Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zeljaana blog
Mnogi će vam reći da im je ljubav ono najbitnije u životu, ali je malo onih koji znaju definiciju te dragocenosti.

Ljubav je, kažu psiholozi, osećanje zasnovano na emocionalnom vezivanju za određenu osobu. To znači da nam je onaj koga volimo važan i da sa tom osobom imamo blizak i topao odnos.

Dakle, kada ne bi bilo ljubavi ljudi bi bili otuđeni jedni od drugih, zbog čega ljubav nema alternativu.

Da li ste znali šta sve utiče na naš doživljaj ljubavi? S obzirom na to da je ljubav kulturološki fenomen koji je u vezi sa socijalnim okruženjem, na to kako i koga ćemo voleti, utiče mnogo toga: porodica, obrazovanje, veroispovest, političko uređenje, umetnost, mediji...

Takođe, i jezik igra ključnu ulogu. Neko je jednom rekao da smo postali svesni ljubavi tek kada smo imenovali to osećanje. Dakle, retorika je potrebna kako bi se određene emocije prenele do "srca ka mozgu".

Psiholozi kažu i da je ljubav i svojevrsna slabost, kao što je, na primer, strah od zmija ili visine. To objašnjavaju tako što kažu da su naša emotivna osećanja "otporna na logične argumente", naročito kada smo zaljubljeni. To su oni trenuci kada naš intelekt više ne može da kotroliše naše emocije.

Samerset Mom, engleski pisac, je rekao da je ljubav "evolutivni aparat" koji nas, zapravo, primorava da produžavamo našu vrstu.

Slično je razmišljao i psiholog Lorens Kasler koji je rekao da je "ljubav samo sastavni deo naše potrebe za seksom".

"Zapadno puritansko društvo je seks pretvorilo u tabu i zbog toga sada koristimo ljubav kako bismo racionalizovali naše seksualne potrebe.

"Ljubav je i dokaz inteligencije, jer čovek bez ideja i prostak bez vaspitanja ne mogu biti zaljubljeni, pošto je ljubav najveća mudrost i najfinija duševnost", napisao je Jovan Dučić u knjizi "Blago cara Radovana".

"U ljubavi ima mnogo bola, nereda i nepravde, ali ljubav je tako tajanstvena stvar da i to možda samo tako izgleda pred našim površnim i nesavršenim sudom. Snaga i veličina ljubavi, koju nikad dovoljno ne poznajemo, možda je tolika da se i to što nama izgleda kao bol, nered i nepravda ispravlja i popravlja negde, na nekom višem planu koji mi ne vidimo", Ivo Andrić
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 22  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

Dzejmsi (48)
Ljubav ljude spaja *KISSING*
a tuga razdvaja :'-(
#5, 05.12.2015 - 18:43
Na žalost, ne ume svako da voli iskreno i nesebično.Neke ljubavi su lažne, iako spajaju ljude, a neke su stvarne iako razdvajaju ljude.
Sve za ljubav je malo reći i malo učiniti.Jedno je sigurno,ljubav je jača od nas!
05.12.2015 - 18:58
acogrizli (54)
#4, 02.12.2015 - 22:32
Ljubav ne broji godine, ona sa godinama postaje sve dublja i veća.
"Moj beli labude,kad me jednom ne bude,
sve će vode, labude, da se razbistre..."
Veliki pozdrav

03.12.2015 - 06:15
*THUMBS UP* *ROSE*
#3, 01.12.2015 - 22:10
Hvala...Pozdrav Nina!
02.12.2015 - 06:49
Mani se najvise dopao citat Ive Andrica:)
Hvala Zeljana na blogu
Ljubim te:)
#2, 01.12.2015 - 09:40
Hvala Princezo.Iskreno, nakon tvog bloga javila se u meni inspiracija da napišem nešto o ljubavi,jeste c/p ali zato su u pitanju velika imena i njihovi citati, kao što je naš nobelovac Ivo Andrić. A ljubav je neiscrpna tema, svako je doživljava na svoj način, nema definicije ljubavi, ljubav ne može stati u jednu reč i nazvati se LJUBAV!
Pozdrav od srca
01.12.2015 - 16:31
dosadna je kao prehlada
#1, 01.12.2015 - 00:39
Ih,nije valjda?!Za prehladu ima leka,neki vitaminčić, a ljubavni napitak leči sve psihosomatske bolesti i kompleks je svih vitamina, ljubav jača i podmlađuje.
01.12.2015 - 07:24