Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
marijam blog

Сваки дан по један унос, блог страни допринос

фото: zdravasrbija.com

Драгољуб Мијатовић, фото: zdravasrbija.com


Драгољуб Мијатовић је рођен на размеђу деветнаестог и двадесетог века у селу Жутице, општина Рашка, срез студенички. За она времена био је писмен и школован (завршио средњу школу) те је једно време радио и у општини Рашка. Но за све то време он није запостављао своје домаћинство и имање које је имало преко 40 хектара и углавном је било засађено воћем, претежно шљивом. Од раног детињства гледао је како му суша скоро сваке године однесе највећи део рода (зато се и село звало Жутице, јер је због безводног терена у том селу трава увек била жута).

И онда, године 1927. Драгољуб реши чврсто да нешто учини и да реши тај велики проблем – да доведе воду у своје село Жутице, како би отпочео наводњавање свог имања.

Али највећи Драгољубов проблем није представљала ни удаљеност ни беспуће. Највећа невоља је била што је једини пут којим би требало прокопати јаз (вештачко корито реко, канал) прелазио преко стеновитог дела Копаоника чији назив све говори: Козје стене – стеновити масив, окомит попут зида, висок преко 300 метара и дужине од преко 600 метара!

Драгољуба то није поколебало, већ је наставио да и даље свакодневно размишља о том свом животном сну – да доведе воду у село Жутице. Дуго година није никоме причао о том свом „пројекту“, већ је хиљадама пута обилазио реку и терен и посвећено и стрпљиво скупљао и штедео новац. Када је успео да скупи око 200 000 ондашњих динара, позове Драгољуб инжењере да му направе премер и изнађу решење како да јаз пређе преко Козјих стена. Инжењери су га одмах стали одговарати од његовог пројекта, као поптуно немогућег. Неки му само за премер и пројекат тражили преко 100 000 динара, што је било више од укупног новца који је сам скупио за јаз. На крају су му рекли да се то може направити, али да ће цена бити између два и три милиона динара!

Пошаље Драгољуб инжењере одмах кући, а он сам са још пет-шест људи оде на место одакле је планирао да узме део воде из Самоковске реке и крене да копа недељу дана. Потом раднике исплати и пошаље кући, а он измери колико су ископали за тих недељу дана и израчуна за колико би дана ископали остатак трасе (ако би копали истом том брзином) и колико би то коштало. Он сам направи план, да лично са још само неколико највештијих радника почне да укопава корито канала преко Козјих стена и то тако што ће висити на конопцима које ће се спуштати са самих врхова стена! Прорачуна он трошкове и израчуна да ће имати довољно новца да крене самостално у подухват! У јесен 1927. године напусти посао у општини Рашка (дао отказ!), ангажује скоро педесет копача и крене са копањем.

kozje-stene

Козје стене: обратити пажњу на хоризонталну линију којом је прошао канал и која се и сада, после скоро 100 година, може јасно видети.

Са собом је носио приручну ковачку радњу и на лицу места правио и поправљао алат који се од тврдог камена брзо тупио и пуцао!

Док су радници копали кроз земљани терен, он је са неколико вештих радника пробијао пут кроз врлетне стене! Када би неко испустио алат, чекић или пијук, није смео од висине ни да погледа доле, него би узимао нов алат и настављао! Висили су над клисуром и каменим зидом високим преко 300 метара!

Да би ствар била још гора, убрзо је Драгољуб увидео да ће морати да прокопа и три тунела кроз ове исте стене! Колико је само муке требало да приручним алатом одреди и измери правац и дубину копања тунела, али је он и то успео. Када је време погоршало и кренула киша и снег, он је отпустио раднике а сам наставио да свакодневно, са још пар радника, одлази и копа кроз Козје стене, колико може. Тако је радио све док једног дана није изненада пао снег и готово га затрпао и заробио у планини. На Копаоник је опет изашао трећи дан Ускрса 1928. године и поново кренуо са копањем.

Не одустајући и не презајући ни од једне тешкоће, Драгољуб Мијатовић је свој подухват завршио 14. августа 1928. године, када је вода, јазом дугачким преко 18 километара, стигла у његово двориште, у село Жутице – и то 5.000 литара воде у минути! Воду је користило читаво село а пројекат је касније „проширио“ повезивањем још пар села на „његов“ јаз. Он је организовао и службу и стално запошљене који су одржавали тај несвакидашњи систем за наводњавање!

"МИЈАТОВИЋА ЈАЗ" - КОПАОНИК, фото: panoramio.com

„МИЈАТОВИЋА ЈАЗ“ – КОПАОНИК, фото: panoramio.com

Подухват Драгољуба Мијатовића је најбољи пример предузимљивости правог и српског домаћина и доказ да добра идеја и добро и Богоудно дело, уз снагу воље и истрајност.

У правој Србији сваки добар домаћин на селу је штедљив, сваки је вредан, сваки је упоран, сваки је посвећен свом имању и својој породици и својој земљи! Зна то држава Србија одлично, па када год загуде ратна времена, војска, као по правилу, као да само на њих и њихову снагу и истрајност и рачуна, и они су увек први на списку да се пошаљу где је најтеже, да заштите своју отаџбину ако треба и својим животом!

Да, СРПСКИ СЕЉАК, домаћин ЈЕ СТВОРИО ОВУ ЗЕМЉУ и носилац је и темељ њен – и што је НАЈВАЖНИЈЕ српски домаћин нити је знао, нити је икада хтео да зна шта је то „БЕРУФ“!

Копирано па овде налепљено уз мале измене

Агенција за копирање и налепљивање
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 19  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

nislice (47)
#7, 19.09.2016 - 17:28
robotek (49)
Odlicno
#6, 18.09.2016 - 00:44
ух, радо бих ти нешто рекла. кажу да је за то крив ретроградни марс у венери , а венера је у ваги... комплквано је то за моју главу
18.09.2016 - 01:01
#5, 17.09.2016 - 20:01
добра душа
18.09.2016 - 00:57
Nadalina1 (67)
Nekada su se ljudi, komšije, lepo družili i slagali, a danas su već neka druga vremena....šteta, lep tekst o srpskom seljaku, našem čoveku
#4, 17.09.2016 - 16:55
„БЕРУФ“ нек науче ,,господа,, п......ри
18.09.2016 - 00:57
Odličan tekst
#3, 17.09.2016 - 15:58
нема места сумњи
18.09.2016 - 00:53
solidan izbor
#2, 17.09.2016 - 14:52
ово је озбиљна агенција и избор је озбиљан
17.09.2016 - 15:22
Magica (33)
Svaka cast Mijatovicu! I svaka cast tebi za blog! :*
#1, 17.09.2016 - 14:43

хвала ти
агенција и овде скреће пажњу на чињеницу да наш народ није лењ
17.09.2016 - 15:16
 

Korisnik
offline
offline marijam (40)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi
nema tagova