Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
DanijelaSU blog

Ko  smo  mi? 

Kao  vrsta  relativno  smo  novi na  zivotnoj pozornici  Univerzuma. Mnoge vrste - recimo bubasvabe, duze su prisutne i polazu vise prava nad vlasnistvom planete, od nas. Pa ipak, mi smo uspeli da se nametnemo kao vladajuca vrsta na njoj.

Sta je uzrok tome?

"Mozak" - recicete. Jeste. "Govor". I govor. "Ruke". I ruke. "Tocak". I tocak.  I mozete dalje nabrajati do sutra i uvek cete biti u pravu. Ali opet, pored svih tih mnogobrojnih dokaza, mozda cete prevideti jedan - valjda zato sto je previse ocigledan.

Slobodnu Volju.

slobodnavolja-custom;size:163,216;brt:68.jpg

"Kakvu sad slobodnu volju" - upitacete se. "Jel' to znaci da mogu da radim sta god hocu, a da mi niko nista ne moze"?

Ne, to znaci nesto drugo.

Slobodna Volja predstavlja osobinu ljudske vrste, koja se izrazava mogucnoscu pravljenja izbora i donosenja sopstvenih  odluka.

"Jaka stvar" - pomislicete. "To mogu svi". 

Ne mogu.

Vecina vrsta, ne samo na Zemlji, vec sirom Univerzuma, nemaju dar Slobodne Volje.One imaju skup nagona, osobina, znanja i talenata, koji ih cine drugacijim i posebnim u odnosu na ostale. Neke se nalaze ispod, a mnoge od njih, iznad sadasnjeg nivoa razvoja ljudske svesti. Sve one i razvijenije i nerazvijenije u odnosu na nas, imaju jednu bitnu manu - nedostatak Slobodne Volje.

Za razliku od njih, ljudska vrsta ima dar i sposobnost neogranicene slobodne volje i neogranicenog razvoja svesti. Data nam je potpuna sloboda izbora, najveci dar univerzuma, kako bi istrazili i prepoznali sebe. Na zalost, uglavnom ga nismo ni svesni. Slobodnu Volju ne prepoznajemo kao sredstvo razvoja, vec je dozivljavamo kao nesto sasvim obicno i nevazno.

A ona to nije.

Ako ne verujete, pitajte o tome, vama dostupne vrste - zivotinje,  biljke i stene i reci ce vam da su svest ogranicena svojim stanjem. Da ga ne mogu promeniti, poboljsati i razviti. Da je njihov razvoj uslovljen odluka-ma drugih - razvijenijih bica i od njihove procene zavisi, kada ce biti pomereni na visu stepenicu razvoja svesti.

Budjenjem svesti u coveku, odjednom dolazi do aktiviranja  nase Slobodne Volje, koja je dotle bila uspavana, cime pocinjemo samostalno da donosimo odluke i pravimo izbore. Iako dar, ona je istovremeno i odgovornost. Mozemo izabrati Dobro ili Zlo. Biti piroman ili vatrogasac. Ali sta god da izaberemo i sta god da odlucimo, ta odluka, sa sobom i u sebi nosi odgovarajuci "nagradu".

.Sada i sami imamo priliku da osetimo bol, koji smo nekada naneli drugomeI onda, kada dosegnemo i osetimo tu spoznaju, u nama se postepeno, ali postojano, sve menja.

Novi osecaj koji se javlja cudan je, a istovremeno i predivan, pri cemu Univerzum po prvi put dozivljavate kao prijateljski naklonjeno bice.

Vidite osmeh u dnu suze.

Seme zivota u srcu pustinje.

I osecate da se Vi, Univerzum, svi svetovi i sva bica koja postoje u njemu, stalno i iznova - kao u krugu, radjate, zivite i iznova vracate, beskrajnom polju Bezuslovne Ljubavi. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: