Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog

Kako stici do bolesnik-osoba psihe?

Suvo da suvlje ne moze biti, ali rizikujte...


Osoba koja ima probleme sa svojim okruzenjem, koji prevazilaze njene mogucnosti da odrzava svoje odgovornosti , svoje potrebe i svoj integritet u njemu, pocinje da nagomilava mentalnu i psiholosku nehigijenu, tj da ne razmislja i ne oseca i ne donosi odluke uskladjeno sa okolnostima u kojima zivi.

Ako se brzina promena i zahteva u okruzenju smanji, osoba moze nadoknaditi zaostatak u odrzavanju higijene i procistiti se u svom mentalnom i psiholoskom planu, tj otkloniti nehigijenu.
---------------------
Vazna stvar u svemu tome ima percepcija i umno sagledavanje, psiholosko sagledavanje.
Posto vreme stalno tece, osobu mozemo posmatrati kao coveka na kolicima koja se kotrljaju nizbrdo ili po ravnom, gde nizbrdo ne znaci hod ka losijim okolnostima ili stanju, nego je izabrano kao intuitivna okolnost spontanosti i neminovnosti prolaska vremena i toka vremena (cak i kad nista ne radis, kolica se krecu nizbrdo zbog toka vremena i delovanja sile teze).

Ako su okolnosti zgusnute, zahtevi za reakcijom, razmisljanjem i shvatanjem i posmatranjem i uocavanjem su vece, sto je ekvivalentno kolicima koja se brze krecu niz vecu strminu...
A ako nema novih okolnosti u okruzenju, onda je to ekvivalentno kolicima na ravnom, koja postepeno usporavaju , ne odmah jer su tu repovi i secanja i potrebe za resavanjem koje su dosle juce i prekljuce, ali u svakom slucaju usporava brze ili sporije.

Ako se kolica brze krecu, od neke odredjene brzine, osoba u kolicima vise ne sme da spusti noge i dize ruke od situacije u kojoj se nalazi, tj blokira.Tada zavisi od okolnosti sredine (brda i terena po kojem se kolica krecu).

Kada se to desi i posle dugog vremena nedesavanja, kada se kolica zaustave i uspore, osoba moze ponovo da spusti noge ili da otvori oci, ako je u strahu zatvorila oci.
Tada se kaze da je osoba ponovo uzela situaciju ili zivot u svoje ruke.
--------------------------

Ako osoba digne ruke od svoje situacije, nehigijena na mentalnom i psiholoskom planu se nagomilava i zivotni put se ne kontrolise, a u logickom smislu nastupa infekcija. (Paraliza usled stresa, strepnje, psihoze, paranoje ili slicnih poremecaja ili osecanja).

Osoba koja digne ruke od svoje situacije ipak nikad ne prestaje da zeli svoj mir i smirenost, umirenje.
Instinktivno zna da odbacivanjem situacije to moze da se desi, tj prolongiranjem nezeljenog ili izbegavanjem nezeljenog. Prekid aktivnosti je prva reakcija, a presecanje veza druga. Ostale okolnosti dolaze od stranih izvora i obicno bivaju nepodrzane, nehendlovane, neobradjene u tom periodu, tj propustene.
Posledice koje imaju te okolnosti mogu biti male a mogu biti velike. Obicno su velike, jer upravo su zato i donosile veliki pritisak i potrebu za odlukom i percepcijom i sagledavanjem, angazovanjem psihe i mentalnog sklopa.

Npr fakultetske obaveze i rokovi i dalje postoje i pristizu, ne mogu se zaobici, niti posledice od padova i neuspeha.Ili neka druga psiholoska opterecenja u vezi veze, braka, posla, bolesti.
----------------------
Vazan detalj koji se cesto zaboravlja je, da kad osoba digne ruku od svoje situacije, neko drugi organizuje njenu situaciju, obicno roditelj ili rod ili prijatelj.Ta osoba moze biti sa znanjem, strucna ili nestrucna. Skoro nikad nije strucna, retko je sa znanjem, a obicno je nestrucna. Ako je pajser sa planine (nestrucna) onda postavlja i upravlja onako kako joj je zgodno ili kako misli da je najbolje iz njenog ugla. A ako poseduje neka znanja i iskustva, onda bira i upravlja onako kako ce se dobiti pozitivno dejstvo i ucinak na osobu koja je digla ruke od svoje situacije.
To nikad nije onako kako bi godilo osobi koja je digla ruke, pa onda ta osoba ne oseca umirenje i smiraj.
Zato se javlja (i kad nije ranije) za ispoljenje identiteta.
Osoba koja je digla ruke zahteva da ispoljava identitet, da bi osetila ugodnost umirenja i smirenja i trenutaka zadovoljstva, ali pri ispoljavanju identiteta upotrebljava i navike i logiku koja je dovodila i jos uvek dovodi do stvaranja i gomilanja mentalne i psihicke nehigijene.

Zato se najcesce uspostavi ravnoteza i kompromis gde raste svojeglavost osobe koja je digla ruke, dalje nagomilavanje nestabilnosti i mentalne i psihicke nehigijene, ogranicena pomoc prisne okoline i povremeni padovi i recidivi , jer se nakupe okolnosti koje zahtevaju resavanje, a njega nema.

Osoba koja je digla ruke od svoje situacije, samo u prvo vreme moze da uspostavi novi nacin ponasanja, ali ako se to ubrzo ne desi, nastupa kompromis i zbog stalnih recidiva problema i padova zbog nehigijene u stres ili neko drugo nefunkcionalno stanje (depresija Psihoza, fobija).

Osoba shvata neminovnost tih recidiva i prihvata novu svest o sebi , bas zato sto ne zeli da se odrekne trenutaka smirenja i umirenja i zadovoljstva, tj zato sto se bori za identitet svoje licnost (tako to vidi i naziva) i postaje osoba-bolesnik.
-------------------------

Svaki dalji nastavak ocigledno dovodi do nagomilavanja nehigijene mentalne i psiholoske.
I zavrsetak je pucanje.
Osoba da bi to sprecila i odbranila sebe i svoj identitet, poseze za medikamentima, antidepresivima, antipsihoticima i okrece se psihijatrijskom lecenju. Tu uz pomoc lekova ostvaruje svoj zahtev, zadrzava i dobija trenutke smirenja, ima osecaj da je zadrzala svoj identitet, a formira novu licnost i postaje osoba-bolesnik

Dakle kako to izbeci? Pa krenimo unazad...

Prvo sto je nagonski kao i sklanjanje ruke sa vatre je izbegavanje okruzenja koje je pretece, nezeljeno , opterecujuce.
U ovom slucaju svako okruzenje je pretece tj reakcija je prekidanje aktivnosti i veza, zbog zelje da nestanu okolnosti iz okruzenja.Naravno one ne nestaju potpuno, samo se smanji obim promena koje nastupaju i sveze dolaze.

Medjutim vrlo mali broj osoba shvata analogiju sa kolicima koja idu nizbrdo, pa vrlo mali broj osoba i njihovih pomocnika smanji brzinu kretanja kolica koja idu nizbrdo.
Osoba koja je digla ruke i aktivirala borca za svoj identitet zato stalno koristi i zadrzava svoju staru naviku i logiku te iznova stvara mentalnu i psihicku nehigijenu u obimu kao i pre, nevezano sto su nove okolnosti i izvori i zahtevi reakcija i odlucivanja spreceni. Sama kreira teme o kojima razmislja i gde trazi svoju potvrdu i gde potvrdjuje svoje sposobnosti i tako istim tempom ili cak i jace stvara nehigijenu u svom mentalnom i psihickom stanju.
Percepcija i angazovanje uma imaju osobinu da se uzele da rade, s vremena na vreme, makar i jednom godisnje.Nepotrebno je strahovati da ce se to izgubiti.A ni identitet.

Jedan od najuspesnijih metoda lecenja je pocetak novog zivota.(retka je u primeni ali od svih pokusaja nemedikamentnih pristupa, najuspesnija je.)
To je za pocetak potpuno predavanje aktivnostima bez ikakvog ukljucenja svesti i razmisljanja. Dorucak, aktivnost, rucak, aktivnost, vecera, spavanje. Ako nema zdravog sna, obezbedjuje se medikamentima.
Doziranje je prilagodjava posle nekoliko dana ovakvog rasporeda.
P.S. Aktivnost moze biti religijska, radna, poslusnicka, cak i muzicka i ples (Brazil).

-----------------------------------
Poslusnicki zivot, isposnicki zivot u manastiru
Kada dodje novi redovnik u manastir, npr u svetu goru, on dobija po hijararhiji one aktivnosti koje su najprostije i cak i besmislene, nikako da su sve smislene i da je on radnik najnizeg ranga. Vrlo vazno je da se to shvati, da on nije najnizi u hijararhiji i da zato radi sve poslove koji su mehanicki i ne traze mozak a potrebni su.Cesto su nepotrebni i besmisleni, ali uvek mu se daju i oni koji su smisleni i daju i rezultat , najbolje i rast i negovanje drugih zivih bica i biljaka.

Stalna rutina dovodi do prekidanja veza sa starim zivotom i osoba ili odustane ili se pokori poslusanju novoj disciplini. To je uvod u novi zivot.
Kad neko 20 dana obilazi isti red vinograda ili vocnjaka , on ima vrlo malo dinamike, ali dovoljno da zadovolji svoj identitet i kreativnost bar kroz zastitu od stetocina i bolesti.
Nauci da postuje limit sposobnosti drugih bica da se odbrane i prilagode, a i sebi oslobodi glavu od suvisnih misli ili ikakvih misli.

Nekima je ovakva putanja isposnistva nepotrebna i gubljenje je vremena, ali procena bi zahtevala iskusno posmatranje psihoterapeuta ili viseg duhovnika, sto bi dovelo do potrosnje vremena za licno usavrsavanje tog redovnika, duhovnika, ili psihoterapeuta. Posvecivanje paznje novopridoslom donosi gubitak vremena onome koji je vec zasao u dubine, sto nije izabrano kao resenje.Jer u svakom slucaju , bilo da je psihicki jak ili psihicki slab, cist ili nehigijenican, posle tog prvog perioda od dve godine, on ima novi zivot koji sasvim sigurno hoce da izgradjuje kad mu se ukaze prilika.
-------------------------------------------

Znaci resenje je u smanjenju brzine kretanja kolica nizbrdo, a to se dobija smanjenjem obima novih situacija i smanjenjem percepcije i razmisljanja iscasene logike i mozga (one logike koja stvara i odrzava nehigijenu u psihi i umu ili inficirane, kako vam volja da nazovete).

Svako razmisljanje je u prvo vreme zelja osobe da se zadrzi veza sa starim zivotom.
Svako , makar bilo i skupljanje mudrih misli , koje su o pametnim resenjima u zivotu.
Cak i povezivanje i prepoznavanje problema iz prethodnog zivota je zelja da se zadrzi veza sa prethodnim zivotom. A to je stetno.
Jer reci istinu i mudrost da postoji i bela ljubicica je vrlo stetno kad se izgovara recenica i zivi se zivot "berem ljubicice". Deci se kaze ljubicica je ljubicasta i deca tako logicki povezuju i lako pamte pojam ljubicice kao cveta, to je cvet koji je ljubicast, ljubicasto je boja onog cveta koji zovem ljubicica.
Totalno je besmisleno braniti ego trip i potrebu da se dokazuje mentalno stanje i sposobnost, koju osoba koja je digla ruke od situacije ima, pa reci ima i belih ljubicica, jer se svaka jednostavnost gubi.
I sa tim i mogucnost pravog smirenja.Bere se i zivi iskljucivo ljubicasta ljubicica i za nas ne postoji potreba za slozenijim.

Tek kad osoba shvati i prihvati da je zivot "biljke bez mozga" potpuno jednostavan ali i obican, normalan, i zadovoljavajuci i smirujuci, tada shvata i da sada zivi novi zivot....
Tek nekoliko meseci zatim , desice se nesto sto ce promeniti u svom dnevnom rasporedu, npr oznacice na pocetku reda datum na papiricu ili tablici kad je obavljeno prskanje...nebitan podatak u svakom slucaju, ali moze da koristi....izraz zelje da se uhvati situacija novog zivota u ruke...

Tek tako se moze reci da smo smanjili brzinu kolica jer oci osobe koja je digla ruke sada vise ne rade nervozno i brzo, sto bi ostalo cak i sa malom brzinom kolica ako bi pustili osobu da u strahu trza okom svuda po okolini.I osoba je spremna da ponovo stavi zivot u svoje ruke i ruke na okolnosti i situacije.

========================
Sta se desava kad se umesa psihijatar?
Psihijatar nema mnogo vremena a ni zelje da pacijenta sagledava u njegovom milionskom izdanju (milion ljudi milion cudi).On ga odmah upoznaje sa osobom-pacijentom koji je konacni cilj.
Uci ga nacinu ponasanja takvog novog identiteta, a koristi sva sredstva, znaci lekove kao sredstva sugestije, promene svesti i svega cega treba da bi na kraju pacijent i postao osoba-pacijent ili osoba-bolesnik.

Ocigledno da deo osoba moze izbeci radom na sebi uz pomoc drugih, formiranje identiteta osoba-pacijent, time sto se sami ali uz pomoc okoline , sa ili bez pomoci psihoterapeuta, posvete kreiranju novog zivota.
Mogu pri tome koristiti iste medikamente, ili slicne, obicno mnogo krace i u mnogo manjim dozama i sto je bitno , njihovo stanje nije hronicno dovedeno do identiteta osoba-pacijent.

Osoba-bolesnik posle kraceg ili duzeg vremena uvidi nastanak pogorsanja recidiva (obicno u prolece i jesen se pogorsa stanje) i obrati se psihijatru i onda postane osoba-pacijent.
Sklonost osoba koje su digle ruku od situacije jeste ka lekovima i laksim resenjima, pa ne cudi sklonost ka psihijatrijskim metodama, zarad ostvarenja trenutaka umirenja i smiraja.
Niti njihova neposvecenost disciplini i poslusanju koja je potrebna kod psihoterapeutskog pomaganja i otpocinjanja novog zivota, tj ponovnog uspostavljanja mentalne i psihicke higijene te osobe.

U svakom trenutku je moguce pomesati ova dva...znaci u svakom trenutku je moguce resiti da osoba-pacijent resi da otpocne novi zivot i da se oseti da je tada mozda sposobna da se posveti potrebnim radnjama da poboljsa svoju mentalnu i psihicku higijenu, naravno i logicku....
I tada ce nastupiti neko stanje izmedju onog koje je bilo moguce na pocetku i onog koje je odredjeno putanjom osoba-pacijent zavisno od putanje i dejstva lekova koji se koriste i progresije bolesti.

Ovde su opisane osobe koje su sklone mentalnoj i psihickoj nehigijeni , bilo zbog gradje mozga ili psihohemijske funkcije mozga, ili usled okolnosti koje su se desavale u zivotu.
Nekad je gradja mozga i psihohemijska funkcija toliko odstupajuca da je nemoguce uvoditi higijenu psiholosku ili mentalnu...tada jedino ostaje psihijatrija i njene moci.

Ipak mnogima to nije jedini put, a korisno je i za one koji uopste nemaju tako teske promene i traume, da shvate odnose izmedju identiteta i licnosti i onog sto im se cini da im je identitet u javnosti i prema drugima.
Nedostatak volje i lenjost, pored neznanja su kljucni uzroci rusvaja u ljudskim zivotima.


Na kraju za lenjivce i one koje mrzi da misle.

Pritisak i stres ljudi odbacuju dok se toliko ne nagomila rusvaja u glavi da popucaju ili da moraju da pocnu da uzimaju lekove. Ti pritisci nastaju zato sto nemaju snage da se suoce, obracunaju ili suprotstave osobama, situacijama ili problemima koje donosi zivot i okruzenje. I umesto da odstupe korak, sagledaju sve iz drugog ugla, naprave pauzu, promene vaznost i logiku koju koriste i uloze trud, oni pasivno gledaju i ocekuju da sve prodje ili da neko drugi resi problem ili problem da nestane sam od sebe.
Ako se desi, super, ako ne, zeznuli smo se. Najteze je odreci se od zelje da ti bude prijatno i ugodno i to se brani tako sto kazemo da cuvamo identitet.A prijatno i ugodno su najcesce deo koji i dovodi do rusvaja koji paralise, gushi i cini ljude nemocnim.Kao najlakse resenje se bira lek, a najteze resenje je da osoba prestane da misli o odbrani svog identiteta, jer razaranje licnosti ne ide zato sto niste branili svoju poziciju pa su vas bacali tamo amo, vec zato sto zelite da budete ovo ili ono sto nije vezano za vase osnovne i prave potrebe.Prisustvo fizickog nasilja je opravdan uzrok rastrojenosti, a strah od fizickog nasilja nije.Uslovljenost emocija se razresava okretanjem sebi (pomazes voljenima tako sto pomognes sebi).

Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: