Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zeljaana blog

MATEMATIKA BOLA by Igor Karanov

Malo su mi zagorele tikvice i shvatio sam da je savršenstvo jedna od najglupljih ideja koje sam u životu čuo. Sve mi se više čini da ratnika ne čini ordenje nego ožiljci. Ordenje je zvanje a ožiljci su znanje. Ne mogu da se oslonim na ljude koji nikad nisu vrištali od bola jer oni nemaju pojma u šta se upuštaju. Viđao sam mnoge iza čijeg zvanja, modernog odela i samouverenog izraza lica stoji bilbord na kom piše: stvarno ne znam šta radim. A nisam nikad video nikog ko je posle dovoljne životne kilometraže, lizanja rana i brojanja ožiljaka ostao glup.

Moja starija ćerka Asja je ponovo pročitala "Malog brata" Korija Doktorova, i opet počela da se loži na matematiku, iz koje se svojevremeno i takmičila. To je lepo, mislio sam, pošto sam dugo priželjkivao da ona postane programer, mada sam malo brinuo da će njen neizmerni entuzijazam u glasu u jedan ujutro probuditi komšijino dvogodišnje dete. Tinejdžeri su pogubni za komšiluk. Uglavnom, tokom tog razgovora shvatio sam zbog čega se ja nisam nikad primio na matematiku iako je beskrajno zanimljiva. Ta nauka ima potpuno nerazumnu ambiciju da čvrsto omeđi istinu, a istina je kao magla: vidimo je ali ne možemo da je uhvatimo i stavimo u teglu na polici sa začinima. E, zato za mene ratnici nisu oni koji znaju istinu, već oni koji je osećaju. Na svojoj koži.

Uče nas danas da se svet deli na pobednike i gubitnike, uče nas da su rane i porazi Kainov žig, beleg koji nas svrstava u stado pogrešnih. Ne znam, ali ono što sam ja video jeste da hrabri nisu oni koji se ne boje već oni koji svoj strah poštuju kao člana familije i da nisu jaki oni koji ne padaju već oni koji se raduju što su ustali. Moji heroji nisu oni koji broje pare nego oni koji broje ožiljke. A ovo oredenje, zvanja, titule, prestiž i sve petice, to samo dokazuje koliki si sociopata kad puštaš sebe i druge da verujete da si bolji od njih. Idi padni, udari se negde pa onda dođi da razgovaramo.

I jedi te tikvice.

c/p 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#2, 07.07.2015 - 19:43
Hvala,Aco.
08.07.2015 - 07:47
suhoi (48)
Bas mi se svidja. Mada sam cuo i onu, Ko visoko leti, taj letiti zna.
#1, 07.07.2015 - 09:26