Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Moonspell blog
Ponekad vam istina zuri pravo u lice.

Kao na primer, da čovek u svakoj svojoj ćeliji ima po 23 para hromozoma.

Međutim, sve do 1955. godine, smatralo se da ljudska bića imaju po 24 para hromozoma i to je bila jedna od onih činjenica za koju su svi znali da je tačna.


Znali su da je tačna, jer je 1921. godine jedan polusenilni, 85 godina star profesor, doktor nauka iz Teksasa po imenu Teofilus Pijnter fiksirao hemikalijama preparat humanog testisa i pregledao ga pod tada najsavremenijim mikroskopom. Pijnter je pokušao da prebroji zamršenu masu nesparenih hromozoma koje je mogao da vidi u spermatozoidima i došao do broja 24.


"Sasvim sam siguran da je to tačno", izjavio je tad. Drugi su kasnije ponavljali njegov eksperiment na različite načine i svi su se složili oko broja 24.

Ravno 30 godina niko nije posumnjao u ovu "činjenicu".


Jedan naučni tim iz SSSR-a napustio je važna istraživanja na ćelijama jetre jer su mogli da, u svakoj ćeliji, izbroje "samo" po 23 para. Jedan drugi istraživač smislio je genijalan način razdvajanja hromozoma, ali još uvek je smatrao da vidi 24 para hromozoma.


Istina nije izašla na videlo sve do 1955. , kada je indonežanski biohemičar Joe Tin-Hio doputovao u Švedsku da bi radio sa genetičarom Albertom Levanom. Tin-Hio i Levan su, koristeći sopstvenu tehniku, jednostavno videli 23 para hromozoma. Onda su otišli i korak dalje i pokupovali univerzitetske udžbenike iz genetike, i izbrojali po 23 para hromozoma na slikama gde je u potpisima profesora ispod tih istih slika stajalo da ih ima 24 para.


NEMA VEĆEG SLEPILA OD ONOG KAD NEŠTO NE ŽELIMO DA VIDIMO.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 19  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#3, 29.05.2015 - 23:48
ravgor (55)
*HI* *OK* *DRINK* *YES*
#2, 29.05.2015 - 22:44
4mici (46)
Tacno tako najvece sljepilo je sopstveno sljepilo
#1, 29.05.2015 - 19:22
 

Korisnik
offline
offline Moonspell (36)
Srbija, Južnobanatski okrug, PančevoArhiva unosa