Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vanda blog

Više od polovine osnovaca probalo cigaretu

 ...Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima
spacer.gif
Više od polovine osnovaca probalo cigaretu
spacer.gif
vojvodina1_2.jpg
Čak 16, 8 odsto devojaka i 15, 5 odsto mladića puši svakodnevno spacer.gif
spacer.gif
spacer.gifUžice - Povodom 31. maja Svetskog dana bez duvanskog dima, stručnjaci užičkog Zavoda za zaštitu zdravlja ukazuju na štetnost pušenja, i podsećaju da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, duvanski proizvodi ubijaju svakog drugog korisnika. Na osnovu iste statistike, zbog direktnih posledica njihovog korišćenja, u svetu umre više od četiri miliona ljudi.
- Kod nas cigarete koristi svaki drugi muškarac i svaka treća žena, odnosno 48 odsto muškaraca i 33, 6 odsto žena - saopštila je dr Vlatka Stevanović, specijalista medicine rada užičkog Zavoda za zaštitu zdravlja i regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za borbu protiv pušenja.
Ona ističe da je 97 odsto dece svakodnevno izloženo duvanskom dimu u svojim domovima, bilo zbog toga što roditelji puše ili zato što puše druge osobe koje posećuju njihove domove. Čak 91 odsto dece izjavljuje da se pred njima puši van kuće, uključujući i školsku sredinu.
- Više od polovine školske dece, uzrasta od 13 do 15 godina, probalo je bar jednom cigaretu, dok 16, 8 odsto devojaka i 15, 5 odsto mladića puši svakodnevno - rekla je dr Stevanović i istakla da te brojke našu zemlju svrstavaju u sam evropski vrh.
- Ova navika, koju je vrlo lako steći, a veoma je se teško odreći, uzima svoj danak. Oko 4.000 otrova iz duvanskog dima udišu sa svakom popušenom cigaretom pušači, ali i nepušači koji se nalaze u njihovoj blizini, a šezdeset takvih otrova direktno je odgovorno za pojavu raka - kazala je dr Vlatka Stevanović, a potom navela da su ateroskleroza, povišen krvni ptitisak, srčani udar, hronični bronhitis, emfizem pluća, rak pluća, usne, jezika, glasnica, želuca najčešće bolesti i stanja koja su direktno izazvana višegodišnjim udisanjem duvanskog dima.
- Ako imamo u vidu da se po stepenu zavisnosti, koji kod korisnika stvaraju, cigarete nalaze na drugom mestu, odmah iza heroina, onda je jasno da njihovi proizvođači ulažu veliki napor i finansijska sredstva, ne samo zato da bi cigarete imale privlačan izgled i aromu, već i da bi u što kraćem vremenskom roku obezbedili što više novih korisnika, koji će nadomestiti broj onih koji svakodnevno umiru zbog posledica pušenja - navodi dr Stevanović i pita se gde su tu onda sloboda izbora, lepota, seksualnost, zdravlje, koji se potenciraju u svakoj reklami za cigarete? N. Kovačević


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: