Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vanda blog

Žene žrtve, muževi vinovnici nasilja

ZENE MISLIM DA CETE ME PODRZATI U OVOME

spacer.gif
vojvodina1_1.jpg
Uskoro socijalno-ekonomski savet: Majdanpek spacer.gif
spacer.gif
spacer.gifLoznica - Žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja, dok su najčešći vinovnici njihovi muževi. U tom pogledu ni Loznica nije izuzetak. Lozničkoj SOS službi javljaju se uglavnom zlostavljane žene. Stručnjaci kažu da se nasilje nad ženama ne javlja slučajno, već je "to isplanirano i sistematsko držanje nekoga pod kontrolom".
Socijalni radnik u lozničkoj SOS službi Snežana Ignjatović ističe da bračno nasilje uglavnom počinje kada se u braku za to pripremi teren.
- Posle prvog incidenta, nastaje mirenje supružnika i faza takozvanog medenog meseca, koja ženu dovodi u nedoumicu. Ona se tada preispituje i pokušava da bude bolja, ali sledeće nasilje je još drastičnije, a uglavnom ga prati i psihološko nasilje - kaže Ignjatovićeva. Ona navodi da se žene na SOS telefon najčešće javljaju u toj drugoj fazi, dok treću fazu porodičnog nasilja karakteriše duboka depresivnost žene. Prema njenim rečima, na nasilje brže reaguje žena koja se u svom životu nije susretala sa fizičkim zlostavljanjem.
- Priča o nasilju vuče korene još iz detinjstva, jer devojka koja je odrasla u porodici u kojoj je bilo nasilja kasnije ne može da ga prepozna kao nešto nedozvoljeno, jer je to njen životni sistem. Ako se, međutim, spoje nasilnik i žena koja u svom životu nije imala iskustva sa porodičnim nasiljem, onda ga ona dobro prepoznaje i brže na njega reaguje - objašnjava Ignjatovićeva.
Za protekle više od dve godine rada loznički SOS telefon za žrtve nasilja primio je 469 poziva. Istovemeno je 345 žrtava nasilja dobilo podršku pishološkog savetovališta, a 155 pravnu pomoć. Pravnici iz SOS službe napisali su i 23 tužbe za razvod braka, kao i pet krivičnih prijava protiv vinovnika nasilja u porodici. SOS telefon za pomoć žrtvama nasilja počeo je da radi u Loznici u februaru 2004. godine, u okviru projekta Utočište za koji je udruženje Svetionik dobilo podršku od Ministarstva za socijalna pitanja. Projekat Utočište je pored SOS telefona, uključivao i besplatno psihološko savetovalište i pravnu pomoć žrtvama nasilja. U međuvremenu je, u nedostatku novih donatorskih sredstava, od januara ove godine SOS telefon počeo da radi u okviru Centra za socijalni rad. U Centru istovremeno radi i psihološko savetovalište, dok će pravnu pomoć klijenti moći da pronađu u okviru pravne službe Skupštine opštine Loznica. Za nastavak rada SOS telefona i psihološkog savetovališta u ovoj godini opština je iz budžeta izdvojila 200.000 dinara.
SOS telefon, broj 882-107 radi svakog radnog dana od 13 do 17 časova, a van tog vremena, telefonska sekretarica beleži sve primljene pozive. Tomislav Živanović, Beta


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: