Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nemesis013 blog

Mermerne pecine - Buenos Aires

Buenos Aires sa ponosom može pokazati svoju prirodnu lepotu, a to su ove mermerne pećine. Na jezeru u Panagonian Ande, na granici sa Čileom i Argentinom, na nadmorskoj visini o d 215 metara zauzimaju površi
Mermer ili Mramor je metaformna stena koja je nastala ponovnom kristalizacijom krečnjaka ili dolomita. Zbog svoje izuzetne lepote mermer je veoma cenjen u umetnosti kao materijal za izradu skulptura i u građevinarstvu kao ukrasni kamen. Iako su sve podvrste mermera slične po mineralnoj kompozicije, mermeri se najčešće razvrstavaju po boji tako da razlikujemo: beli mermer, crni mermer, zlatni mermer, crveni mermer i zeleni mermer.
Jedan od najlepših pećinskih sistema na svetu neprestano zadivljuje brojne posetioce iz svih krajeva sveta svojom lepotom.
Jezero Karera je jedno od najlepših prirodnih jezera na svetu. Nalazi se između Argentine i Čilea i drugo je najdublje jezero u Južnoj Americi, sa svojih 586 metara dubine.
Ovo slatkovodno jezero ledničkog porekla, koje okružuju Andi, reka Baker i Tihi okean, prostire se na 1.850 m² zauzimajući teritoriju dve zemlje.Jezero u Argentini nosi drugačiji naziv: jezero Buenos Aires. Inače je jedno od najdubljih na svetu i okruženo je vrhovima Anda.
Karera očarava svojom čistom vodom, čija boja varira između smargdnozelene, akvamarin, tirkizne i azurno plave.
Foto: Profimedia
Glavna atrakcija na jezeru je tzv. Mermerna katedrala (Las Cavernas de Marmol), čudo prirode, nastala tako što je jezerska voda hiljadama godina oblikovala mermerne stene koje danas izgledaju veličanstveno.
Iako postoje tri formacije, Mermerna katedrala je najveća i najpoznatija, dok su druge dve Stena (La Capilla) i Pećina (La Cueva) manje poznate.
"Mermerna katedrala" nalazi se tačno na granici, ali je ulaz u nju moguć jedino sa čileanske strane.
Svako ko uđe u pećinu biva očaran igrom svetlosti različitih boja – od bele do tamnoplave, u zavisnosti od vremenskih uslova i godišnjih doba.
Lavirinti pećinskih hodnika i prolaza, locirani na obali prelepog i magično plavog jezera, su prizor vredan divljenja.
Foto: Profimedia
Zahvaljujući vodi, vekovima su se ovde formirali neverovatni oblici na mermernim zidovima, a zahvaljujući mermeru voda sjaji neverovatnim plavetnilom.
Pre tri godine stručnjaci sa Bostonskog univerziteta pokušali su merenjima da ustanove parametre koji bi im pomogli da veštačkim putem stvore nijansu plavetnila viđenog u "Mermernoj katedrali". Nakon osam meseci istraživanja i mnogo pokušaja – nisu uspeli u svojoj nameri.
U ovim pečinama nedavno je sniman holivudski film "Sanctum" u kojem tim ronilaca istražuje navodno najdublje pećine na planeti.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: