Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
love12 blog

Čvrste veze na klimavim nogama

: Većina nas ovde koji pokušavamo ostvariti svoju želju za partnerskom vezom, na pitanje na čemu će se zasnivati ta buduća veza ima istovetan odgovor: Na uzajamnoj ljubavi i poverenju! Izgleda jednostavno i jasno kao dan...ali da vidimo da li je "malkice drugačije" u praksi?!
Prvo o pojmu ljubavi. Stručnjaci iz oblasti ljudskih emocija smatraju da je pojam ljubavi prenatrpan brojnim različitim značenjima i predstavlja koncentrat vrednosnih, mističnih i simboličkih konotacija i da je kao takav gotovo neupotrebljiv!
Ne postoji ni objektivna i u stručnim krugovima opšteprihvaćena definicija pojma ljubavi. Usled toga svako od nas ima svoju predstavu o ljubavi, zaklinje se i gine za nju a u stvari često i ne zna o čemu je reč!
Osim toga ne postoji valjan parametar, simptom ili laboratorijski nalaz kojim bi se to osećanje ljubavi dokazivalo ili kvalitativno merilo. Da postoji bilo bi daleko lakše. Recimo, zateknete vaše voljeno biće kako prisno čavrlja tamo sa nekim, posumnjate u pad titra ljubavi prema vama, odmah ga uzmete za ruku i pravac u ordinaciju. Ubrizgaju mu marker za "ljubavno antitelo" uzmu uzorak i nakon dva sata znate na čemu ste. Ali nauka nije išla u tom pravcu.
Jedino na šta se oslanjamo je izjava partnera da nas voli i naše poverenje ili verovanje da je to tako!
Eto dodjosmo do poverenja?!
Osećati poverenje znači poverovati, što opet znači da je u korenu poverenja vera, odnosno verovanje! Verovanje počinje tamo gde prestaje znanje! Dakle to je hipoteza o nepoznatom! Što znači da se "cela stvar" mora proveriti!
A kako da se proveri kad ne postoje nikakvi objektivni pokazatelji?!
U suštini, jednu nepoznatu proveravamo drugom nepoznatom!
Otuda smo nekad toliko uporni da nam partner uvek i iznova "izdaje potvrdu" u obliku verbalne izjave od dve reči "VOLIM TE"!
A o čemu on to priča?!


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 24  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

SS60 (57)
ZORAN MILIVOJEVIĆ
Formule ljubavi : Kako ne upropastiti vlastiti život tražeći pravu ljubav
http://studenti.rs/skripte/formule-ljubavi/
#7, 07.06.2017 - 13:31
nadicaa (54)
kazu,.. svega tri procenta na kugli zemaljskoj pronadje svoju drugu polovinu...i ti koji su se pronasli, ne moraju jedno drugom dokazivati ljubav,. oni su je svjesni i ..jednostavno, uzivaju u njoj,..i,..svi mi ovdje prisutni,..potajno se nadamo da cemo se naci u tom malom elitnom krugu od tri procenta,..mozda se nekom i posreci
#6, 06.11.2016 - 11:12
dragan13 (60)
E moj sapatnice, tesko se to nalazi i pronalaz, jos teze i dozivljava
#5, 23.10.2016 - 12:00
Sve zavisi kako ko definise ljubav, sta ocekuje , a sta zeli da ponudi, relativan pojam. Kompromisi uz veliku dozu postovanja , kao i poverenja cine da ljubav opstane. Samo prava emocija moze potisnuti sve nedostatke koji se javljaju u jednoj vezi, ljubav se celog ziviota nadogradjuje ako zelimo biti srecni.
#4, 19.10.2016 - 09:33
Zanimljivo mi je ovo oko "nadogradnje"... moguće je možda taj odnos "podići jedan sprat više"...možda i dva ako se ima matrijala!
Neke opet svoj ljubavni odnos nadogradjuju ljubavnikom...a neki svoje ljubavnice nadogradjuju kod plastičnog hirurga...( suvremeni oblik nadogradnje)
19.10.2016 - 15:17
swesna (46)
Domisljato sroceno, a promisljam kako je jalovo uprezati arsenal psiho-teorija i ev. naucnih metoda u svrhu testiranja ljubavi.. sve izneto je samo produkt uma. Striktno forsiranje uma u poimanju, merenju i dokazivanju ljubavi polazi i/ili rezultira kalkulacijom, i tu se nekako gubi smisao..
Intenzitet ljubavi, kao i kod odnosa uopste, vrlo je ziva stvar, valja ljubav negovati da ne kopni, da progredira na sledeci nivo, da raste sa nama kroz zivot, ne banalizovati je procenama i mernim jedinicama kojih nema.. Dokle god na kantaru merkamo neciju ljubav i odnos reciprociteta u vezi, dotle smo skrajnuti sustine. Mera ljubavi ne ogleda se kroz to koliko osetimo neciju ljubav, vec koliko ljubavi u sebi iznedrimo za nekoga.
U ljubavi se vera i znanje ne potiru, jednostavno i znas i verujes po osecaju u srcu, pratecoj senzaciji i spoznaji uma. Valjalo bi slusati sta srce (dusa) kazuje, um je tu samo kapija duse..
Srecno u potrazi#3, 15.10.2016 - 22:12
marijam (41)
sve je ovo komplikovano za mene
#2, 15.10.2016 - 14:32
Hm... To može da znači da je moj post na temu zamršen i nejasan a to mi se dešava uvek kad pokušavam pojasniti nešto sto ni sam suštinski ne poznajem! :)
Do jednostavnosti se teško stiže.
15.10.2016 - 15:11
zeljaana (56)
Ljubav se ne meri rečima, ljubav je ono što činimo vođeni osećanjima i ono što postajemo kad volimo, kad se ne pitamo zašto, ne tražimo njen smisao i razloge, verujemo u nju.
#1, 15.10.2016 - 11:57
Itekako moramo voditi brigu o smislu i razlozima! Ustvari ljubav bez razloga i ne može da postoji! Pa nećeš valjda nekome tek tako dozvoliti da postane sastavni deo tvog intimnog sveta?! Moraće da prodje strogu kontrolu tvog vrednosnog sistema! Dakle, tek kad nekog doživiš kao izuzetno vrednog, vrlo svesno i vrlo zrelo!
15.10.2016 - 12:34