Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Caja blog
Ne znam kako sam dospeo ovde. Iscrpljen, gladan, žedan, u ritama. Oko mene beskrajno morsko plavetnilo, a pod nogama škripi sneg. Ogromna santa leda plovi neznano kuda, a jedini putnik na toj morskoj lađi sam upravo ja.

* * *

Nikada nisam voleo da putujem kroz prostor. Prezirem more, a čist planiski vazduh me guši. Nekako sam oduvek voleo da putujem kroz vreme. Zavirim malo u prošlost, ponekad naslutim budućnost i to je sve. Vratim se sa putovanja bogatiji i mudriji. A ova nepregledna pučina izaziva u meni mučninu i tera me da povratim. Mislim da ću dobiti morsku bolest.

* * *

Hladno mi je. Cupkam u mestu trljajući promrzle dlanove ne bih li se malo otkravio. Noću je naročito hladno i često se dešava da mi se patike zalepe za površinu lednika tako da se moram neprestano kretati. To i nije neki problem. Ionako ne smem zaspati da se ne bih pretvorio u Sneška Belića. Jedino što mi smeta na ovoj santi leda je samoća. Ponekad i tišina. Često pomislim da sam zbog ćutanja izgubio moć govora. Onda zaurlam iz sveg glasa. Čujem sopstveni krik ali osećam kao da taj glas ne pripada meni. Pitam se, da li je još neko čuo taj stravičan urlik?

* * *

Vreme na ovoj santi leda protiče sporo. Nedeljama se ništa ne dešava pa dani liče jedan na drugi. Omiljena zabava mi je da stanem na „pramac broda“, da gledam u daljinu, tražeći naznake kopna. Neretko, volim da se zagledam u more tražeći sopstveni odraz u njemu. Ne znam zbog čega ali nikako mi ne polazi za rukom da ga pronađem. To me nije zabrinjavalo sve dok jednom prilikom nisam primetio da ne mogu pronaći ni sopstvenu senku. Tek tada sam se strašno uplašio. Bože, da li sam još uvek živ ili je sve ovo samo san? Uštinuo sam se za ruku. Zabolelo me je. Trenutak olakšanja. Živ sam.

* * *

Dok tražim sopstveni lik u moru, često probudim sećanja. Setim se roditelja, prijatelja a najčešće nje. Sva su lica nekako izbledela, nestalo je one oštrine u njima. Kad pomislim na nju setim se samo očiju. Sve ostalo se vidi kao kroz maglu. Čujem pucketanje kamina i njen tihi glas. Gotovo da na usnama mogu osetiti ukus Moet Šandona pomešanog sa slatkastom aromom njenog karmina. Tada me hvata jeza i poneka sumanuta misao. Ideja da se bacim okeanu u zagrljaj ubrzo nestaje. Moja misija na Zemlji još uvek nije završena. Suđaje su smislile drugačiji epilog.

* * *

Putovanje na santi leda bliži se kraju. U daljini se nazire neki prekookeanski brod. Bože, da li je moguće da me nisu primetili. Sudar je neizbežan. Brod ide u susret santi leda i nimalo ne skreće sa kursa. Novi Titanik je na vidiku. Skačem, vičem, mašem rukama. Uzalud. U trenutku se začula silovita grmljavina i brod se prepolovio. Od siline udarca, izgubio sam ravnotežu i pao u okean. Dakle, to je to. Tako izgleda moj kraj. Morao sam da budem svedok jedne velike ljudske tragedije, a nisam mogao da je sprečim. Na sve strane jauci, pozivi u pomoć, ljudsko batrganje. Uz ciničan osmeh osećam kako mi se pluća pune vodom, a pred očima se jasno ocrtava ime broda koji tone, New Hope (Nova Nada).

* * *

Mrak. Bol. Nedugo zatim pojavi se tračak svetlosti. Iz časa u čas tama se poče predavati pred naletom svetla. Mračni tunel beše zamenjen Sunčevom svetlošću. Novo rađanje, novi početak. Počeše se lomiti fragmenti sećanja. Plač i vrištanje prestade. Sve što sam naučio, celokupno znanje i iskustvo stečeno u prethodnom životu, netragom nestade. Neka moćna sila zaključa ih u najskrovitijem delu mozga i vešto sakri ključ. Postao sam tabula rasa, jedna velika neispisana tabla. A oko mene nepoznata lica, smeškaju se i guguću. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 21  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

-mm- (47)
superiska
#6, 23.04.2017 - 00:28
I meni se sviDŽa
23.04.2017 - 00:35
Komšo od sad da pišeš kraće blogove... Dok pročitam do kraja zaboravim početak...
#5, 20.04.2017 - 19:42
Komšoooo
Ne umem kratko, pa to ti je
20.04.2017 - 22:14
francuz74 (43)
Ako je tako onda se prepusti pa kud puklo da puklo...
#4, 19.04.2017 - 20:45
U pravu si
20.04.2017 - 22:14
nislice (47)
Moj duboki naklon !
#3, 19.04.2017 - 17:05
19.04.2017 - 18:18
https://youtu.be/bknzQkqmnCY
#2, 19.04.2017 - 16:40
Da, bre... Svadba, svadba, svadba, svadba
19.04.2017 - 18:17
francuz74 (43)
Baš si nadahnut inspircijom...
#1, 19.04.2017 - 16:25
Svuda oko mene su muze
19.04.2017 - 18:17