Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 ..za one koji vole ovu igru

Šah je kraljevska životna igra: sukob izmedju duhovnih moći i svetlosti i tame, izmedju andjela i demona, postojanje kao poprište protivurečnih moći i sila, manifestacija i ponovna apsorpicja, Crna i bela ili crve i bela šahovska tabla simbolizuje niizmenično delovanje teže svih osnovnih dualiteta (kao recimo i jin i jang): pozitivno negativno, noć dan , sunce -mesec- muško-žensko, mutnost- jasnost, vreme-prostor..ali šahovska tabla predstavlja i ukšteni obrazac života, koji oscilira izmedju dobrog i lošeg, sreće i nesreće.
Šezdeset četiri polja su mandala Šive u preobražujućem vidu i temelje se na četvorostrukoj simbolici 8x8 (broj osam je višeznačni simbol) osnovnog oblika hrama koji naznačava vasionu sve skupa sa silama koje deluju u svemiru i čoveku.
Indijska kružna šahovska tabla predočava beskonačnost i i kolo rodjenja i smrti, svaka partija u šahu je jedna epoha, a odlaganje figura je simbol razdoblja nemanifestacije.
Kretanje figura u šahu je ostvarenje svih manifestacionih mogućnosti u svetu i čoveku.
Izbor kretanja je slobodan ali njeme se pokreće neizbežan niz posledica, a on uključjuje slobodnu volju i usud..
Neke od figura: Kralj je simbol sunca, sile zakona reda, hod mu je ograničen manifestacijom, Kraljica je doh, slobodan hodač, mesec. Lovac je simbol vladara duhovnog sveta hod mu se zasniva na trouglu (trougao kao simbol), kretanje po belim poljima je simbol duhovnog intelektualnog puta, pizitivan put, a po crnim pobožni put al i via negativa...dijagonalno kretanje je simbol egzistencijlanog... ženskog...planete Jupiter.(pravda, humanost)
Top ili kula je svetovna vlast, vladari, hod mu je zasnovan na kvadratu koji simbolizuje materiju i zemlju...broj četiri dvostruka dualnost četirio strane sveta, godišnja doba...četiri jahača apokalipse..itd.
Kretanje figura po osi i prekoračivanje boja simbolizuje muškost i planetu Saturn (tuga, , kukavičluk, nepokornost)
Skakač (vitez), je inicijant služi se intelektualnim i pobožnim putem, ali bez duhovne moći, skok kao njegov hod je simbol intuicije, povezanost sa viteštvom ratovanjem inicijacijom....planetom Mars (rat, upornost, surovost, inicijativa)
Pioni su vitezovi lutalice simbol običnih ljudi, koji pokušavaju da predju tablu preko sedam(višeznačni simbol broja sedam) stepena inicijacije, da bi dospeli do sedmog polja, mete inicijantove. Pioni su vezani za planete Venera (ljubav, lepota, istančanost) i Merkur (inicijativa, glasnik bogova) - ljubavnog para.
Kula simbol pravoliniskog kretanja i roka..Šah mat je u arapsko- španskom šahu, simbol poraza, obeščašćenja, al ne nužno i smrti....


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: