Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Bane018 blog

Najbolji, najjeftiniji i najdelotvorniji eliksir lepote i večne mladosti je, bez konkurencije – fotošop.


Magija fotošopa može sve – otvara u struku, produžava noge, skida celulit i deluje bolje od najboljeg fejs-liftinga, a za potrebe spektakularne lepote, može da promeni i boju očiju. Skida tamne kolutove, podiže opuštene obraze, poravnava podvaljak, pegla bore oko usana – kad pogledamo naslovne strane novina, uterani smo u jedan opasan koncept, u koncept vlastite nedovoljnosti. Nikada nismo dovoljno dobri, nikada nismo dovoljno mladi, lepi, vitki, nasmejani i sveži. Fotošop je neka vrsta simboličkog pokušaja da zadovoljimo nenormalne standarde koje nam nameću mediji, a fotografija je postala nešto kao naše drugo ja.


Život koji se odvija na fejsbuku, na instagramu ili u foto galeriji supersoničnog mobilnog telefona, ispostavlja se kao jedini život koji je vredan. Otuda nije čudo da se sve, ali apsolutno sve mora fotografisati – kao da živimo da bismo se fotografisali, i potom ulepšali u fotošopu. Narcizam savremene kulture doživeo je svoj vrhunac u konceptu neprestanog fotografisanja, (ja sam predmet svog sopstvenog fokusa, ja imam dokaze da postojim, da živim, da se zabavljam i da sam savršeno lep.) Tako svako dobija priliku da postane jedna nestvarna, bolja verzija sebe samog, što je lepo kada je u pitanju igra, a vrlo opasno kada postane opsesija.


Jer, sve te fotošopirane fotografije nisu ništa drugo nego instant uspomene na ono što nikada nismo bili – to je, na filozofskom planu, ključni dokaz da živimo u prošlosti – nemoj da me gledaš sada, pogledaj me kako sam izgledala prošle nedelje, mnogo sam lepša na fotografiji. Naše fotografije postaju naše prvo ja – one komuniciraju jedna sa drugom, dopisuju se, dele komplimente jedna drugoj i zakazuju sastanke. Vise na virtuelnim zidovima društvenih mreža, prikrivajući naše strahove, kojima nas mediji neprestano bombarduju, da nikada nećemo biti dovoljno mladi, lepi i savršeni.
I da stvarnost nije bitna.

Nekada je fotografija predstavljala naš pokušaj da se sačuvamo „zauvek“, i nije slučajno da se govorilo o ovekovečenom trenutku.
Poenta je da danas večnost traje nekoliko trenutaka, a da najdivnije trenutke stvarnosti, često provodimo zureći u elektronske „dokaze večnosti“, koji su , paradoksalno, trošniji od bilo koje, nekadašnje, crno bele fotografije na kojoj smo nesavršeni, istiniti i živi.

Mirjana Bobić Mojsilović 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#2, 26.11.2014 - 07:41
acogrizli (54)
#1, 26.11.2014 - 07:40