Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Dora-Maar blog

Jadi mladog Werthera von Göthe ..verzija B

Göthe je moj omiljeni pisac a analizu i razumevanje njegovog dela smatram obavezom svakog intelektualca pa i onih koji bi rado hteli to da budu ali im to slabije uspeva zbog manjka genetske predispozicije ,oskudnog intelekta i ogranicenog humora.

ZAPLET DELA...

_WERTHEROVA PATNJA

Neostvarena ljubav prema Lotti jer Lotta takva kakva je Bogom sazdana i od mnogih ,ne samo od mladog Werthera obozavana nije volela masne ,procelave ,podebele pisarcice bez primesa humora u svom elementarnom ponasanju i zdravog razuma u trenutcima predavanja alkoholu kao uvertiri u jedinu mogucu odluku svoga promasenog Zivota ,suicidu. Nije ich volela jer njihovo neuklapanje u drustvo i nerazumevanje drustvenih normi su ich cinile otpadnicma od tog istog drustva kome su ocajnicki tezili da pripadaju.

U tome je prednjacio mladi Werthter i svako Lottino javno separatisanje od njega i slicnih mu likova pojacavalo je njegovu patnju.

Da bi ublazio svoju patnju za Lottom i spoznaju da mu ljubav nikada nece biti uzvracena Mladi Werther odlazi u prirodu jer je jako sklon zivotinjama. One ga razumevaju i bude cista osecanja prema njemu Koje ljudi zbog njegove mentalne skucenosti nisu uspeli da probude pa je mladi Werter cesto rezigniran ,sklon alkoholu i na ivici zdravog razuma.

U prirodi je najvise voleo da posmatra koze Koje su mu davale osecaj pripadnosti toj vrsti Rogate stoke sto nije mogao ni u jednom trenutku da sakrije od inteligentne i brzopametne Lottte mada se svojski trudio.. Drustvo a naracito Lotta su ga odbacili jer je meketao ,vrecao ,dzilitao se u svakoj iole konfliktnoj situaciji narocito onoj koja je oznacavala konflokt sa samim sobom jer je mladi Werth bio sklon maliganima u preteranoj upotrebi .

Najveci Problem u Jadima mladog Welthera po Lotti bio je taj sto nije znao za kompromise . Nedostajala mu je fleksibilnost da istraje jer je svaki kompromis sa spoljasnjim sveto smatrao porazom.

Alkohol je od njega napravio vic figuru cak i u sopstvenom zivotu ,svima je bio smesan Sem Lotti koja ga je iskreno zalila i uvek kada se vracao prirodi i njenim stanovnicima imala za njega i drage mu zivotinje spreman naramak sena .


I 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

acogrizli (54)
poznata
#2, 12.07.2015 - 21:51
Napiši odgovor...
14.07.2015 - 15:35
Poznata mi je ova prica:)
#1, 12.07.2015 - 19:44
naravno..cuveni jadi ,jos cuvenijeg Werthera ..a sve po Götheu..
12.07.2015 - 19:45