Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
unitrack blog
.. nešto što treba znati..Tradicionalni Moto Klubovi i Boje

Boje predstavljaju pripadnost pojedinca nekoj moto skupini ili klubu. Za
visno o tome o kakvom se klubu radi boje će biti iz jednog,dva ili tri dijela. Na prostorima bivše Yugoslavije se primjećuje još jedna karakteristika a to je MK ili MC oznaka koja se nalazi na bojama ili je izdvojena na malom patch-u u sklopu ostatka boja. U svijetu je (sa malim izuzetcima) pravilo da su klubovi sa trodijelnim oznakama tradicionalni ili 1% klubovi.

Ostali klubovi su obično klubovi zaljubljenika motora ili određenog tipa motora. Npr. Yamaha Riders ili HOG (Harley Owners Group). Razlike između tih dvaju skupina su nekada jako velike a nekada neprimjetne, ovisno o tome na kojem je stadiju MK klub u svome razvoju I čemu teži.

U MK klubovima Boje se kupuju dok se u MC klubovima za boje odrađuje Prospect period. (Prospect - onaj koji se nada uspjehu ili onaj koji teži uspjehu.op.a .).

U MC klubovima boje su vlasništvo kluba dok u drugom slučaju, Boje su vlasništvo pojedinca koji ih je kupio.

To su samo neke osobenosti po kojima se razlikuju Tradicionalni MC od RC ili MK klubova.


1% Klubovi ili 1%Bikeri

Za etiketu 1%er (one percenter) zaslužna je AMA (American Motorcycling Association) koja je 1947g poslije incidenta u Hollisteru California izjavila da su samo jedan posto motorista "bad guys" dok je ostalih 99% "good people". Incident se desio u periodu od 3. do 6.Jula 1947 godine, kada su se bikeri, koji su došli na godišnju proslavu 4.Jula (Dan Nezavisnosti SAD op.a.), pobunili zbog hapšenja nekolicine od njih i uvođenja policijskog sata u gradu. Javnost je tada bila šokirana događajem i policijskim izvještajem o istome i tada se oglasila AMA poznatom 1% er definicijom.

Kasnije su Hells Angels-i prihvatili taj simbol u znak odbacivanja društveno nametnutih normi a njihov primjer su slijedili i drugi slični klubovi. Kako su klubovi prihvatali taj simbol tako su ga prihvatali i pojedinci koji su sebe smatrali ili se smatraju 1%er-ima.

Danas se smatra da su 1%eri u stvari jedini pravi bikeri, ostatci ili sljedbenici starog viteškog kova bez obzira na stereotipe da su pripadnici moto klubova i moto klubovi kriminalne organizacije ili pojedinci koji se udružuju radi vršenja kriminalnih radnji.

Bikeri u stvari ne razmišljaju šta drugi misle o njima, jer su svojim određenjem da pripadaju subkulturi nekog kluba ili bikerskog svijeta uopšte odbacili društveno prihvaćene norme ponašanja i žive pod motom:

"Mi poštujemo Vaše zakone ali živimo po Našim Zakonima".

Drugim riječima, ovo što radim,radim zbog svoje odluke I ne interesuje me šta neko drugi misli o tome.

Ako nam se pri tome nešto "prišije", npr.da sam 1%er,otpadnik od društva i slično, ne bih želio da razočaram te koji mi prišivaju takve etikete te se ponašam u skladu sa tim kako očekuju.

Mi jesmo 1%-eri jer je samo jedan posto onih koji su u stanju da postanu memberi kluba a to je kvalitet nasuprot kvantiteta.

Mi se prema svima postavljamo sa poštovanjem i onako kako bi željeli da se neko prema nama odnosi a u suprotnom mi ćemo biti i gori ( Ralph B.citat).

Mislimo da je to sasvim normalno.

U svakom slučaju, oni koji žele da znaju nešto više o tome saznaće, a oni koji pitaju kako se može saznati nesto više o tome, ni ne treba da znaju.

Odnosi između MC i MK klubova

Bez obzira na glasine i stereotipe, MC i MK klubovi nemaju nikakvih sukoba interesa. Krajem 70tih prošlog vijeka,održan je zajednički sastanak predstavnika MK i MC klubova u USA i tada je donesena zajednička izjava koja u principu glasi:

- MC klubovi se neće miješati u rad MK klubova niti ih na bilo koji način ometati.

- MK klubovi se neće ponašati kao MC klubovi a ako se budu tako ponašali biti će tretirani kao kao takvi i od njih će se očekivati da ispune uslove koje mora ispuniti svaki MC klub.

Vjerovatno će neupućeni postaviti pitanje kakve to ima veze sa nama jer svi navedeni primjeri i pravila su iz Amerike, a mi smo u Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji.

Biti biker nije teritorijalnog karaktera. Za bikera pojam slobode su beskrajni putevi otvorenih granica i stvaranje novih prijateljstava, bez obzira na teritorijalno-nacionalno-vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

To su stvari koje su kao i zakoni fizike jednaki bilo gdje u svijetu, i ništa ne mijenja mjesto gdje su ti zakoni prvi put definisani.

Mi smo dio Svijeta, Evrope, Balkana i za nas vrijedi isto što vrijedi za ostatak svijeta jer to nema veze sa društvenim uređenjem, nego sa ljudskim karakterom i nagonom za samoodržanjem.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
Blogovi: tagovi
nema tagova