Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Sharmantna blog
nepoznati autor....

Sanjaš li u bojama, pitala me je zagledana u zid. Samo kada sanjam žive snove, odgovorio sam tražeci neku dobru muziku na TV-u. Ponekad su me obeshrabrivala njena duga cutanja. Pitao sam se da li je moguce da zidovi otkrivaju nikada dokucene tajne, kako me je ubedivala jedne veceri na Tvrdavi.

Prilazila je žurnim koracima držeci ruke u džepovima vešto skrivajuci da pridržava veliku tašnu. Prokleta secanja...Tog dana mi je u polutami svoje sobe ukrašene fotografijama njoj dragih ljudi, iz svoje velike tašne, jedan po jedan, vadila svoje snove. Plavi sam sanjala noci kada sam te upoznala. Sve je bilo plavo i mirno. Kao okean. Znala sam da je na dnu tamno, ali... nebitno. Tvoje oci me uvek podsete na taj san. Crveni sam sanjala one noci kada si me satima cekao pred ulazom. Secaš se? Imao je boju cigala koje vidim svaki put kada zatvorim oci. Ponekad ih vidim i na javi. Beli sam sanjala posle noci kada sam prvi put bila tvoja. Nasmešila se zavodljivo. Posle lutanja po odajama svojih secanja, pomislio sam da mi nikada nece biti jasno na koji nacin joj polazi za rukom da u isto vreme bude cedna, nežna, stravstvena, krhka, jaka... sve u istom momentu. Praveci se da nije želela da podstakne opisani tok mojih misli, nastavila je Ovaj je crn. I ovaj. Evo ih još. Njih sam sanjala svih ostalih noci.

Ležali smo na travi. Vreo letnji vazduh bio je nepodnošljiv. Citala je iz svog dnevnika nekada davno prepisane necije reci 'Svaka osoba ima sopstvenu harizmu i auru u boji. Kao i osecanja. Ne vredi pisati opsežne studije šta i koga koja boja predstavlja, jer svako od nas ima svoju sopstvenu paletu. Ako malo razmislite, za svaku boju vezacete nekoliko vama dragih osoba i osecanja. Kada usavršite tehniku, u svakom svom snu moci cete pronaci poruke vezane za ljude i emocije, jer je svaki san originalna slika naše svesti i podsvesti prelomljena kroz prizmu naših strahova i želja.' Spustila je dnevnik i zažmurila. Moram da žmurim. Sunce mi ide pravo u oci i jedino što vidim je jak bljesak. Znaš li koja je to boja? To je boja sudara dve energije. To je boja onoga što ljudi zovu leptirici u stomaku. Ali samo njihov prvi lepet krila. Sve ostalo pripisujemo vec poznatim ljudima i osecanjima. Ti si moja teget boja. Najviše volim da spavam u teget posteljini. Tada sanjam šarene snove, mada mi to niko ne veruje. Opušta me. Duboka je. I nikada ne znaš šta ti donosi, ali je sigurna. Pitao sam je koja je ona boja. Nasmejala se osmehom koji sam znao šta donosi... još jedan korak kojim je dalja od mene. Ja sam siva... borim se da ne postanem ni bela ni crna. Siva boja zataškava sve. Znaš... i delfini su nekada sivi. Secaš se da smo od onog starca sa ostrva culi da dva delfina u skoku simbolišu ljubav? Tada su plavi. Ali kada su sami, delfini su sivi. U dubini okena umiru sivi.

Probudio sam se i ne želeci da remetim mir koji samo budenje dana kada vas ne cekaju nikakve obaveze može da da, ležao u krevetu. Nisam mislio ni na šta odredeno. Ona je vec postala doživotno pretplaceni podstanar mojih misli, tako da ne naglašavam da je jednostavno bila tu, u svakom milimetru mojih misli. Zazvonio je telefon. Podigavši slušalicu cuo sam njen uznemiren glas Nocas sam sanjala crveni san. Crveni orlovi su leteli nad šumom crvenog drveca, a crveni vetar je nosio vatru na sve strane. Moram da odem. Ja ne volim crveno. Ja mrzim crveno. Glas joj je bio isprekidan kratkim uzdisajima i pitao sam se kako uopšte opstaje s tako malo vazduha. Smirivao sam je i rekao da dolazim po nju i vodim je daleko od crvenih šuma. Plakala je. Ja zaista mrzim crveno. Kao munja, pred mojim ocima pojavila su se lica koje je ona, nekada davno, proglasila crvenima. Na putu do nje, prisecao se svih lasova likovnog. Proklinjao sam sve nastavnike i profesore, jer me niko od njih nije naucio kako da crvenu pretvorim u plavu.

Voleo sam da je gledam kada me nije primecivala. Ponekad sam kasnio i po 10-15 minuta, jer sam je posmatrao iza coška kako mazi psa na ulici kome je dodir bio potrebnije nego hrana; kako posmatra prolaznike sedeci na klupi premotavajuci njihove živote u sopstvenoj režiji po svojoj glavi ili kako cita naslove po novinama u izlogu trafike. Tog dana sam prepoznao pogled njenih ociju koji nikada nisam uspešno razumeo, ali sam znao da sledi nakon crvenog sna. Odbacio sam ucešce u svojoj igri gledanje-iza-coška i požurio ka njoj. Po prvi put za svo vreme kako sam je poznavao, nisam je prepoznao. Krenula je prema meni i pogledom sasekla svaku moju nadu da je konacno otkrila paletu po kojoj delfini ipak nisu sivi. Samo je žurno krenula znajuci da je pratim. Cutala je. Svaki novi trag u snegu koji je ostavljala za sobom, jasno mi je otkrivao gde sam. Odjednom je stala, pogledala me i rekla Boje ne postoje. Nema plavih snova. Vidiš li sivilo oko sebe? To sam ja. Ista kao i svi ostali. Od sive ne možeš dobiti belu. Nikada! Okrenula se i otišla. Stajao sam i gledao za njom. Nije se osvrtala. Video sam crvenog orla koji je kružio nad gradom. Brzo i podmuklo se spustio po plen. Držao je u svojim kandžama moje plavo. Poslednje što sam video su snovi koji iz njene tašne padali na sneg. Grad je postao crn. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

hvala ti sto me utesi i oraspolozi ovako rano....sta ti je danas bre....oces da se suicidisem i da me nosis na d*** ???...pozzzz
#1, 15.03.2008 - 11:24
danas je dan "D" ...eto :))
15.03.2008 - 11:32