Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
DanijelaSU blog
Svi se "primaju" na Kleopatru, ali samo zato sto ne znaju pricu o Nefertiti..
POREKLO kraljice Nefertiti, čije ime znači **lepotica koja je došla**, takođe, predmet je mnogih špekulacija. Neki stručnjaci smatraju da je ona bila jedna od strankinja, udata za Amenhotepa Trećeg ili bila namenjena njemu. O njenoj porodici se ništa ne zna, osim da je imala sestru.
Nefertiti.jpg

Nefertiti i Ehnaton su imali šest kćerki. Mnogi portreti postoje kao svedočanstvo izuzetne ljubavi u familiji, iako nema sumnje da je postojala patnja zbog nedostatka sina koji bi nasledio tron. Tokom vladavine 18. dinastije, žene iz kraljevske porodice su igrale značajnu i vidljivu ulogu u državnim i religioznim pitanjima i Nefertiti je nastavila ovu tradiciju aktivno pomažući svome mužu u njegovim nastojanjima da preobrati Egipat u monoteizam.
Ehnaton je poznat u istoriji kao prvi faraon koji je pokušao da egipatsko mnogoboštvo transformiše u monoteizam i smatra se pretečom jednoboštva. Ehnaton je odlučio da je jedini pravi bog za sve ljude na zemlji bog Aton, bog Sunca, a njegova žena Nefertiti ga je svim srcem podržavala u širenju nove religije, pomažući mu u zatvaranju hramova ostalih bogova i premeštajući prestonicu u grad Amarnu, koji se nalazi u dubini Egipta. Ovo se dešava ceo vek pre pojave Mojsija.
Niko ne zna zašto je to Ehnaton radio. Možda se bojao da će sveštenici, koji su bili najveći zemljoposednici, uspostaviti paralelnu vlast i ugroziti monarhiju. Nefertiti je bila ravnopravni partner u ovoj religioznoj reformi i često je naslikana kako se moli pored muža prilikom državnih praznika.
Posle 14 godina vladavine Ehnatona, Nefertiti nestaje iz javnog života, ali nigde ne postoji zapis o njenoj smrti ili sahrani. Neki smatraju da su se supružnici zbog nečega sukobili i da je ona bila proterana iz palate. Drugi su ubeđeni da je Nefertiti promenila ime u Smenkare, prerušila se u muškarca i vladala zajedno za mužem. Većina je mišljenja da je ona umrla, verovatno od kuge.
Ehnaton je umro posle 17 godina vladanja, takođe pod misterioznim okolnostima i njegova mumija nikada nije pronađena. Posle njegove smrti, tron je nasledio Tutankamon i odmah započeo obnovu starih božanstava.

Nefertiti_bust2.jpg
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: