Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog
Nastavljam ciklus ruzenja i kritikovanja psihologije ili tacnije ponasanja savremenih psihologa i demagoskog izuvijanja raznih teorija u psihologiji.

Ovaj put malo drugacije.


Pre nego sto popljujem treba da pohvalim ono sto stvarno vredi.Cak iako to mnogi ne znaju.
Kad psihijatri utvrde postojanje nekog problema u psihi pacijenta, kad je bolest u pitanju, put za izlecenje je medikament+psihoterapija. Nikako samo prvo...Ali u Srbiji to necete videti cesto jer psihoterapija kosta preko 100 pa do 1000e i vise...

A ako su dobri , tandem psihijatar + psihoterapeut je tako mocan duet da skoro da mogu sve.Cesto se govori o triu, ali ovde cu ostati na duetu psihijatar, psiholog....
Psihijatar treba da priblizno ili tacno nanjusi sta je problem i medikamentom pripremi pacijenta za prijem psihoterapije, a onda nastupa isceljenje...

Na pitanje kako mogu da pljujem psihoterapeute, a da imam lepo misljenje o njihovim mocima i znanjima, a ima lepo misljenje o tome, odgovor je: zato sto psihoterapeuti i psiholozi pokazuju dva lica , jedno kad lece definisan problem, bolest i bolesnika, a drugo kad resavaju problem osobi sa tegobama koja dolazi da resi neku frustraciju, nesto sto lici kao zahtev za promenu u zivotu.

U slucaju lecenja bolesti, najbolje je ako su otvoreni za razne metode i mesaju ih, sto je jako redak slucaj, ali usmereni su da svedu pacijenta na najveci zajednicki delilac sa funkcionalnom jedinkom. Dakle svesce ga na pola , cetvrt sposobnosti uma i vise na zivotno bice (ovo je proizvoljna situacija, ali ce ga suziti u svakom slucaju tamo gde je popucao pacijent) da bi se sabrao i oporavio.
Medjutim kad im neko trazi razresenje internih frustracija , sukoba, problema, cest slucaj kad se ide kod psihologa, oni se pretvaraju u promotere life coach stilova ili stila...
A svi ti stilovi su mahom destruktivni, tj dekonstrukcija, pa konstrukcija bez neke svesne tekovine prelaza i ucenja kod osobe...vise kao promena kertridza kod stampe ili konzola za igranje.

Osnovno je da je ceo proces pomaganja usmeren ka mediokritetu, takvim sposobnostima i takvim zeljama i sagledavanjima.

Dakle glavni problem psihologije i njene aplikacije danas je odstustvo filozofa u psihologu, pa on iako mocnih znanja postaje povrsno bice i povrsni korektor problema kod lakih klijenata.
Navika, kad vas stalno narod pita sta da ucinite, a imaju vecinsko prosecno ili ispod prosecno razmisljanje i shvatanje.

Ukratko receno , psiholozi biblioteckog tipa su mocni i prilicno sirokog dejstva, a psiholozi dzepnog formata su bogatiji ali kao da su placeni od politicara da zatupljuju narod i prave posao ovim biblioteckim kolegama...i psihijatrima.

Zasluzujem da mi neko kaze, pa nemoj tako ostro, mozda ne moze da se napravi sistem podele i da se psiholoska pomoc ne svodi na teske klisee i mediokritetne vrednosti, nego kao pojedinacna pomoc.
Al vecina psihologa i psihoterapeuta radi onako kako im lezi, a ne kako lezi pacijentima.Niti kako je najbolje.

Kao sto je zabranjeno da psiholog i psihijatar udju u neki odnos sa pacijentom, jer su u mocnoj poziciji i poverenja i manipulacije nad psihom pacijenta, tako je potpuno neodgovorno to ugadjanje licnim navikama i jednostavnosti i komercijalizacija.
Slicne stvari se desavaju kod stomatologa kad nije siguran da ce spasiti zub pa ga vadi, kao da ih imas sto a ne 32.Ili kod lekara kad nesvesno meri utrosak materijala i vremena potrebnog za intervenciju, pa gleda da pojeftini resenje i uvede i nadu da ce pacijent imati jak imuni sistem i izvuci se...

Zato i kazem da im fali filozof, malo etike i dubina shvatanja sa cim se ne sme igrati.
Doduse filozofi su uvek bili sluge vladajuceg sloja, ali je uvek bilo i onih koji ciste teren od demagogije podobnih...
Najcesce se moze reci za psihologe , sacuvaj me boze od prosecnih i losih , jer niti pacijent zna niti psiholog zna da unistava pacijenta...ili ga dovodi u jaku zabludu, ubacuje ga u odelo prosecne velicine, bez obzira kakve je velicine njegova dusha.

Setih se da vise ne postoji kod nas Ruska razvojna psihologija drustva, gde se gleda razvoj svake jedinke, jer je komunizam pukao, pa se sad primenjuje zapadna, gde su svi ludi, samo treba da se nadje sta je konkretno kod kog pacijenta...
Prva radi razvojem u nekom smeru, a druga razvijanjem projekcija i racionalizacija ka nekom uspesnom modelu ponasanja i funkcionisanja.

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

acogrizli (54)
#1, 29.10.2015 - 23:35