Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
latra blog
IMA TOGA JOS ...PA ODABERITE...:)Lapis lazur simboliše
iskrenost i prijateljstvo

Lazurni kamen svojom lepotom deluje kao da dolazi pravo iz "1001 noći", zbog zlatastog pirita koji u njemu svetluca poput zvezdica.
Ovaj tamnoplavi i neprozirni kamen ima dugu istoriju. To je jedan od prvih kamenova koji je ikad korišćen i nošen kao nakit.

U grobnicama mediteranskog područja pronađeni su mnogi primerci nakita s lazurnim kamenom, koji su preminuli "nosili" na drugi svet. Pre više hiljada godina narodi Mesopotamije, Egipta, Persije, Grčke i Rima voleli su lazurni kamen. Priča se da se u legendarnom gradu Uru njime trgovalo pre 6.000 godina.

Orijentalne kulture su ga naročito smatrale za kamen s magijskim svojstvima. Brojni pečati, prstenje, skarabeji i drugi predmeti pravljeni su od ovog plavog kamena, koji je u Evropu doneo Aleksandar Veliki. Tada su kamen nazvali ultramarin, što znači "iza mora".

Ime potiče od "lapis", latinske reči za kamen i arapske reči "azul", što znači plavo. Njegova boja je izuzetna ne samo sama po sebi, već i zbog činjenice da ultramarin plava boja na slikama Starih majstora potiče od lazurnog kamena.

Ovaj kamen bio je mrvljen u prah i njemu je dodavana mešavina vezujućih agenasa, čime je nastajala jarko plava boja, korišćenja za predstavljanje neba i mora. Lazurni kamen je za pravljenje boje korišćen sve do 1834. godine, i ovaj kamen se nalazi na mnogim portretima Deve Marije. Boja spravljena na bazi lazurnog kamena duže zadržava intenzitet, i danas se koristi za renoviranje i restauraciju.

Mnogi ljudi širom sveta lazurni kamen smatraju kamenom iskrenosti i prijateljstva. Tvrdi se da ovaj plavi kamen harmonizuje vezu i svome nosiocu pomaže da bude originalna osoba, koja otvoreno izražava svoje mišljenje. Kažu da je ovo moćan kamen za one koji teže duhovnom razvoju. Veruje se da donosi bistar um i leči slomljeno srce.

Rimljani su verovali da je lazurni kamen moćan afrodizijak. U srednjem veku smatralo se da pomaže zdravlje udova i dušu oslobađa greške, zavidnosti i straha. Njemu su pridavane različite moći lečenja i pročišćavanja. On navodno vodi ka prosvetljenju i pomaže otvaranje Trećeg oka. Bio je popularan kod starih alhemičara, koji su ga koristili kao safir, našao je upotrebu i u medicini, kozmetici i slikama. Verovalo se da donosi veštinu, uspeh, naklonost bogova i uvid u prastaru mudrost.

Navodno povezuje čoveka sa sopstvenom duhovnom stranom, pomaže intuiciju i donošenje odluka za opšte dobro. Pomaže da se organizujemo i smiruje um, podstiče samoizražavanje, kreativnost, pisanje i snove. Leči nervozu, osećaj teskobe, nesanicu, povučenost. Poboljšava sluh, funkcionisanje limfnog sistema, leči upale i umanjuje bolove, naročito glavobolje


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: