Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Cipi blog
Koliko je istinita ...
Sudbina pesme , sote mori , sote...


                                      Evo sto sam uspeo iskopati...
                                       po tom pitanju...
Procitajte...

Za sve vas koji niste znali kao i ja zbog cega "Soti mori sote" nije vesela pesma za srpski narod !
 
Историјско незнање
„Шоте мори шоте“
 
На прославама, свадбама и осталим забавама играју Срби "Шоте мори шоте" незнајући за суморне историјске чињенице везане за ту „народну игру“.
 
Чим споменемо ријеч "шота" одмах помислимо на игру која се, нажалост, игра на свакој српској свадби. Поријекло имена шота долази од имена Шота Галица, жени србомрсца "качака" (одметника) Азема Бејте из села Галице (1889.-1924.) који је својевремено харао по Космету и Метохији.
 
Шота Галица је након мужевљеве погибије зулумћарила и предводила одметнике. У српском народу сачувано је сећање на ужасан догађај када је Шота ухватила шесторо српске деце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.
 
Док су деца горјела Шота је са "качацима" играла своју игру око ватре, оргијала и пјевала: "Шоте мори шоте, шоте машала, давно желим шоте, мори, шоте, да те играм ја!". На месту страдања невине дечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до краја Другог светског рата, када су је комунисти уклонили како би сачували "братство и јединство", још једном потурајући народу лажне историјске чињенице. Азем Бејт или Бејта је идол и на данашњим шиптарским форумима... Планина Мокра је на северозападу Космета, а право име за Шоту Галицу (често и Шота Гаљиница) је: Qerime Halili Galica – Šota, што би се на српско читало као Черими Хаљиљи Галица - Шота.
 
“Шота" није настала тако давно, да се људи не би сећали, односно знали како је настала. Стога ову комунистичку историјску подвалу, да се ради о шиптарској народној игри где девојка изазива момка.... морамо одбацити и држати се проверених историјских чињеница, ма колико се оне дијаметрално разликују од досадашњих „историјских“ објашњења. Шири текст о томе је написан у листу "Светосавско звонце", објављен почетком 2007. Стога је играти шоту на разним весељима и присећати се сцене спаљивања деце више него морбидно. Поготову је то недопустиво на српским свадбама и весељима бар за оне људе који имају минимум части и националне одговорности према својој нацији.
Цена наше инфериорности и незнања је сувише скупо плаћена да себи ЈОШ једном у историји дозволимо "братство и јединство" преко крви и костију наших предака, наше деце и нашег народа.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Hahahahahaha, sredicu ti ja preko veze, biraj hoces Lazu, Kovin...??? :) :) :)
#3, 25.02.2008 - 10:52
Nisam kvalikfikovan , za takve ustanove... :p
hehehe
25.02.2008 - 11:23
Ko tuzan bre??? A ne, ne, ne, ja sam danas izuzetno raspolozena posto si ti moj novi izvor smeha! :) :) :) hahahaahahahahhaha
#2, 25.02.2008 - 10:16
:p jes ti izvor pouzdan...cccc :p
Kad ga nece , ni u ludnucu da prime.
hehehe
25.02.2008 - 10:47
O krsna slavo, sta sve od tebe necu saznati :) :) :)
E vala ni pre nisam znala da igram Sotu, sad tek necu da naucim...
#1, 25.02.2008 - 08:39
Hehehe . Pa ti si tuzna , to mozes da igras ...
To nije vesela pesma. :p
25.02.2008 - 09:45