Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
suhoi blog

O Istini

Jednog su dana razbojnici oteli petogodišnjeg dječaka i spalili selo u komu je živio. Kad se otac vratio, vidio je zgarište i činilo mu se da je pougljenjeno dječje tijelo njegov sin. Plačući i čupajući kosu spalio je dječje tijelo, sakupio pepeo u jednu vrećicu i stalno je nosio sa sobom.
Jednog je dana, međutim, njegov pravi sin pobjegao od razbojnika i vratio se kući. Pokucao je na očeva vrata. Otac koji je još uvijek plakao i nosio vrećicu s pepelom sa sobom upitao je: "Tko je tamo?" "Tata, ja sam, tvoj sin . Otvori vrata."
Otac je mislio da se neki objestan dječak s njime šali. Viknuo mu je neka odlazi i nastavio je plakati. Dječak je uporno kucao, ali otac nije otvarao vrata. Nakon nekog vremena dječak je otišao. Otac i sin više se nikada nisu vidjeli.
Na kraju je Buda dodao: "Jednom negdje nešto smatrate istinom. Ako se toga previše držite, kada sama istina dođe na vaša vrata, nećete joj otvoriti".


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#4, 12.07.2015 - 21:25
Prethodni komentar unosi mogucu zabludu u dalju interpretaciju; veliki je jaz izmedju ocekivanog, naviknutog i vidljivog. Neopreznom posmatracu to je istovetno. Istina, o kojoj Buda govori jeste jedna u aspektu onoga sto je coveku dostupno, svrstavao je neko u metafizicko ili sveprisutno. Ono sto je oku nevidljivo, blistavo je umu, premda se vidljivo radja iz ocekivanja. Osnov price jeste da Hrist nece biti "vidljiv" svojim drugim dolaskom, ne zbog pogresnog ocekivanog, vec zbog stranputice vere u ocekivano, njenim delovanjem ocekivano dobija smisao.
#3, 12.07.2015 - 00:32
bojanaaaaa (34)
"Jednom negdje nešto smatrate istinom. Ako se toga previše držite, kada sama istina dođe na vaša vrata, nećete joj otvoriti". - kako dobra stvar
#2, 12.07.2015 - 00:12
To se na srpskom kaze, oci mogu da vide samo ono sto ocekuju da se moze videti .
Oni koji ocekuju sve, njih zovu materijal za metafizicare, a ostalo ti je manje ili vise predrasudna raja...Iliti prorocanstvo , narod nece videti Hrista kad drugi put bude medju njima.
#1, 11.07.2015 - 23:45
11.07.2015 - 23:54
 

Korisnik
offline
offline suhoi (48)
Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, BijeljinaArhiva unosa