Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
kata blog

Korak, disanje - zamah metlom c/p

Bepo, čistač ulica, radio je svoj posao rado i temeljno. Znao je da je njegov rad potreban. Kad bi meo ulice činio je to polako i jednolično: kod svakog koraka jedno disanje, i kod svakog disanja jedan zamah metlom. Korak - disanje - zamah metlom - korak - disanje - zamah metlom...

Ponekad bi malko zastao i razmišljao gledajući ispred sebe. Zatim bi nastavio: korak - disanje - zamah metlom - korak disanje - zamah metlom. Dok bi se Bepo tako pomicao i pred sobom posmatrao neočišćenu ulicu, a iza sebe očišćenu, dolazile bi mu često velike misli. Ali bejahu to misli bez reči, misli koje se vrlo teško mogu drugima saopštiti. Slično kao neki odredjeni miris kojeg se jedva još sećamo ili kao neka boja o kojoj smo sanjali.

Nakon rada sedeo je Bepo kod devojčice Momo i tumačio joj svoje velike misli. Ona ga je na poseban način slušala. Zato bi se njemu razvezao jezik i pronalazio bi prave reči:

- "Vidiš Momo", govorio bi on, "to ti je tako: Ponekad imaš pred sobom vrlo dugu ulicu. i misliš: strašno je duga, nemoguće ju je očistiti; znaš, tako misliš." Pogledao bi ćuteći preda se i onda nastavio: "I, tada se počneš žuriti. i žuriš se sve više i više. Ipak svaki put kad pogledaš, vidiš da ulica pred tobom nije nimalo kraća. Počneš se još više napinjati i tada te uhvati strah, a na koncu izgubiš dah te ne možeš dalje. A ulica je još uvek tu. Tako se ne sme činiti."

Bepo je kratko vreme razmišljao i nastavio: "Ne sme se nikad misliti na celu ulicu najedanput, razumeš li? Mora se misliti samo na sledeći korak, na sledeće disanje, na sledeći zamah metlom. I uvek ponovno samo na sledeći".

Ponovno je zastao i razmišljao pre nego što je dodao: "Takav rad donosi radost. To je važno. Tada se posao uradi dobro. Tako to treba biti."

Nakon duge pauze nastavio je: "Odjednom vidiš da je cela ulica očišćena - korak po korak. Uopšte ne znaš kako, a i ne izgubis dah."

Klimajući glavom, Bepo je rekao na kraju: to je važno!

c/p

'Korak, disanje - zamah metlomBepo, čistač ulica, radio je svoj posao rado i temeljno. Znao je da je njegov rad potreban. Kad bi meo ulice činio je to polako i jednolično: kod svakog koraka jedno disanje, i kod svakog disanja jedan zamah metlom. Korak - disanje - zamah metlom - korak - disanje - zamah metlom... Ponekad bi malko zastao i razmišljao gledajući ispred sebe. Zatim bi nastavio: korak - disanje - zamah metlom - korak disanje - zamah metlom. Dok bi se Bepo tako pomicao i pred sobom posmatrao neočišćenu ulicu, a iza sebe očišćenu, dolazile bi mu često velike misli. Ali bejahu to misli bez reči, misli koje se vrlo teško mogu drugima saopštiti. Slično kao neki odredjeni miris kojeg se jedva još sećamo ili kao neka boja o kojoj smo sanjali. Nakon rada sedeo je Bepo kod devojčice Momo i tumačio joj svoje velike misli. Ona ga je na poseban način slušala. Zato bi se njemu razvezao jezik i pronalazio bi prave reči: -


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#1, 28.03.2015 - 14:39
28.03.2015 - 15:45
 

Korisnik
offline
offline kata (62)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi
nema tagova