Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
latra blog
PA AKO STE SPREMNI...:)ZELIM VAM PUNO SRECE...:)Biseri simbolišu nevinost,
savršenstvo i srećan brak

Biseri su nekad bili najdragoceniji materijal na Zemlji i statusni simbol u starom Rimu. Prirodni biseri su bili skuplji i ređi od dijamanata ili čak rubina, smaragda ili safira.
Na vrhuncu Rimskog carstva, rimski general Vitelijus finansirao je čitavu ratnu kampanju tako što je prodao jednu bisernu minđušu svoje majke. U staroj Kini, 2200 godina pre nove ere, porez je naplaćivan u biserima. Žak Kartije je svoju radnju na Petoj Aveniji u Njujorku kupio 1916. godine tako što je za nju dao dve biserne ogrlice.

Kleopatra se kladila sa Markom Antonijem da će mu prirediti najskuplju večeru na svetu. Uzela je veliki biser iz svoje minđuše, smrvila ga, rastvorila u vinu i popila. Antonije je odbio večeru, tj. biser iz druge minđuše i priznao da je Kleopatra pobedila. Prema zapisu Plinija, ta dva bisera vredela su današnjih devet miliona dolara.

Prema hebrejskoj tradiciji, biseri su Evine suze zbog izgnanstva iz Raja. U Bibliji postoje brojna pominjanja koja govore i vrednosti bisera, uključujući i čuveno "bacanje bisera pred svinje" u Besedi na Gori. Poznati su i kao Afroditine suze radosti, rosne kapi ispunjene mesečevom svetlošću, i Krišnin svadbeni poklon njegovoj ćerki i od davnina su povezivani sa romantičnom ljubavlju.

Biser je junski kamen. On je tradicionalni simbol čistote, skromnosti, čednosti i zdravlja. U Indiji opisan je kao dragulj ljubavi i danas je veoma popularan na venčanjima, jer u mnogim kulturama simbolizuje srećan brak.

Simbol čistote i savršenstva, biser su poštovale i Maje, koje su ga povezivale sa početkom stvaranja sveta. Za Induse biser je izvor vitalne energije sveta. U tradicionalnoj kineskoj kulturi biser predstavlja besmrtnost ili beskonačno obnavljanje života. Stari Persijanci su verovali da je biser otelotvorenje nevinosti.

U Srednjem veku vitezovi su na bojno polje često nosili bisere. Verovali su da će ih magična moć ovih dragulja zaštititi od zla.
Biser je simbol čistote uma i srca, nevinosti i vere. Poreklom iz mora, u sebi ima mnoge vodene i lunarne elemente i tako moć balansiranja osećanja, naročito kod vodenih znakova. Poznat je kao kamen iskrenosti i vernosti. Biser navodno obeshrabruje hvalisavce i pomaže nam da vidimo sebe onako kako nas vide drugi. Koristan je za tretmane digestivnih poremećaja i smanjenje nadutosti, neguje meke organe tela i olakšava porođaj.

Biseri su korišćeni za nakit već 6.000 godina, a danas se oko 70 odsto svih bisera naniže u ogrlice.
Biser nastaje u ostrigama ili mušulama, kao reakcija na strane čestice koje su ušle u školjku. Spoljni sloj omotača mušule, epitel, obično gradi školjku, ali i obuhvata strane čestice, čime nastaje biser.

Kultivisani biseri nastaju tako što se u mušulu ili ostrigu ubaci strana čestica, obično komad školjke. Tako se veštačkim putem izaziva prirodni proces stvaranja bisera. Čak u 13. veku Kinezi su stavljali figurice Bude u školjke da bi se biser formirao oko njih, a 1761. godine Karl von Line kultivisao je, prvi put, okrugle bisere.
Biseri mogu biti ružičaste, srebrne, krem, zlatne, zelene, plave i crne boje.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: