Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Rockman blog

...pleme sa južnih granica države Niger...


. Cela filozofija ovo plemena se svodi na par osnovnih principa:  uzdržanost i  skromnost, strpljenje i moralnu čvrstinu, uzajamnu brigu i promišljenost, lojalnost.

Wodaabe-4---2-faces-looking.jpgWodaabe-11-Faces----Bottom-.jpg
 
Ovo pleme bi se po našim ''kriterijumima'' moglo natvati ''Pozeri''. Pojam lepote i privrženost njoj su veoma izraženi. Vodi se računa od samog izabira partnera, pa se tako posle rođenja bebama masira glava da bi imala lep, okrugao oblik. Ne znam čime zube održavaju ali su perfektno beli.

Oni za sebe govore da su ''crven'' narod a ne crn. Prilikom godišnjeg okupljanja za pokazivanje lepote, traženje partnera  lica farbaju u crveno, šminkaju se i šepure.

Wodaabe-6---F-Line-15--B---.jpg5880.jpg

Mnogoženstvo je prisutno. Ako neki muž misli da nije dovoljno lep i da mu dete neće biti lepo, ženu privremeno ''ustupa'' nekom lepšem muškarcu da zatrudni sa njim...????...:-)))

Pojam bogatstva za muškarce je broj komada stoke, a za žene kućno posuđe i razne sitnice koje se skupljaju generacijama ali od kojih se većina ne koristi.

E_024_7.gifgereewol.jpg 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

napisah i ja nesto o nomadima
mozda su i u pravu sto se tice mesta zivljenja pozzz prijatelju
#2, 08.09.2008 - 20:24
To se može sagledati sa više strana, ali ako bih se stavio u njihovu kožu ne znam šta bi mi bilo bolje: da sam zadovoljan na jedom mestu ili da mi neizvesnost bude zanimljiva....pozz i tebi prika :-)))
09.09.2008 - 01:20
:)ljub fantasticno
#1, 08.09.2008 - 16:05
Hvala ti...klik....:-)))
08.09.2008 - 16:09