Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
procitajte vise

 
Rec kafana je turskog porekla i oznacava kucu u kojoj se pije kafa. Prve kafane otvorili su Turci u Carigradu pocetkom 16. veka. Osvajajuci Balkansko poluostrvo i dalje napredujuci ka Evropi, Turci su pored dzamija i karavan-saraja podizali kafane i hanove.  
 
Po zauzecu Beograda 1521. godine, otvorena je i prva kafana, verovatno smestena negde u starom Dorcolu, u kojoj se najpre pila crna turska kafa. Od te godine broj kafana se znatno uvecao, tako da je prema popisu iz 1881. godine u Beogradu bilo 226 kafana.
 
Jedna od najstarijih sacuvanih kafana u Beogradu je kod "?", preko puta Saborne crkve, u ulici kralja Petra prvog. Nju je podigao Naum Icko 1820. godine. Zgrada je podignuta na sprat, od slabog materijala, u balkanskom stilu, a u prizemlju se nalazila kafana. Knez Milos ju je kupio od Icka i podario Ecim Tomi ustanickom vidaru, pa se do 1878. godine nazivala "Ecim-Tomina" kafana. Kako su se menjali zakupci, menjao se i naziv kafane- "Kod pastira", " Kod Saborne crkve"...Ovaj poslednji naziv postojao je samo nekoliko sati, jer se ovdasnjim crkvenim vlastima to ime cinilo neprilicnim i predstavljalo je svetogrdje. Vlasnici se nisu setili odmah novog naziva, pa je na firmu iznad ulaza u kafanu naslikan "?", koji je sacuvan do danas.
 
Od mnogobrojnih kafana koje su postojale u varosi, otvorena je pocetkom 19. veka kafana "Dardaneli", u blizini Stambol kapije, na mestu gde se danas nalazi Narodni muzej. Prvi gosti su bili sitni trgovci, piljari i patroldzije. Kasnije ona postaje omiljeno mesto glumaca, knjizevnika, novinara, umetnika, "tumaca dnevne politikec, boema. Tu su se svakog dana mogli videti: Djura Jaksic, Vojislav Ilic, Janko Veselinovic, Milovan Glisic, kasnije, Branislav Nusic, Bora Stankovic, Cica Ilija Stanojevic, Radoje Domanovic i mnogi drugi.  
 
Kafana "Kolarac" imala je veliku salu, te su se ovde odrzavali i balovi poslednjih decenija proslog veka. U ovoj sali davao je predstave teatar Brane Cvetkovica "Orfeum" i jedan od prvih bioskopa u Beogradu.
 
Sredinom 19. veka, na Terazijama podignuta je kafana "zlatni Krst". U ovoj kafani prikazana je 25. maja 1896. godine prva javna bioskopska predstava u Beogradu. Kada su 1901. godine bile porusene kafane "Dardaneli" i "Pozorisna kafana" Beogradska inteligencija i boemi preselili su se u Skadarliju.
 
Od kafana u Skadarliji najstarija je "Tri sesira" koja je prema podacima Branislava Nusica postojala jos 1864. godine. Dobila je naziv po radionici sesira-firma na kojoj su bila naslikana tri sesira. Kada se radionica zatvorila, u toj kuci je otvorena istoimena kafana.

 
 
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

super,,,,)))
#2, 03.06.2008 - 14:00
vivax (40)
+5
#1, 03.06.2008 - 13:53