Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
painmaster blog

The "Oculus-Ready" ROG G20CB

Kao i mnogi, tako i ja paznju sto se kompjutera tice baziram na modelima koji u svom imenu imaju famozni dodatak "Oculus-Ready" Sta to znaci objasnicu u nekom sledecem blogu. Ovde cu se pozabaviti novim ljubimcem ROG G20CB


Kada su u pitanju brendirane konfiguracije namenjene gejmingu, moram da priznam da vecina korisnika nikada nije oduševljena. Jednostavno, gejming PC je nešto što se kroji po sopstvenim potrebama i mašina koju ste sami sklopili predstavlja obično najbolji izbor. Ipak, postoje izuzeci kao što je Asus G20CB, a razlog je jednostavan. U pitanju je minijaturno kućište zapremine 12.5 litara sa GeForce GTX 980 grafičkom kartom i dizajnom od kojeg zastaje dah Smatram da to nije samo moje subjektivno misljenje jer ga baziram na cinjenici da cak ni zene ne ostaju ravnodusne kada ga vide.


Asus je jedna od retkih kompanija koja može u potpunosti da stane iza svojih mašina u hardverskom pogledu. Jer kompanija Asus proizvodi matične ploče, grafičke i zvučne karte i sl. koje su povrh svega uvek među najboljim na tržištu i tu se jasno vidi prednost. Dizajn G20CB modela je tipičan za Republic of Gamers proizvod, tako da ovaj PC izgleda kao da je došao sa druge planete. Crveno-siva kolorna šema izgleda fantastično, a linije su oštre uz mnogobrojne detalje. Pre svega tu su otvori za ventilaciju koji su pedantno dizajnirani i osmišljeni tako da izgledaju kao vanzemaljsko pismo u formi gravure. Takođe, kompletan PC je na ovoj površini osvetljen tako da u mraku izgleda veoma impresivno, a još bitnije je što ovo osvetljenje može da se podešava po želji korisnika u kompletnom RGB spektru boja.


Moram da napomenem prisustvo dva konektora za napajanje i to mi je jedina zamerka. Ali evo i zasto postoje ta dva konektora. Jednostavno postoje određena ograničenja kada želite da smestite ogromnu količinu hardvera u jako mali prostor. Zbog toga u ovom kućištu nije moglo da se nađe mesta za napajanje, tako da je ono izmešteno van njega i dolazi u formi adaptera poput onih koji se koriste za laptopove. Etu dolazi do jos jednog iznenadenja jer dobijate u stvari 2 adaptera, doduse povezana kucistem.


Razlog za dva potrebna naponska adaptera se krije u hardveru. Unutar malog kućišta, Asus je smestio Skylake bazirani Core i7 6700. Reč je o vrhunski brzom procesoru baziranom na najmodernijoj procesorskoj arhitekturi koji je uparen sa dva modula sa po !& GB DDR4 memorije. Oni su podešeni na 2133 MHz, a tu je i NVIDIA GeForce GTX Titan X 12GB grafička karta. Ako vam kazem da je cena samo graficke kartice 1050 eura verovatno ce vam biti jasno o kakvom hardveru se radi. Stoga, ukoliko ne razmišljate isključivo o 4K gejmingu, za G20CB ne postoje nikakve prepreke da svaku igru podesite na maskimalni nivo detalja.Za smeštanje podataka su odabrana dva uređaja. Prvi je M.2 ultra-brzi SSD od 512 GB, koji je tu za operativni sistem i najčešće korišćene aplikacije. Drugi je hard disk od 3 TB čija je funkcija jednostavna, a to je smeštanje svih ostalih podataka. Naravno, kao i svaki moderni PC, raspolaže WiFi modulom sa BlueTooth podrškom, što je svakako korisno.

Asus se je naravno potrudio da isporuči sve što je neophodno da biste imali funkcionalan PC bez potrebe da kupujete dodatnu opremu. Ukoliko imate monitor sa kablom, G20CB je spreman za rad po vađenju iz kutije. Tu je solidan miš sa optičkim senzorom, kao i interesantna tastatura sa velikim potenciometrom za podešavanje jačine zvuka. Istina, pravi gejmeri će verovatno poželeti više, ili možda već imati spremne bolje periferije, ali nema potrebe za kritikom ovde. Jednostavno, za sam početak tastatura i miš koje Asus isporučuje su sasvim adekvatni


Tu je i veliko napajanje o kome sam pisao na prethodnoj strani, a koje je izvedeno u formi dva odvojena punjača koja su međusobno spojena zbog praktičnosti. Istina, ovo je najveća "boljka" G20CB modela, jer narušava praktičnost koju malo gejming kućište pokušava da ponudi.

Dakle ukratko Asus G20CB je spreman za rad po vađenju iz kutije i to ne samo u hardverskom smislu zbog toga što kompanija isporučuje miš i tastaturu. vec tu mislim i na fabrički instalirani Windows 10 koji prati odličan "Alienware-oliki" softver koji je naravno dizajniran tako da se uklopi u Republic of Gamers stil. Sve se nalazi u komandnom centru koji nudi veliki broj različitih opcija. Na primer, tu su alati za snimanje gejmpleja i njihov upload, kontrolu periferija, nadgledanje temperatura i napona. U okviru ovog centra možete da proveravate da li su izašli novi drajver, bios i sl. i da ih instalirate automatski što zaista olakšava korišćenje PC računara u velikoj meri. Zvučna podloga je fantastična, jer je reč o Sonic Master audio sistemu koji ima i odličnu softversku komponentu.

Ukratko dobijate bukvalno radnu stanicu u neuobičajenom SFF (Small Form Factor) računaru. Tokom dužih gejming sesija G20CB ipak postaje malo bučnija mašina, jer rashladni sistem baziran na turbinskim ventilatorima mora da se potrudi da temperature ostanu u okvirima prihvatljivog. Kažem prihvatljivog, jer o niskim temperaturama ovde nema govora, a upotreba turbina je bila jedini način da se topao vazduh izbaci iz kućišta, dok bi upotreba klasičnih ventilatora ovde bila kobna po same komponente. Iako ovo možda deluje zastrašujuće, Asus je praktično samo koristio isti pristup koji koriste proizvođači konzola, samo na višem nivou. To malo kućište je takoder zahtevalo da se napajanja izmeste van kućišta kako zbog prostora, tako i zbog hlađenja. Ovo je bio jedini način da rad ostane kultivisan, uprkos činjenici da je gotovo nezamislivo da se ovoliko "high-end" komponenti smesti u zapreminu od svega 12 litara.

Moj krajnji zakljucak je taj da je tu reč o fantastičnom malom SFF PC-ju koji nema premca, a kao i kod svakog PC računara ove vrste, određeni kompromisi moraju da postoje. U ovom slučaju su oni daleko manji u odnosu na činjenicu da dobijate neverovatno snažan računar u malom pakovanju koji definitivno spada u kategoriju nesvakidašnjeg. Ko želi egzotiku, ne treba da traži dalje od G20CB.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

*THUMBS UP* *HI* *DRINK*
#2, 28.01.2016 - 00:53
acogrizli (54)
#1, 27.01.2016 - 07:37