Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vanda blog
POGLEDAJ TE PA ODLUCI TE SAMI

Сваке године у Србији се региструје 30.000 оболелих од различитих врста малигнитета, а стопа раста ове болести већа је него у земљама западне Европе, објаснили су стручњаци Друштва Србије за борбу против рака на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној у Београду поводом традиционалне манифестације „Март – месец борбе против рака”.

Статистика о броју оболелих од ове опаке болести је поражавајућа, јер од карцинома унашој земљи годишње умре више од 19.000 људи. Са дијагнозом карцинома плућа сваке године суочисе око 5.200 пацијената, од рака дојке оболи 4.000 жена, од карцинома дебелог црева 3.000, малигних тумора грлића материце 1.400, а простате 500 мушкараца.

Др Ана Јовићевић-Бекић, директор Службе за организацију, планирање, евалуацију и медицинску информатику на Институту за онкологију и радиологију Србије, каже да је карцином коже у готово 100 одсто случајева излечив ако се открије на време, а рак грлића материце у 95 одсто ако је болест пронађена у почетном стадијуму.

– Цигарете су у више од 90 одсто случајева узрок настанка рака плућа. Чињеница је да у Србији годишње око 16.000 људи умре од последица пушења, а претпоставља се да ће у будућности сваки други пушач умрети од последица ове лоше навике – истакла је др Јовићевић-Бекић.

Према речима проф. др Слободана Чикарића, председника Друштва Србије за борбу против рака, мушкарци код нас најчешће оболевају од рака плућа и бронхија и простате, а жене од рака дојке и грлића материце. По учесталости рака грлића материце, Србија је са 37 случајева на 100.000 становника прва у Европи, а задатак стручњака је, како каже др Чикарић, да „чисте” животни миље од агенаса који изазивају карцином, попут дувана.

– Рак је, нажалост, болест и 21. века, јер су у овом тренутку малигне болести водеће у свету и код нас. Треба напоменути да су Срби међу првима у свету, још пре 80 година, почели да се организовано боре против ове болести – каже др Чикарић.

Др Момчило Инић, директор Клинике за онколошку хирургију у Институту за онкологију, каже да годишње у овој кући обави око 5.000 интервенција у пет операционих сала, а да највише операција, око 1.000, буде урађено због малигних тумора дојке. За разлику од неразвијених земаља и земаља у развоју, у богатим земљама је појава злоћудних тумора смањена на један до два одсто годишње.
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: