Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
blog

Piramida, grad za milion ljudi

Dubai.... Piramida, grad za milion ljudi
Piramida, grad za milion ljudi
08.09.2008u 13:02 h
Dubai će dobiti Zigurat - ekološki grad u obliku ogromne futurističke piramide. On će u osnovi zauzimati 2,3 kvadratna kilometra, imaće stambene komplekse, ogromne oaze zelene površine a energiju za sopstvene potrebe crpeće iz vetra, sunca i vodene pare. U pitanju je pilot-projekat kompanije koja razvija ekološki sigurne projekte, ,,Tajmlinks“.
Zigurat će biti predstavljen u oktobru ove godine na ,,Sitiskejp Dubai“, najvećem međunarodnom Sajmu nekretnina na svetu.
- Zigurat zajednice će biti same sebi dovoljne, jer će biti u stanju da proizvode energiju, a da ne zagađuju okolinu. Za proizvodnju energije koristiće isključivo prirodne resurse - vodenu paru, turbine za vetar, sunce i druge prirodne izvore. Planirali smo da samo 10 odsto površine zauzmu stambeni kompleksi. Čak 90 odsto površine u osnovi piramide biće javne i privatne zelene površine. One će biti korišćene za šetnju i odmor stanovnika ili će biti navodnjavane za potrebe zemljoradnje - objašnjava Ridas Matonis, direktor ,,Tajmlinksa“.
Prema konceptu, svi delovi grada biće povezani mrežom javnog prevoza koja će voziti vertikalno i horizontalno kroz grad, radi što boljeg kvaliteta života stanovnika. Sigurnosni sistem baziraće se na biometriji, automatizovanom metodu utvrđivanja identiteta osobe na osnovu fizioloških karakteristika (lice, prst...).
Kritičari, međutim, nisu sigurni da li su projektanti Zigurata dobro osmislili sve detalje. Nisu sigurni da će stanovnici imati dovoljno hrane, kao i na koji način će se oslobađati đubreta.
- Veoma je važno pre izgradnje, prvo utvrditi da li su ljudi voljni da žive u mega-zgradi i da li će im biti utešna činjenica da žive u mašini - komentariše Martin Kramer, direktor Internacionalnog instituta za urbani razvoj.
,,Tajmlinks“ je već patentirao dizajn i tehnologije koje će se koristiti u izgradnji piramide-grada i konkurisao je kod Evropske Unije za dozvolu za tehnički projekat. Nekoliko naučnika iz Evrope otputovaće u Dubai kako bi održali predavanje u kojem će objasniti način na koji se projekat Zigurat može primeniti i na veće građevine, što verovatno znači da divovska piramida neće biti jedina te vrste u svetu. Intrigantan koncept biće predstavljen na međunarodnom sajmu u Dubaiju koji će biti održan od 6. do 9. oktobra ove godine.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Blogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa