Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zeljaana blog

Filip David- Trijumf primitivizma


Pravo značenje reči primitivac je prost, neobrazovan čovek. Ali kod nas najveće primitivce, oličenje primitivizma, nalazimo upravo među onima koji poseduju nekakvo obrazovanje.
Jedna od karakterističnih osobina pravih primitivaca jeste njihova sposobnost da dugo i vešto skrivaju svoj primitivizam. U mirnim vremenima ugnjezde se u nekoj sredini i svojim manirima naizled uglađene osobe, pristojnim izgledom i uljudnim ophođenjem, uspevaju da zavaraju okolinu. Suština je zapravo zamaskirana sa nekoliko skupih odela i nekoliko naučenih fraza. Primitivci su tako ušuškani u samoj srži društva poput larvi koje mogu ostati larve čitavog života. Ali ako naiđu za njih povoljne okolnosti, iz tih larvi se razvijaju štetočine koje iznutra nagrizaju i dovode do propasti sve što dotaknu.
Primitivizam se svuda unaokolo širi kao paučina. A kada nema vetra da ga razduva, štošta se uhvati u njegove mreže. Primitivci jedni druge prepoznaju i onda kada su premazani sa hiljadu zaštitnih boja. Postoji prava internacionala primitivaca i njihova međusobna solidarnost. Podržavaju se i pomažu kada se nađu u nevolji. Primitivizam se jako vezuje za prostakluk, a prostaštvo je za mnoge opčinjavajuće.
Prostak veruje da svet postoji samo njega radi. On nema nedoumica, kolebanja, griže savesti, trauma. Svet viđen njegovim očima je pojednostavljen, uprošćen, bez moralnih dilema. „Ili kako ja kažem, ili nikako!“ Udara pesnicom o stol, ili pesnicom u oko kako bi stavio do znanja da mora biti po njegovom. Ima širok osmeh kojim pokazuje zlatne zube. Nosi razdrljenu košulju da bi otkrio maljave, muške, junačke grudi.
U mirnim vremenima primitivci kao oličenje prostakluka katkad služe za podsmeh. Njihova neutoljiva glad i žeđ da sve prilagode i potčine sebi deluje budalasto i megalomanski. A kao odgovor na sredinu koja im se ruga, stvaraju svoju kulturu, svoju državu u državi. Imaju svoju književnost, svoju muziku, svoje idole, svoje zvezde i kraljeve. Primitivizam je zarazan. Kultura primitivaca u mračnim vremenima postaje državna kultura, njihovi idoli – idoli masa. Duh primitivizma oseća se tada na svakom koraku, vlada nad mišljenjem, utisnut je u svaki delić života, nadmoćno se uzdiže kao metafora svega postojećeg.
Primitivac nanjuši drugog primitivca na daljinu. Primitivac uvažava drugog primitivca. U tom drugom vidi sebe, kao u ogledalu. Vidi grubost koja mu imponuje, prostaštvo kome se divi, autentičnu bezobzirnost. Primitivac u politici poštuje i uvažava samo načelo sile, primitivac u društvu ushićava se opštim bezumljem, a intelektualni primitivac, taj
contradictio in adjecto, ali itekako postojeći u društvima zarobljenog uma i sužene svesti, kolektivizma i populizma, uništava svako mišljenje, svaki uzlet duha i u prvim je redovima borbe protiv individualizma. Primitivizam je korov kojeg ima posvuda. Poput je rđe koja se svuda hvata, poput kiseline koja sve nagriza. Primitivan čovek veruje da je uvek u pravu, ne priznaje drugačije mišljenje, slep je i gluv za sve razloge i činjenice. Nije u stanju da ima viziju budućnosti, a prošlost svodi u nekoliko stereotipa kojima objašnjava ukupnu istoriju čovečanstva. Primitivizam je toliko žilav, jak, dosledan i uporan da se prenosi kao nasledna bolest sa generacije na generaciju. I tamo gde se čini da je iskorenjen, iznenada se javlja, niče iz pepela svoga uništenja. „Čežnja za primitivnošću je bolest kulture“, napisao je Santajana.
Može se pretpostaviti da će se sa nastupanjem mirnijih vremena primitivci povući sa glavne scene u pozadinu zbivanja, delujući sa rezervnog položaja. Prostakluk će pokriti pokradenim zlatom, obložiti ga dragim kamenjem i svilom. Ukrasiti diplomama i visokim državnim funkcijama. Biće manje glasni, ali jednako uticajni kao i pre. Oni ne sumnjaju da budućnost pripada njima, kao što im pripada i sadašnjost. Svuda će tražiti i nalaziti saveznike. Prostaštvo, fanatizam, lopovluk, beda duha, vrte ovaj svet. Primitivizam je neukrotiv, on je u samoj srži našega sveta, ali i u samome izvorištu najvećih i najstrašnijih zala.
F. David:,
Jesmo li čudovišta, Bosanska knjiga, Sarajevo 1997, str. 151-153.
c/p


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 17  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

maki71 (46)
Baš tako ao moja baka Jela reče lako je sine biti budala aj budi pametan . :-)
#13, 26.03.2018 - 17:24
Bake zato i služe, a nekad su i sa štapom rukovale, po potrebi.
26.03.2018 - 17:33
maki71 (46)
Ko se tamjana u kući nije namirisao neće ni u crkvi .Pa stoga sve se stiče pa i primitivizam .Na pocetku smo svi jednaki a posle se gradimo nije lako ni budala biti među tolikim budalama danas je konkurencija velika .
#12, 24.03.2018 - 11:11
Najlakše je biti budala. Možeš da budeš budala ali to nisi.
24.03.2018 - 21:33
#11, 23.03.2018 - 11:29
#10, 23.03.2018 - 11:29
23.03.2018 - 13:24
vlada666 (52)
Upravo tako,posrnuli,od zlobe i jezicine..
#9, 21.03.2018 - 14:59
tomax (46)
postoje brojni primeri primitivizma. interesantan primer: nemac, aj neka bude "strani investitor", iz nekog boga ti pitaj kog razloga odluči da donese delić svog kapitala u srbiju. šta se dešava? vlada i narod kliču, "-živeo švabo!". euforija. biće posla, biće solidnih plata, i na vreme, što je nešto na šta naš narod nije naviko. ali i međutim. "investitor" u svoj toj gunguli odlučuje ko će upravljati ogrankom te svoje velelepne kompanije u srbiji, te tako postavlja za direktore ljude sa našeg podneblja. oni vode računa o kadrovskoj politici, o marketingu, o proizvodnji i transportu, o tehničkom i bezbednosnom upravljanju, ali i o finansijama. ja sam odmah provalio da se tu radi o nekoj vrsti testiranja! jer, ko je lud da našem čoveku prepusti toliku odgovornost, pošto je opšte poznato da je kod nas "odgovornost" rukovodioca misaona imenica. nažalost, zloupotrebe službenog položaja i dalje su aktivne (od baratanja sa novcem, do zaposljavanja rodbine u kancelarijama i nameštanja tendera). strani investitor je krava muzara, radici i dalje čekaju bolja vremena, a ceo narod se bruka (stvar navike) pred ljudima iz inostranstva, koji su samo došli da pomognu, iz boga ti pitaj kog razloga. svedok sam uvođenja nekog reda i discipline za rukovodioce. a da li im je i konačno odzvonilo saznaćete u sledećem javljanju. kissić
#8, 21.03.2018 - 10:43
Hvala na adekvatnom primeru. Ima puno primera bahatosti i odozgo sa vrha i odozdo, svaki položaj zahteva odgovornost i svest o postojećim problemima, a naše je da se borimo kao ljudi i da nastojimo da društveno biće bude iznad naših ličnih interesa.
22.03.2018 - 07:06
vlada666 (52)
Najgori su oni,koje nema kuce za sta da ujede..Pa im svako kriv,jer zive u duhovnoj i materijalnoj bedi..
#7, 21.03.2018 - 10:13
Ne mora da znači da su primitivci oni koji nemaju, jer materijalni položaj nema veze sa primitivizmom, dok duhovna beda ima veze, ako se odnosi na posrnule ljude, koji nemaju ni trunke savesti, ne misle ni na koga, čak ni na svoju decu, misle samo na sebe i svoja zadovoljstva, misle da im svet pripada, a da oni ne moraju ništa da rade, niti da stvaraju.
21.03.2018 - 14:47
Zivka52 (65)
(y)
#6, 21.03.2018 - 09:01
21.03.2018 - 15:34
#5, 21.03.2018 - 02:11
21.03.2018 - 15:35
nislice (47)
*THUMBS UP* *ROSE* *GIVE_HEART*
#4, 20.03.2018 - 22:50
21.03.2018 - 14:29
1  2  [»]