah,kod njih svako malo javi se neki Isus.
Šta li sam i ja očekivao od ateiste. Proklinjao sam sebe što sam započeo priču ali već je bilo kasno, nastaviću je,uprkos podsmehu.
-Smiri se i slušaj.
I tako,nakon što su prešli reku,našli su se pred moćnim zidinama Nisu pravili nikakve opsadne sprave, nisu napadali, nisu smišljali taktike. Sve što su radili je da su kružili oko grada. čitava mnogobrojna vojska, svakog dana bi napravila jedan jedini krug oko grada. Jerihonci su se isprva čudili a zatim počeli da se smeju i zbijaju šale. Vetar bi često dokotrljao do izraelskog tabora taj smeh i strane, nerazumljive reči pune podsmeha i podrugljivosti. Svakog dana, taj smeh je bivao jači i oholiji. Sve do sedmog dana...
Kratak pogled ka njoj. Dovoljno da uhvatim njen pogled. Sluša me.
- Sedmog dana, Isus Navin je zatrubio u svoju trubu. Zvuk se prolomio kroz jevrejski tabor. Poput talasa,prošao preko proplanka i stuštio se ka gradu. Smeh se sledio na licima branioca. Nešto se dešavalo. Zvuk kao da je probudio nešto dole duboko ispod njih. Potres, prvo jedva osetan a onda sve jači.Kao da se neki div, zaspao nekada davno ispod grada budio... Zvuk trube je i dalje odjekivao a panika se širila gradom. Tlo pod njima je poigravalo, i ljudi su sa užasom gledali kako se pojavljuju pukotine u zidinama. Širile su se pred njihovim očima cepajući nekada neosvojive bedeme kao da su od papira. Još veći užas je stvarao zvuk trube i ratni poklič koji se čuo uprkos zaglušujućoj buci zidina koje su se rušile. Poklič iz mnogih grla koji se zlokobno približavao.Poklič koji je označio kraj Jerihona..
- Kako je srušio zidine?
- Nije on. Po priči,uradio je to Bog kako bi Izraelcima dokazao da je uz njih i da je to njihova obećana zemlja.
-Pff... očekivala sam nešto uzbudljivije.
- Eh sad, meni je to lepa priča.
- Ubiće te romantika filozofe.
Posegnula je za daljincem i pustila Fox Life.
Gledao sam je, znajući da sam je izgubio. Nije shvatila. Nije bilo razloga nastavljati. Jerihon u mom srcu će vremenom biti obnovljen,baš kao i onaj pravi. Zidine,obojene dimom zgarišta će se opet podići.
Everybody loves Raymond je upravo počinjao.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Go and read my blog, Lacio, that could ,make you laugh a lil' bit..;)
#3, 10.11.2014 - 16:12
acogrizli (53)
#2, 06.11.2014 - 13:41
Mirjana357 (60)
#1, 06.11.2014 - 02:26