Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 mandala,krst,pentagramMandala

Mandala je simboličan dijagram bilo zamišljen (kod meditacije) ili prikazan, a tipično je krug oko kvadrata sa simbolim u središtu koji može biti figura. Obrazac postojanja i sistem na kome se zasniva meditaciona vizuelizacija....(Jung je koristio mandalu u psihohoterapiji kod svojih pacijenata a kasnije je tumačio). Takodje je mandala imago mundi, ono čime je ogradjen sveti prostor i prodiranje u sveto središte sveukupnost , mikrokosmos, integraciju kosmičku inteligienciju. Kvalitativno je simbol duha kvalitativno postojanja...Neizmenični kvadrati (simbol kvadrata kao poseban simbol) prikazuju dualističke i komplementarne principe svemira....Središte mandale predstavlja sunčeva il nebeska vrata.
Hinduski hram gradjen je kao mandala simbolizuje svemir, (a interesantno je da su stari hramovi i svetilišta kod starih naroda svi imali neke veze sa astronomijom položajem planeta od Maja i Inka do Egipćana) na njegovim ralzičitim razinama, i i ima vrata koja vode na sve četiri strane sveta. Slike mandale su rasporedjene u skupinama od po pet i predstavljaju pet elemenata ljudske ličnosti. Osnovu mandale čini 8x8 kvadrata poredak nebeskog sveta uspostavljen na zemlji ili 9x9 kvadrata koji vode svemir i ogradjuju ga.Strane sveta u mandali: bela- zapad, sever-žuta, jug-crna, istok-crvena, središte-zelena,
Sadrži pet gnoza takodje, u kome se arhetipovi odražavaju kao u ogledalu isto su prikazani u bojama,i rasporedjeni po stranama sveta i označavaju praiskonsku svest, središte kao točak ili lotos, demoni u mandali označavaju senku u čoveku ( Jung).

Ank
Egipatski simbol života; simbol svemira, svega živog, ljudi, bogova...ključ za znanje misterija, skrivena mudrost, moć. Ank je kombinacija muškog i ženskog simbola, Ozirisa i Izide, sjedinjenje dva generativna principa neba i zemlje. Takodje označava i besmrtnost, oblika je drveta ovalni deo simbol besmrtnosti a krst protezanje u dužinu i širinu takodje beskonačnost prostora al i dizanje sunca iznad horizonta....
Boginja Maat drži u ruci Ank.

Krst
Univerzalni simbol još od najdavnijih vremena. Prevashodno simbol vasione..opštenje neba, zemlje i vasione (kraci krsta na sve četiri strane simbol su beskonačnosti i bemrtnosti).
Vertiklalna linija je linija duhovna, linija neba, duhovnog, intelektualnog, pozitivnog...
Horizontalna linija linija zemaljska, racionalna, pasivna...
I predstavlja jedinstvo dualnosti i sjedinjenje u čeveku u njegovom horizontalnom i vertikalnom vidu...U malim varijacijama u simbolici i izgledu sreće se u skoro svim starim civilizacijmama..

Svastika
Jedan od najstarijih i najsloženih simbola, univerzuma, izuzimajući neke delove Afrike, rasprotranjen je u celoj Aziji, poznat je i u predkolumbovskoj Americi, al i u Evropi.
Najšire je prihvaćen kao simbol sunca, sunca u obrtaju, magnetni pol i obrtanje zvezda oko njega, četiri strane sveta, godišnja doba, obrtanje točka života...Takodje može biti simbol sjedinjenja dva principa muškog i ženskog dinamičkog i statičnog, harmonije i ravnoteže, dve faze kretanja centrifugalna i centripetalna sila, udisanje i izdisanje, ulazak i izlazak, i početak i kraj, četiri stepena postojanja...Kraci svastike kao krsta mogu biti okrenuti u smeru skazaljke na satu i u suprotnom smeru skazaljki na satu..Ima simboliku ključa života i pečata..Vremenom je izgubio svoje iskonsko značenje i vezuje se za negativno značenje..

Pentagram
Simbol koji simbolizuje čoveka sa ispruženim rukama i nogama...integralnu ličnost, ljudski mikrosmos. Pet krakova su mu duh, vazduh, vatra, zemlja, voda, il pet čula, pet rana hristovih u hrišćanstvu, u krugu pentagram simbol znaja, moći beskonačnosti, savršenstva...Naopako okrenut je sibmol izopačene čovekove prirode..

Heksagram
Simbol koji se sastoji od dva uzajamno zakvačena trougla..Simbol jin-jang sila u prirodi, šestokraka Davidova zvezda, Solomonov pečat..jedinstvo suprotnosti, muškog i ženskog, vatra i voda, pozitivno i negativno, analogija da se sva istina mora primiti i obratno, kako odozgo tako i odozdo, simbolizuje involuciju i evoluciju, formu i materiju, duh i materiju, život i smrt..Simbol koji se sreće takodje u mnogim civilizacijama ..

Slovenska mitologija
Grom simbolizuje sveto sjedinjene oplodajnog boga neba i primirljive majke zemlje, atribut je svih bogova kovača. Simboli grmljavine -gromoviti znaci su atributi svih bogova neba i nepogode -otuda su i stavljani na krovove da bi umilostivili bogove nepogoda..a simboli na tim gromovitim znacima mogu biti čekić, munjina sekira, hrast, može biti predstavljena zmajem, spiralom ili plamenim biserom (drugačije nazvanim cvetom svetlosti i simbol je sjedinjenja vatre i vode). (Jednom prilikom ću pisati posebno o simbolima u srednjovekovnoj alhemiji)
Hrast kao drvo simbol je zaštite, hrabrosti, čoveka. Često je povezan sa bogovima grmnjavine, i amblem je bogova neba i plodnosti pa otud može da predstavlja munju i vatru....
Perunika je simbol moći svetlosti i isto se povezuje sa glasnicima bogova...

82390_tmb_134303097_simboli.jpg82390_tmb_134303097_simboli%20001.jpg82390_tmb_60436405_321381998_dd8702dc11.jpg82390_tmb_60436405_simboli6.jpg82390_tmb_60436405_simboli%20002.jpg

MAGIJSKI SIMBOLI I INSTRUMENTI

Ogledalo Hathor, je varijacija štita. Ono je vrlo moćan i značajan dio magijske opreme. Idealno bi bilo da je napravljen od bronce, sa likom boginje na vrhu drška, ispod samog ogledala, a koje treba biti u obliku sunčevog kruga. Jedna strana ogledala je uglačana i služi za ogledanje, dok je druga blago izgrebena. U egipatskoj magiji ogledalo ima nekoliko uporaba; glavne su da odbija neželjene misli i energije natrag ka pošiljaocu istih, štiti od neprijatelja ze da priziva element zemlje ili carstvo gnoma. Otprilike je veličine sistruma

Hathor ogledalo prednja strana

Štapić-Iako se sistrum veže za element vatre, on nije nužno i sveti instrument kojim se priziva. Uvjek treba postojati otvoreni plamen, neke vrste, ali samo ako je celebrant srodan s vatrom onda se sistrum koristi kao štapić. Ako su on ili ona srodniji s elementom vode, pastirski štap ili bič postaju štapić. Ukoliko je celebrant srodan prirodi zraka koristi se glasnički štap ili kaducej, a ako su pak srodni prirodi zemlje uzimaju djed ili ank. Iz ovoga se jasno vidi kako onaj koji želi postati mag, mora jako dobro istražiti osobne kozmičke korijene.

Urej/kobra: za ovaj simbol se kaže kako predstavlja dostignuto stanje svijesti ili unutrašnji vid i sposobnost upravljanja svemirom. Samo posvećeni koji su dostigli određeni stupanj sveopće mudrosti i razumijevanja, dostojni su nositi ga.On je jeoš jedan oblik Horusovog oka, štoviše neki magovi smatraju kako je urej desno, a Horusovo oko lijevo,oko. Savjetujem kako ga netrebate nositi, dok niste sigurni da ste stigli do stupnja znanja koje vam to dopušta. Kamenje u zmijinom oku mora se razlikovati po boji, ovisno o prirodi nosioca. Koja boja ide za koga nemogu vam otkriti. To se uglavnom otkrije na određenom stupnju inicijacije.

Pastirski štap i bič; su tradicionalni simboli Ozirisa i imaju nekoliko značenja. Osim prolaznih moći koje im se obično daju, to su znakovi plodnosti, a vezani uz sjetve i žetve, a kako je Oziris bio vodeno božanstvo, to je njihova osobina vlaženja očita. pastirski štap i bič moraju biti iste duljine, te u ravnoteži jedan s drugim. Pastirski štap treba biti obojan u sunčeve boje ili pozlaćen, dok bič mora biti sreberen i plav( poput lapisa ili tirkiza).

Horusovo oko; oči su uvjek bile svete u egipatskim učenjima. One imaju terapeutske, zaštitne i tjerajuće moći.

Djed ili Tet, Ovaj simbol je tekođer posvećen Ozirisu. Predstavlja stilizirano drvo, a ne falus, kako se često misli. To je simbol stabilnosti, do četiri poprečna zareza na njemu predstavljaju elemente, jedino se oni u ovom slučaju prikazuju u materiji i svemu opipljivom. To je dobar znak ili alatka za maga koji dobro poznaje carstvo gnoma i može kontrolirati svoje opipljive poslove. što se tiče njegove uporabe kao oruđa, treba biti mali i izdužen oko 20cm. Treba biti napravljen od drva, svijetle boje, te je najbolje da bude nelakiran.

58719_tmb_86269483_mirrorhathor.jpg

58719_tmb_86269483_mirrorhathorback.jpg

Lira je simbol pesništva i pesničke besmrtnosti. Liru su nosili Apolon, bog sunca i poezije, Terpsikora, muza pokreta i plesa, i Orfej, mitski svirač, sin Kaliope, muze epske poezije, i Apolona.
69630_tmb_48388326_Apollo_with_his_lyre.jpg

Orfejeva lira dospela je na nebo zahvaljujući Zevsu (Jupiteru), kao simbol veličine ovog muzičara i spomen njegovoj nesrećnoj sudbini. Orfej simbolizuje traganje svakog od nas za svojom drugom polovinom, a njegova lira je simbol pobede života nad smrću i snage muzike.
69630_tmb_48388326_Nicolas_Poussin.jpg 69630_tmb_48388326_Orphee.jpg 69630_tmb_48388326_Rimini.jpg 69630_tmb_48388326_Lyre1913.jpg

U drevnim vremenima lira (harfa) je bila postavljena na kandžama orla. Zato se i vrlo često na slikovitim zvezdanim kartama ovo sazvežđe predstavlja u vidu kombinacije Grifona i Lire.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: