Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Dejano blog

Priča o slonovima - nikada ne odustaj!

Autor nepoznat. Čovek je prolazio pored nekoliko slonova i iznenada zastao, zbunjen činjenicom da ovu gomilu ogromnih snažnih životinja drže samo mali konopci privezani za njihove prednje noge. Nije bilo okova, nije bilo kaveza. Jasno je bilo da bi slonovi mogli, bilo kada, da pokidaju taj konopac, ali iz nekog razloga oni to nisu činili.

On ugleda čoveka koji ih dresira u blizini i upita ga zašto su ove životinje tu stajale ne pokušavajući da pobegnu. "Kada su jako mladi i mnogo manji mi koristimo konopac iste veličine za vezivanje, što je u tom dobu dovoljno da ih zadrži. Kada odrastu, oni i dalje veruju da ne mogu pobeći. Veruju da taj konopac još uvek može da ih zadrži, pa nikad i ne pokušavaju da se oslobode", reče čovek koji ih dresira.

Čovek je bio zaprepašten. Ove životinje su mogle da se oslobode bilo kada, ali zato što su verovale da ne mogu, ostajale su tu gde jesu.

Ponekad su i neki ljudi poput tih slonova, odustaju posle prvog ili nekoliko neuspeha. Neuspesi su deo životne škole. Ako želiš uspeti, nema odustajanja, važno je pokušati ponovo. Nema predaje bez borbe. Važno je biti uporan i nikada ne odustajati, bez obzira na prethodne neuspehe.

Nikada, nikada, ali baš nikada ne odustaj od svojih snova.

Najjači faktor uspeha je cenjenje samog sebe. Verovanje da ti to možeš. Verovanje da ti to zasluzuješ. Verovanje da ćeš to postići.

Promašio sam više od 9000 bacanja u svojoj karijeri. Izgubio sam preko 300 utakmica. 26 puta mi je ukazano poverenje da preuzmem bacanje koje odlučuje pobednika utakmice, i promašio sam. Imao sam neuspehe iznova, iznova i iznova u svom životu. I to je razlog zašto sam uspeo.” Michael Jordan

Da li želiš da znas razliku izmedju mentora i početnika? Mentor je doživeo neuspeh više puta nego što je početnik uopšte imao pokušaja.

Ekspert u bilo čemu, je jednom bio neko ko započinje nešto.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: