Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog
Ovo zanimanje vec postoji, ne potpuno izrazeno, a potrebno je po mojim proucavanjima razvoja znacaja vrednosti nad "salterskim" proceduralnim beznacajnim i niskoobucenim radom.
Ono sto zovemo svodjenje na proste manuelne procese.

U holivudu, kad ste agent nekome ko zaradjuje vise od 20 mil $ po poslu, nesvesno i spontano pocinjete da licite na menadzera polja sile, nesto sto obican svet zove personalni sekretar, licna sekretarica ili sekretar.
Na balkanu sekretarica i u holivudu obicno , zato sto se ovde uvek gleda vacarenje za sitne pare, tj i jare i pare, pa se pruzi sansa seksipilu , koji leci neispunjenu erotomaniju direktora ili sefa.

Medjutim, u ostalim delovima sveta, to su uglavnom muskarci, najcesce su po profesiji pravnici ili ekonomisti, ali ima dosta i tehnicara, zbog analitickog i van sablona razmisljanja.

Da pojasnim sta je menadzer polja sile. Kao pojedinac vi menjate okruzenje nalazenjem posla za sebe, filmske uloge, projekta ako ste politicar, projekta ako ste inzenjer ili arhitekta, ugovorom ako ste fudbaler itd.
Da bi dobro odradili posao, odradili ga brzo , ziveli, uzivali, treba vam licni sekretar koji nije samo sekretar pa zakazuje sastanke ili nabavlja hranu, vozila, PR i slicno.
U svetu TV , najslicnija profesija menadzeru polja sile je producent, koji kontrolise sve spoljne potrebe filma kao i tok kreiranja filma ili emisije.

Neko ce reci to rade citavi timovi. Tacno. Moze se diskutovati o prednostima raspodeljene odgovornosti menadzerisanja polja sile i integrisanog menadzerisanja polja sile.
Praksa pokazuje da bez jake strukture centra delegiranja, sto je ispunjeno ako je jedan covek pa on dalje zadaje zadatke ostalima iz producentskog tima ili tima menadzerije polja sile, nema uspesnog menadzerisanja polja sile..
Najvise 3 coveka mogu da budu u centru delegiranja obaveza, mada ako cemo po istoriji, formiranje profesionalnih okvira i titulara, moguce je i ovu novu profesiju razbiti na module pa da niko nije presudno znacajan.
To se cini ako uticaj i posebnost sefa, poslodavca nije velika.
Za razliku od opsteg misljenja, npr biti predsednik USA nije velika posebnost, jer iako su manevri neobicni i uvek orginalni, samo polje sile je prilicno nepromenjeno vec vise od 50 godina.
Zato i postoje razne sluzbe koje vec odavno znaju svoj posao, bilo omogucavanja ili zataskavanja.
Tolika masinerija istovremeno predstavlja i oklop u kome nema puno orginalnog mrdanja, sto bi rekli oklopnici, nema dizanja ruke mnogo iza glave...

Ono sto razlikuje sve ove pobrojane rasclanjene funkcije i profesije u odnosu na menadzera polja sile je sto su usmerene ka napolje a ne ka unutra.Niko ne sagledava licnost sefa, izvora polja sile, vec je on centar desavanja, tacka koncentrisane moci i nista vise.Brani se predstava i funkcionalnost ka svetu, a ne unutrasnja kreativnost subjekta.Moze i da se tumba i pomodri od udaranja o cvrste zidove izolacije izmedju njega i ostatka sveta, nebitno je.

Sa druge strane menadzer polja sile je usmeren ka subjektu, njegov je licni sluga i saradnik.
To je vremenski zahtevan posao i havarijskog je tipa, sto ce reci uzbuna je moguca svih 24h.
Posle delegiranja i asistiranja, poslove ce obaviti eksperti, profesionalci, ali kreativni tim koji cine subjekt i menadzer polja sile , kao njegova savest, drugi ugao , pomocnik i kriticar je ogroman.

Da krenem od suprotnosti. Najveca razlika izmedju socijalizma i kapitalizma je podela rada. Svesno ili nesvesno u kapitalizmu je sve usmereno na losiju organizaciju i veci gubitak vremena.
Zasto?
Zato sto onda imate potrebu da angazujete i platite bolju organizaciju i sacuvate vreme.Vreme je novac, ali cenu odredjuje potreba i ucena, a ne cena kostanja plus procenat zarade, kao sto je bilo u socijalizmu odredjeno kao politika cene.Politika cene je dobra stvar za usmeravanje razvoja drustva.
Bolja organizacija dovodi do veceg kreativnog ispoljavanja i dejstva.Ali za razliku od kapitalizma, Google je otkrio da ostvarenje preko ekonomsko servisnih usluga , tj placanjem, nesvesno svaki cinilac unosi usporenje, pokusava da poveca znacaj rada koji cini.
Sa ukidanjem novcanih veza, Google je dobio brz, efikasan, i jeftiniji sistem i vece zadovoljstvo korisnika.

Ono sto sam precutao je da vecina, a mozda i svi sistemi visoke organizacije imaju jake kazne za razarace sistema i nepostovaoce protokola i pravila.
Jer prednost se dobija i na tome, na pojednostavljenju usled eliminacije mnogo nepotrebnih odnosa ispunjenih nepoverenjem i proverama.Npr, u Googlu, dodjes, pojedes voce, odes odremas, odgledas film, odstampas neku dokumentaciju i nigde placanja, jer je vec sistemski placeno.
Sa druge strane Google brat blizanac, Microsoft, pravi sisteme npr u jednoj banci, gde zaposleni dodje otkuca karticu prinosenjem beskontaktnom senzoru, ode do automata, prinese karticu, uzme voce ili spakovanu cokoladicu, prinese karticu, ode na pauzu, prinese karticu, ode na tzv push pauzu, ustvari da se rastereti, prinese karticu da bi mogao da odstampa na stampacu, prinese karticu za toplu kafu itd.Pazite , nisam uveo dodatna radna mesta, npr kafe kuvarica, kuvarica, obezbedjenje, copywriter, fax momak, kurir i slicno.

Obezlicenje je nesto sto ovde treba da se doda, prisutno kod menadzerisanja kad tim zaokruzi subjekta kao cahuru. Zato glumci koji nemaju menadzere polja sile nego sami to rade sebi, puknu i drogiraju se i opijaju se. Kod biznismena, desava se stizanje do granice, pa biznismen ne moze da operise na vise od par desetina hektara, na vise od 19 zaposlenih. To je ono sto zovem svest malog poljoprivrednog proizvodjaca. Kod nas imate slucaj da su takvi masovno dosli na celo drzave i onda ne mogu da obavljaju funkciju, raspada se drzava sve dok ne dodje na velicinu one povrsine koju doticni moze da odradi...Ocigledno Srbija je prevelika za nase politicare i svest naroda.
Svest o prednostima angazovanja nekoga ipak nije vezana za kvalitet i inteligenciju subjekta, vec je vise kulturoloska osobina, tj pripadnik elite, neke porodice sa duzom istorijom to itekako shvata iako je priglup, ali naucen.

I da zavrsim. Veca koncentracija kapitala jaca potrebu za boljim manevrisanjem i jacanjem polje sile.Sa druge strane anarhija i kriminal, koji jacaju i iz zelje naroda i iz zelje neadekvatnog prodora tog naroda na funkcije kreatora razvoja drustva, slabe potrebu za jacanjem polja sile preko legalnih tokova i onda govorimo o cistacima, kriminalcima ili tipovima u rukavicama.
Naravno gornja granica je ludilo, tj najveci kvalitet krimosa je ludilo, ko je vise lud, a da ume da dozira ispoljavanje ludila do zastrasivanja a ne nepotrebnog eliminisanja.

Koliko god mislili da je buducnost u mrezama i kompjuterima, Al Kapone ce biti taj koji ce iskljucivati struju...ako zasmetate.Ili on ili genijalac zeljan da mu se plati pa da ide dalje u nove izazove. Izbor zavisi bas od vas licno.Cudno, ali tacno , bas sad kad ste sebe ubedili da ste nemocni i nista na globalnom planu ne zavisi od vas...

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: