Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
srna1 blog

Da li volite delfine? Ja ih obozavam.

Delfini ta divna stvorenja . Delfini sun a vrh liste covekovih omiljenih zivotinja na svetu

Ovo je kratka priča o delfinima. Njen cilj je da zakoračite u predivan predeo tajni o ovim prinčevima morskih pučina.

Oni su uvek nasmejani i radosni ( barem meni) kao da zovu poziv na igru i kao da nas nagovaraju da pogledamo i na svetliju stranu života. Ali trikovi koje u vodi izvode daleko da su kraj dometa njihove inteligencije.

Postoji oko 40 vrsta delfina u 17 rodova. Veličina im varira od 1.2 m i 40 kg do 9.5 m i 10 tona. Mogu se naći posvuda, najčešće u plitkim morima kontinentalnih šelfova. Mesojedi su i hrane se uglavnom ribom i lignjama.

Delfin nastanjuje gotovo sva mora , odličan je plivač pa i nije čudo što može dostići brzinu čak do40 km/h .
Pored morskih postoje i slatkovodni ili riječni delfini koji nastanjuju rijeke Azije i Južne Amerike .

Drevni Rimljani su nekada koristili delfine da im pomognu u ribolovu. Obučavali su ih da tjeraju manje ribe prema ribarima, a kada se dovoljno velika skupina riba okupi na jednom mjestu, delfini bi signalirali ribarima da je vrijeme da bace svoje mreže. Danas se ova praksa još uvijek može vidjeti u Santa Catarini u Brazilu.

Delfini su u Indiji nedavno proglašeni za "neljudske osobe" čija se prava na život i slobodu moraju poštovati. Vlada Indije objasnila je da su istraživanja potvrdila da su kitovi veoma inteligentna i osetljiva bića, te da se stoga moraju posmatrati kao neljudske osobe koja imaju određena prava. Usled toga, zabranjeno je hvatanje i držanje u zatočenistvu raznih vrsta kitova kao što su orke i delfini, a svi zabavni parkovi delfina u Indiji zatvoreni.

Delfin je sisar iz vode koji živi u velikim porodicama, jatima, koje broje i do hiljadu članova na mestima bogatim hranom. Potomci su kopnenih sisara, verovatno papkara, i imaju dve pelvične kosti u obliku štapa koje su, zapravo, zakržljale noge.

Imaju 50 nijansi sive?

Osnovna boja delfina je siva u različitim nijansama. Mogu imati i do 250 zuba koji su raspoređeni u niz tako da funkcionišu kao antena koja receptuje dolazeći zvuk. Uz to, na glavi imaju i okrugli organ, melon, koji im služi za eholokaciju. Za njihovo iskakanje iz vode praćeno raznim akrobacijama naučnici nemaju adekvatno objašnjenje. Ali, visokostruktuirana moždana kora upućuje na to da informacije dobijene preko čula koriste i za nešto više osim za prikupljanje hrane i goli opstanak. Nedavno je otkriveno da delfini komuniciraju ne samo zvižducima, već na način sličan ljudskom razgovoru. Interesantno, delfini su jedna od retkih stvorenja koja ljubav vode i iz zadovoljstva iz čiste želje za međusobnim zbližavanjem i užitkom.

Delfini mogu biti pravi zavodnici. Mužjaci skupljaju morsku travu kako bi napravili nešto što podsjeća na buket cvijeća koji zatim odnesu svojim damama. Isprva, naučnici su vjerovali da se oni samo igraju, dok nisu primjetili da uvijek mužjaci prave ove ‘bukete’, te da ih uvijek prave ispred ženki.

Postoji mnogo priča o delfinima koje govore o tome kako su štitili brodolomnike od ajkula. 2004-e godine delfini su se čudno ponašali i uporno pokušavali da spreče jedan čamac da isplovi na pučinu Indijskog okeana. Istog dana, nešto kasnije, Indiju je zadesio najveći cunami u skorijoj istoriji. Pripadnost jatu nije definitivna i delfini ponekad menjaju svoje porodice. Međutim, poznato je i da stvaraju jake međusobne veze koje traju i čitav život.

Zar nisu divni?


Malo C/p malo ne prijatan dan zelim svima 
Interesantno
pozitivni glasovi: 21  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (53)
#4, 19.12.2014 - 22:08
20.12.2014 - 20:53
ravgor (54)
*ROSE* *YES*
#3, 17.12.2014 - 00:29
20.12.2014 - 20:54
nina66 (51)
predivno
#2, 16.12.2014 - 16:54
Hvala
20.12.2014 - 20:54
Danka46 (68)
Divni su,i ja ih volim.
#1, 16.12.2014 - 16:33
obozavam ih, hvala
20.12.2014 - 20:55