Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
quincekap blog

Пет операција, а шест година

Кажу да је сваки човек ковач своје среће и да свој животни пут бирамо сами. Али, шта да кажу они којима је срећа, већ првих дана живота, окренула леђа?

Мали Лазар Балиновац из Бањана, који има само шест година, имао је пет тешких операција. Није имао срећу да се роди здрав, у свету, у којем свако дете има право на срећне почетке под окриљем љубави оба родитеља. Још док је био у мамином стомаку, његов отац је окренуо леђа и отишао.

Али зато је имао срећу, да је све време његове сурове борбе, уз њега била мајка Мирјана Ђорђевић (32), њен брат Мирко (28) и њени родитељи Приле и Рада. – Да није било њих, вероватно не бих изгурала ни психички, ни физички, ни финансијски. Брат је знао ноћу, док сам седела поред Лазе и плакала, да дође у Тиршову, да ме утеши речима да не бринем, да ће све бити добро – сећа се Мирјана.

И баш по самом рођењу, када је установљено да се са малим Лазом нешто дешава и када је из Ваљевског породилишта послат на Институт за неонатологију, санитетско возило којим су превожени до Београда, имало је удес код Орловаче. То је био први степеник на клацкалици живота и смрти.

Са Института за Неонатологију хитно је пребачен у Дечју универзитетску клинику у Тиршовој где је установљена дијагноза урођене атрезије једњака. Седми дан живота урађена је прва хируршка интервенција – спајање једњака са желуцем. Међутим, дата дијагноза није била коначна. Установљено је да Лазар има и тешку урођену срчану аномалију (Тruncus arteriosus communis II) и да је потребно урадити још једну тешку операцију, за коју се не зна, да ли ће се завршити позитивним исходом.

Мирјана се још увек оправљала у Ваљевској болници после царског реза, а у недостатку оца који би потписао пристанак за предложену операцију, пристанак потписује деда. Борба једномесечног Лазе почела је ....

Како каже мама Мирјана – све је било у Божијим рукама, али и у рукама многобројног особља Клинике у Тиршовој, које је даноноћно било уз Мирјану. Због њих се храбра Мирјана и одлучила да исприча ову тешку причу. Дани, ноћи, јутра и вечери проведени месецима у болници, ишчекивајући немогуће. Прво прецизну дијагнозу, а онда и могућност да се лечи. Иако није наилазила увек на разумевање убских и ваљевских институција, које јој нису одобриле плаћено лежање поред Лазе, када је навршио годину дана, као и право на туђу помоћ и негу тешко срчано оболелог детета, РФЗО одобрио је, уз препоруке лекара у Тиршовој, новац којим је Лазар послат у Лајпциг на Универзитетску клинику (2012. године) на даље дијагностиковање и лечење. Тамо су урађене још две операције.

Данас је Лазар весео дечак, који је већ предшколац и радује се поласку у школу на јесен, са својим вршњацима. Његовом успеху да преживи најтеже, највише су помогли Доц. др Војислав Парезановић – педијатар кардиолог, главна сестра кардиологије Јасмина Максимовић, Проф. др Ида Јовановић, Проф. др Марија Лукач, пулмолог Проф. др Бранимир Несторовић, кардиохирурзи Доц. др Слободан Илић и Др. мед. Ђорђе Херцог, велики број сестара (Мира, Цеца, Ема, Наташа, Слађа, Сања ...) и техничара у УДК Тиршова.

Quince Kap 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

unans67 (50)
Ovakve priče mi uvek izmame suzu... I upitam se da li postoji Bog...
#1, 18.01.2015 - 10:04
Hvala u ime mlade majke Mirjane! :-)
24.01.2015 - 20:12
 

Korisnik
offline quincekap (42)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa