Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
 Zasto se drzi pocasna straza?
I danas postoji takozvana pocasna straza koja se drzi narocito pored odra kakve znacajne licnosti. U narodu se sacuvao obicaj da se danonocno bdi kraj pokojnika, sve dok se ne sahrani. Zasto se pokojnik cuva? Da li je u pitanju odavanje poste, ili nesto drugo?

Ako otvorimo Vukov "Rjecnik", kod reci "vukodlak" naici cemo na tekst u kome se kaze: "Vukodlak izlazi nocu iz groba i davi ljude po kucama i pije krv njihovu. Posten se covjek ne moze povampiriti, vec ako da preko njega mrtva preleti kakva tica, ili drugo kakvo zivince prijedje: za to svagda cuvaju mrca da preko njega sto ne prijedje".

Pravi razlog zbog koga se mrtvac cuvao bio je da se spreci njegovo povampirenje. Kako do povampirenja dolazi? Znamo da demon ili necija dusa moze da se nastani u kakvoj zivotinji. Ako bi takva zivotinja preskocila pokojnikovo telo, demon bi, tom prilikom, mogao u njega uci i pokojnik bi se povampirio. Otuda, takodje, obicaj da se pokojniku zatvaraju usta, pa cak i vezuju maramom i da se pokriva mrtvackim pokrovom.

Oni koji danas cuvaju pocasnu strazu pored odra nekog drzavnika, i ne sanjaju da je pravi razlog njihovog prisustva  spreciti da se drzavnik ne povampiri!
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Irena70 (48)
trebali bi njima da pokazemo ovaj tvoj blog...hahaha
#2, 03.06.2008 - 07:30
nisam znala ...sad znam :)
hvala Voki :)
#1, 03.06.2008 - 07:28