Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog
Bonton je nacin ponasanja i komunikacije koji omogucava lep suzivot ljudi, uzivanje u zivotu, naravno u obimu koji sama osoba moze sebi da obezbedi.

Naravno ne mozete ocekivati da svako razume sustinu bontona, nego ce bas obrnuto vecina bonton svesti na sredstvo za kicenje, za hvalisanje.


Bonton je za vecinu bonton zabave. To je neka nakaradna selekcija samo onih delova bontona koji su potrebni pri izlasku u prostor zabave, ali je nemoguce primeniti ih cak ni tada u potpunosti.
Zato znaju da nastupe i tuce ili svadje.
A da ne pricam o tome sto tada ustupa stolicu,brise nos maramicom i relativno se kulturno uzdrzava osoba koja to nikad ne cini tokom dana.

Za pravi bonton moraju da postoje pred uslovi (lingvisti kazu da se pise odvojeno).

Jedan od vaznih uslova bontona je tolerantnost, tu se svi slazu ali malo pomazu.
Tolerantnost shvataju kao svoju osobinu prihvatanja prihvatljivih razlika....
Tolerantnost je prihvatanje neprihvatljivih razlika, a ne prihvatljivih razlika...

Drugi vazniji uslov za postojanje bontona je u samoj definiciji bontona.Odrzavanje uslova suzivota.
To znaci da pre postojanja bontona mora postojati sistem, hijararhija, nacin komunikacije i reakcije tako da se stvara funkcionalna sredina za funkcionisanje razlicitih ljudi i progres tih istih razlicitih ljudi.
Bonton koji to ne obezbedi je samo bonton za zabavu.
Zene vole bonton za zabavu zato sto vrlo brzo zaboravljaju svoje nedoslednosti, tj "morale su da reaguju da se svadjaju" i slicno.
Ali to njih ne interesuje, tj ne zapazaju to kao njihov posao i obavezu.
One rade samo na emotivnim uslovima za komunikaciju.

Retko je naci osobu koja shvata sve uglove bontona, kao i prednosti koje bonton donosi u funkcionisanju jedne zajednice.Zene padaju na tolerantnosti i sisttemskoj sveopstosti primene, a muskarci na finesama forme i ugodnosti komunikacije.
Balkan je animalan pa se sve svodi na seks i radjanje, novac i moc.
Tako bonton postaje etiketa poznavanja sablona kulturnosti sa sto manje stvarne kulturnosti, tj snobizam.

To sa pravim bontonom, drustvenim kreativom koji omogucava bogat i uspesan lep zivot, ulepsan do maksimuma i uskladjen sa drugim ljudima, naravno nema nikakve veze.

Da zavrsim sa onim Klark Gejbl cuvenim pitanjem, Dzentlmen ili muskarac?
Dzentlmen osvaja bontonom, ali Klark osvaja njegovu zenu strastima i zabranjenim vocem, drskoscu i igranjem na ostvarenje seksualnog, vaginalnooplodjajnog sladostrasca.
Bonton po prvoj recenici znaci pre svog uspostavljanja , rad na stvaranju uslova ostvarenja egzistencije i suzivota....To znaci obavezu dzentlmena da svoju damu tretira i kao......zenu.
To znaci i da dama svog dzentlmena tretira i kao ......osobu od krvi i mesa, sposobnu i nesposobnu.

Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
super
#8, 23.03.2015 - 20:39
acogrizli (54)
#7, 22.03.2015 - 23:50
unans67 (50)
Filozofija i leksika su nešto potpuno, potpuno različito. Ti u filozofiji imaš pravo da radiš šta hoćeš, da eksperimentišeš sa svojim mislima... Npr. moje ime je Biljana, porodični nadimak mi je Bikac, moj sin je BIKac (BIK u horoskopu, sasvim slučajno, znači, moj sin). Ja lično mislim da slučajnosti ne postoje i da se sve dešava sa određenim razlogom, da bi se naučila neka karmička lekcija. Mene je život išibao, ali sam iz svega toga izašla jača, i mislim da sam tek sad zrela, kao što je neko u 20, neko u 30, a neko, bogami, nikad... Ne znam da li me razumeš.
#6, 22.03.2015 - 22:51
unans67 (50)
Što se tiče razdvajanja rečce "NE" i glagola, lako je: jedini glagoli u srpskom jeziku koji se pišu zajedno su: nisam, nemam, nemoj i neću. To me je još moja divna stara učiteljica naučila. Svi ostali glagoli pišu se odvojeno od glagola. Sva je sreća pa ja nisam čitala filozofe....
#5, 22.03.2015 - 19:42
Da , ali to meni smeta, jer mi u filozofiji treba nemorati,nepripadati i npr ne nepostojatii, tj ne-ne formulacija.
Ako je NE odvojeno onda to ispada dvostruka negacija, a u zivotu pojmovi u pozitivu i negativu ne cine suprotnost tj zbir=100%.

Jezik mora da definisu i da prave filozofi, eventualno da i psiholozi i sociolozi daju predloge, zato sto onda IQ nacije napreduje.
Tek posle njih mogu da dodju leksicari sa svojim knjizevnim zahtevima i izuzecima (izuzetcima npr) blizanci , blizNAkinje.
22.03.2015 - 20:10
unans67 (50)
Hajde malo da okrenemo na šalu: učim ti ja mog sina da bude kavaljer i otvara ženama vrata kad izlaze i takve stvari. Bio on mali, ne znam pre koliko godina je to bilo: bilo mu sedam-osam godina. Kad ti on odvali, pridržavajući mi vrata: "Hoću i ja da budem švaler!" Šta on, dete, zna? Zvučalo mu slično!
#4, 22.03.2015 - 19:18
Slicno a promeni mu ceo zivot....
22.03.2015 - 20:11
unans67 (50)
Pa znaš kako, stalno, bre, menjaju taj pravopis. To nije u redu. Ja sam baš "potkovana" sa srpskim, a oni jednom kažu "u stvari" se piše zajedno, a posle dve godine kažu odvojeno. Kupila sam ja i "Pravopis srpskog jezika" pre nekoliko godina, i, veruj mi, već se neke stvari kod tih novih "lingvista" razlikuju. Meni se čini da je to kao "hajde da im malo zakomplikujemo život", zar ne? Samo što još nisu od srpskog napravili komplikovan spelling kao kod Engleza. Pusti ti njih, nemaju druga posla.
#3, 22.03.2015 - 19:15
Lakse mi je ako je spojeno, proveri pa javi...
#2, 22.03.2015 - 11:39
unans67 (50)
Au, piraterijo, Bog te maz'o, ala pišeš! Ja bih, kao lingvista, samo rekla da se preduslov piše zajedno. Eto, samo toliko!
#1, 22.03.2015 - 11:29
Slusao sinoc emisiju na radiju RBG1 Srpski za srbe i tako rekose...
Zato i naglasih, jer inace pisem sastavljeno...Inace sam za spajanje svega...zbog filozofije imam problem sa razdvajanjem recice NE i glagola...
22.03.2015 - 11:35