Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog
Pre drugog svetskog rata postojala je zeljeznicka pruga Vrnjacka Banja - Kraljevo koja danas ne postoji.Bar za putnike ne postoji. I tu pocinje prica o picmaloj.


U blizini zeljznicke stanice otvorise se mnoge kafane da se putnici okrepe i osveze.Gazde zaposlise i animir dame, obicno iz drugih krajeva zemlje. Animir dame su uveseljavale goste, narucivale skupa pica za sebe a dobijale bi umesto zestine caj ili sok, zavisno sta bi narucile od zestine.
Tako su gazde pazile da se animir dame ne opijaju i skode svom zdravlju.
Podizale su atmosferu, pilo se vise, radovalo vise, kontakt i sedenje u krilu nisu bili zabranjeni, bile su nestasne i to se trazilo.A ako bi pozelele da odvedu gosta gore u sobu, i to su mogle. Pola bi zadrzao gazda a pola njima. Prosecno je animir dama uzimala od 10 do 20 dinara.

Gazda je morao da prijavi svaku animir damu i svako vece bi navracala gradska inspekcija pa ako bi nasli neprijavljenu animir damu, bile su velike kazne za gazdu.

Pored kafana postojale su i mnoge javne kuce. Zene i iz javnih kuca i iz kafana su morale da imaju redovne lekarske preglede i da budu prijavljene.
Ulica u kojoj se nalazilo mnogo javnih kuca je dobila naziv picmala i bila je posebno oznacena u zivotu mesta.Cena usluge je bila od dinar do dva.
Bila je velika sramota za domacicu da joj muz udje u javnu kucu. Gladan pored nje. Zato su mnoge domacice bile ljubomorne i zabranjivale muzevima da cak i prolaze tom ulicom.
Ulazak u javne kuce je bio zabranjen vojsci i oficirima, pa su ih cesto obilazile patrole vojne policije.

Za razliku od javnih kuca, u kafane su cesce zalazili mladi momci, mada je to znalo da im pokvari zenidbu sa nekom uglednom devojkom, tj smatrali su to odrazom neozbiljnosti i nestabilnosti.
A veliko veselje su umele da naprave animir dame.
Zato se pocese stvarati sportska drustva pa su cesto ovi iz Vrnjacke Banje isli u Kraljevo, Krusevac jedne nedelje na gostovanje, a sledece bi bili domacini.
Kod gostovanja ekipa je znala cesto da zaglavi bas u kafani, daleko od ociju svoje varosi.

Cesto bi se i zenili animir damama, a nekad bi se i vlasnik kafane ozenio animir damom i ziveo u sreci.

Pored tih kafana , postojale su i ugledne kafane, na drugim mestima u gradu, gde su se organizovala slavlja i proslave.Tu su dolazili porodicni ljudi, ugledni gradjani, vojska i policija.
Samim tim nikad nisu imale onu car za mlade neobuzdane i nepromisljene mladice kao kafane u picmaloj.
A bez kafana ne bi bilo sportskih i kulturno umetnickih drustava u ovom kraju Srbije.Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Sreiko (51)
Tu su sad ostaci bivše 32. baze a preko puta francuska kolonija. Lepa priča u svakom slučaju.
#4, 27.10.2015 - 20:43
ravgor (55)
*OK*
#3, 27.10.2015 - 12:39
acogrizli (54)
#2, 27.10.2015 - 10:12
MoBa63 (54)
Ono naše što nekad bejaše Žal za divnim vremenom
#1, 26.10.2015 - 14:26