Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
painmaster blog
Ukoliko mislite da je reč o nečemu što je slično sa "LED televizorima", varate se, jer je OLED potpuno drugačija i perspektivnija tehnologija u odnosu na LCD ekrane koji su danas veoma široko rasprostranjeni..

OLED je skraćenica zaOrganic Light Emitting Diodes, ili slobodno prevedeno na naš jezik - organske svetlosno emitujuće diode. Kako je to drugačije od klasičnih svetlosnih dioda, tj. LED-ova sa kojima su svi dobro upoznati? Ključna stvar u celoj priči je to prvo slovo "O", koje simbolizuje organske materije koje se koriste u realizaciji ovog tipa panela.


Na šta mislim kada kažem "organski"?

Ono što čini OLED-e organskim je to što poseduju delove koji su napravljeni od molekula ugljenika, vodonika, kiseonika i azota, što su ujedno i elementi koji sačinjavaju 96% mase ljudskog tela.

Priča sa OLED televizorima je počela 2013. kada je LG u januaru ponudio prvi model 55E9700. Problem, kao i sa svom novom tehnologijom u vreme predstavljanja, je jednostavan - cena je bila ogromna. Konkretno, iznosila je oko 15 hiljada svajcaeskih franaka za konkretan 55-inčni FullHD televizor. Cena i pogled moje supruge su automatski svrastali kupovinu doticnog modela u naucnu fantastiku, ali hvala joj.


Ne može se reći da je danas početkom 2016. godine OLED tehnologija baš toliko pristupačna, jer se tek 2018. očekuje prava masovna proizvodnja. Mada, s obzirom da je pre skoro pa tri godine 55-inčni OLED televizor koštao 15.000Chf, a sada 55-inčni FullHD OLED košta 1800Chf, to je stvarno drastičan pad u ceni. Naravno, danas postoje i skuplji LG OLED 4K televizori, počevši od 3000chf za 55-inčni (za ono hvala supruzi je zasluzna ova cena od 3000 chf koju sam se usudio platiti, naravno u kupovini sam bio sam.) pa do 5000Chf za veće 65-inčne dijagonale, što je opet i prihvatljivo obzirom na to da je OLED vrlo slabo rasprostranjen i još uvek je u razvoju kada su televizori u pitanju.

OLED tj. Organic Light Emitting Diodes je tehnologija koja podrazumeva postavljanje nizova tankih organskih filmova između dva provodnika. Da vas ne bi preterano zbunjivoi tehničkim detaljima, jednostavno ću to objasniti da kada se kroz organsku materiju propusti struja, emituje se svetlo. Bitna stvar u celoj priči je da zbog toga što OLED sam generiše i emituje svetlo, ne zahteva posebno belo pozadinsko osvetljenje kao LCD paneli. Zbog čega je to bitno? Pre svega zbog toga što uređaji sa OLED ekranima ne zahtevaju posebnu komponentu pozadinskog osvetljenja pa mogu biti znatno tanji, a ujedno su i energetski efikasniji u odnosu na LCD varijante jer sami stvaraju potrebno svetlo.

Kao što verovatno i sami znate, da bismo napravili sliku na ekranu potrebno je da koristimo crveno, zeleno i plavo svetlo. OLED funkcioniše tako što propušta struju kroz određene materijale koji emituju ove potrebne boje. Ovi materijali se zapravo označavaju kao "OLED emiteri". U pitanju su zapravo fluoroscentni emiteri koji imaju svoj životni vek, dakle panel OLED televizora ne može da funkcioniše beskonačno, baš kao ni Plazma ili LCD. U samim začecima OLED panela, životni vek je bio kratak, ali nedavno je tehnologija napredovala tako da sada mogu trajati preko 40.000 sati gledanja do polovine od originalne svetline. LG je tu napravio pomak dodavanjem belog OLED emitera uz crveni, zeleni i plavi, tako da su ostali postali rasterećeni i samim tim duže traju.

Koje su prednosti OLED tehnologije?

Beneficije OLED-a su zaista brojne i stvarno deluje kao vrlo perspektivna tehnologija koja će eliminisati LCD i Plazma televizore u narednim godinama. Tačnije, Plazme su već prestale da se proizvode, tako da je OLED glavni konkurent LED osvetljenim LCD-ovima. Odlična stvar kod OLED televizora je što kombinuju najbolje stvari koje nude LCD i Plazma televizori u jednu tehnologiju. Pre svega, tu je fenomenalan kontrast koji OLED nudi jer je sposoban da prikaže pravu crnu boju. LCD to ne može da postigne jer pozadinsko osvetljenje uvek isijava u nekoj meri, Plazma je po tom pitanju nešto i bolja, dok OLED može potpuno da deaktivira piksele da ne emituju bilo kakvu svetlost, pošto su sami pikseli svetlosni izvor. Dakle, OLED prikazuje apsolutnu crnu i samim tim pruža beskonačni nivo kontrasta.


Druga prednost je odziv, koji je više od hiljadu puta brži nego na LCD-ovima, što će gejmeri izuzetno ceniti. Dakle, vreme odziva, tačnije vreme potrebno da pikseli pređu iz jednog stanja u drugo je izuzetno nisko, manje od 0.1ms, tako da na OLED-u ne postoje duhovi i zamućenja, pa je detaljniji i precizniji u prikazivanju pokreta u odnosu na LED osvetljeni LCD. Debljina televizora je takođe jedna od prednosti, jer ne postoji pozadinsko osvetljenje koje ga udebljava, pa OLED može biti tanak svega par milimetara, a pored zakrivljenih televizora postoje čak i fleksibilni LG modeli koji mogu da se savijaju kao tapeta.

Treba pomenuti i izuzetno široke uglove gledanja koju ova tehnologija poseduje, bolje u odnosu na LCD, tako da se pri gledanju od 45 stepeni gubi samo oko 10% svetline. Da li postoje nedostaci OLED tehnologije? U ovom trenutku jedini pravi nedostatak je visoka cena televizora, pošto je mana kratkog životnog veka adresirana kako se tehnologija razvijala i dodatno je unapređena naporima kompanije LG i idejom da se ubaci dodatni beli OLED emiter.

OLED je zaista budućnost televizije. OLED donosi sve prednosti koje smo voleli kod Plazma televizora, a takođe i nadmašuje postojeće LED osvetljene LCD u mnogim kategorijama. Jedina prava mana je, kao što sam i napomenuo trenutna cena OLED televizora 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ja pročitah samo zbog sofije, ona kad krene sa tehnikom....... :)))))))))
#3, 21.01.2016 - 14:58
acogrizli (54)
super
#2, 21.01.2016 - 00:10
Sofi (51)
Bravo master! Sada imam ovaj tvoj tekst da poturim svakom ko me pita što obožavam tehniku, aparate, kablove, zašto kod mene tutnji voz kroz stan kada se isti kreće samo na filmu....i crna boja je KONAČNO crna!!!!
#1, 20.01.2016 - 21:53

Cak je i moja supruga priznala da je na oled-u crno stvarno crno...
20.01.2016 - 22:00