Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
fluiteharmonic blog
http://svakidanisvakunoc.blogspot.com/2015/07/nije-lepo-ono-sto-je-lepo-vec-je-lepo.html

Nije lepo ono što je lepo, već je lepo ono što nam se sviđa

Poslužio sam se u naslovu ovom italijanskom poslovicom, inače mojim omiljenim aforizmom, u temi koja rekao bih nema ni svoj početak ni kraj - kada govorimo o lepoti. Dok je sveta i veka, pojam lepog je u fokusu interesovanja bilo naučnika, javnih poslenika ili "običnog" čoveka. Postoji li uopšte definicija lepote?
U filozofiji, lepota je jedna od temeljnih kategorija, kojima se poimaju suštinska svojstva bića. Pokušavao sam da pronađem preciznije odrednice o lepoti, ali su one prilično šture, konstatujem s razlogom i opravdano a odmah ću reći zašto tako mislim. Pre toga, da kažem ono što sam u internet enciklopediji pronašao, da je lepota estetska kategorija koja tradicionalno označava savršenstvo sklada a u običnom govoru, lepotom se najčešće naziva svojstvo osobe, predmeta ili ideje koje nas ispunjava osećajem prijatnosti. I to bi uglavnom bilo sve. Upravo zbog ovako širokih i ni malo smelo datih, ili bolje rečeno - uopštenih pojašnjenja ka pojmu lepote, htedoh dakle prethodno napisati, da je ona toliko relativna a sveobuhvatna pa ne znam da li bih pogrešio kada bismo ponudili još jednu konstataciju, da koliko je živih bića na ovoj planeti, toliko ima lepota; svako svoju lepotu vidi, jer: Lepota je u očima posmatrača. Tako, u istoriji filozofije fenomen lepote pokušavao se protumačiti na razne načine, a meni odavno u ušima "zvoni" Platonova izreka u kojoj on lepotu shvata kao manifestaciju dobrote.
Ne prođe dan, verovatno često ni sami "ne brojimo" koliko, a da ne kažemo i više puta, kako je "nešto" lepo. Ništa lepše od toga odnosno takvih izjava. Zato bih pomenuo i jednu od mudrosti velikog Ive Andrića, koji zaključuje da je vrednost lepote u beskrajnoj raznolikosti vidova u kojima nam se javlja. U tome je i njena oplemenjujuća snaga i njena najveća draž, kaže nobelovac.
Svakako, neiscrpna tema i, bolje da je tako. Jedan od dakle, nebrojenih razloga zašto se njome valja baviti, svakodnevno a ne stizati do odgovora iako je ona uvek tu, jer sve je lepše - sa lepotom. I naravno, lepota ne zna za starosnu dob, za nju vreme ne postoji. To nalazim da je izvesno.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

dragan13 (60)
Ukusi su razliciti
#5, 01.08.2015 - 15:43
Da,različiti su ukusi o lepoti,pa lepo ne mora značiti samo lepo na izgled,već i lepo u biti...Jako mi se dopada ovaj italijanski aforizam,takođe i citat Ive Andrića.
#4, 01.08.2015 - 12:24
Naslovom, kojim opisujete pristup razmatranju lepog, naglasavam lepog, zbog toga sto viseugaonim prizvukom koji iskazujete problem lepog biva naznacen, dekomponujete pojam lepog relativizacijom shvatanja njegovog znacenja. Lepo jeste "parasemanticki" osnov lepote u jezickom i ontoloskom smislu reci. Problem relativistickog aspekta u tumacenju problema lepog i lepote u Staroj Grckoj uglavnom su predmeti posalica i dijaloskog pokusaja resavanja odredjenog problema "cinickim" osvrtom na opsteprihvacenu zabludu. Dakle, relativizam je odbacivan, poput jeresi. Osim toga, Platon nikada nije govorio o lepoti kao manifestaciji dobrote, vec Dobrog. Problem je ili u interpretaciji ili veoma losem prevodu.
#3, 31.07.2015 - 21:04
http://svakidanisvakunoc.blogspot.com/
Posebno sam otvorio i moj blog
Svakodnevna zapažanja
Hvala na čitanju i pažnji !
#2, 31.07.2015 - 19:51
 

Korisnik
offline
offline fluiteharmonic (56)
Srbija, Zapadnobački okrug, SomborBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa