Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
deksblace blog
 ove navedene stvari koje su prikazane su skinute sa profesionalnog sajta i 100 % ne mogu naskoditi vasem racunaru..ja sam primenio na svom a predlazem i vama da bacite akcenat na ubrzanje vaseg racunara i interneta-bicete zadovoljni sigurno,cak prezadovoljni !
                  
                    (dakle,obratite posebnu pažnju od stavke 5. do stavke 10. ovo pre toga nije tolko bitno)

                     WINDOWS XP      TVIKOVANJE


Svima nam je poznato da Windows XP ima neke svoje bubice. Danas možemo uživati u njemu, a sutra ga već proklinjati zbog nekih grešaka koje su se, naizgled niotkuda, pojavile i u trenutku uništile naš dugogodišnji trud. Složićete se da nije nimalo prijatno kada, odmah po uključenju kompjutera, na ekranu ugledate šturo tekstualno upozorenje, kojim nas računar obaveštava da se nešto misteriozno dogodilo sa operativnim sistemom i da on zbog toga više nije u stanju da se “podigne” (boot-uje).

Kao što se to, siguran sam, mnogima među vama dešavalo, ponekad sam i ja po čitav minut unezvereno buljio u ekran svog PC-ja, pokušavajući da dokučim na šta se tačno odnosi prikazana poruka o grešci. Katkada je, jednostavno, nemoguće doći do zaključka o uzroku pada Windows-a, ma koliko se vi iz petnih žila upirali da to shvatite.

Najčešće “fatalne” greške sa kojima se možete suočiti prilikom startovanja Windows XP-a, jesu sledeće:

Missing Hal.dll (nedostaje fajl hal.dll)
Invalid boot.ini (oštećen boot.ini fajl)
Windows couldn't start (neuspelo startovanje Windows-a)
Grozne greške, zar ne? Siguran sam da će vam se, pri prvom susretu sa greškama ovog tipa, u glavi javiti sledeća pitanja: Šta se može učiniti? Može lli se greška nekako otkloniti? Na sreću, odgovor je potvrdan.

Da biste rešili ove neprijatne probleme, biće vam neophodan originalan instalacioni CD za Windows XP. Pre nego što ga upotrebite, ne zaboravite da korektno podesite podesite parametre BIOS-a, kako biste omogućili podizanje operativnog sistema sa CD/DVD drajva. Kada u BIOS-u definišete CD-ROM kao primarni “boot” uređaj, ubacite instalacioni CD u drajv i restartujte računar.

Na ekranu će se pojaviti sledeća poruka: “Press any key to boot from CD”. Savršeno. Učinite to što računar od vas zahteva, to jest pritisnite bilo koji taster na tastaturi. Ako ste na svom računaru prethodno već vršili instaliranje Windows XP-a, onda vam je verovatno već poznato kako izgleda početna stranica programa za instaliranje (Setup) operativnog sistema. Ne brinite – mi ovde ne vršimo reinstalaciju Windows-a, već ćemo samo upotrebiti jednu od funkcija koje nudi pomoćni program za instalaciju: komandu rebuild.

Sačekajte da pomoćni program Setup obavi neophodne procese, pa zatim, kada se to od vas zatraži, pritisnite taster “R” na tastaturi, radi pokretanja takozvane konzole za oporavak sistema (recovery console). Potom će sistem zahtevati da unesete broj Windows instalacije, koji je u najvećem broju slučajeva 1, a zatim i lozinku administratora. U ovom slučaju, poznavanje lozinke administratora je neophodno za nastavak rada. Sistem vam pruža mogućnost da tri puta unesete lozinku. Ukoliko iz sva tri pokušaja ne unesete odgovarajuću lozinku, nakon trećeg pokušaja računar će se automatski restartovati.

Ovde ćemo, jednostavnosti radi, pretpostaviti da vam je lozinka administratora poznata i da ste je pravilno uneli. Nakon toga, na ekranu se pojavljuje komandni prompt, preko kojeg ćete moći da upotrebite rebuild komandu. Ako želite da se prethodno upoznate sa sadržajem boot.ini fajla, otkucajte bootcfg /list. Zatim unesite komandu bootcfg /rebuild i pritisnite taster Enter. Ova komanda nalaže skeniranje postojeće Windows XP instalacije na datom računaru.
Po završenom skeniranju, na ekranu se pojavljuje sledeća poruka:

Total Identified Windows Installs: 1

[1] C:Windows
Add installation to boot list? (Yes/No/All)

Pritisnite taster “Y”, pa zatim Enter. Na ekranu će se odmah zatim pojaviti poruka “Enter Load Identifier”, kojom se od vas traži da unesete naziv operativnog sistema. Postoje dve mogućnosti: Microsoft Windows XP Professional ili Microsoft Windows XP Home Edition. Unesite odgovarajući naziv, u zavisnosti od toga koji je operativni sistem instaliran na vašem računaru.

Poslednja poruka koja će biti prikazana glasi: “Enter OS Load Options”. Unesite /Fastdetect i to bi bilo sve. Nakon toga, preostaje vam još samo da otkucate Exit i pritisnete taster Enter, kako biste restartovali računar. Prethodno izvadite instalacioni CD iz drajva, kako bi se podizanje Windows-a izvršilo normalnim putem, to jest sa hard diska.

Ako zelite da se prozori u Windows-u brze otvaraju: HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics. Na desnoj strani ekrana - desni klik misem na prazno mesto da bi se otvorio New - String Value pod nazivom "MinAnimate". Dvoklik na ovaj string I unesite vrednost 0. Restartujte racunar.

Pustanje DivX filmova iz DOS-a
Startujte Notpead, Start – Programs – Accessories – Notpead i ukucajte sledeće:

qv -r4 -q1 -uc1 -sub imesubtitla imefilma

Objašnjenje: -r4 rezolucija slike (4= 1024x768), -q1 video kvalitet slike (1= HighColors) -uc1 set karaktera (1= Istočni), -sub subtitl (Ako vam se subtitl nalazi u nekom drugom direktorijumu navedite celu putanju do njega, npr D:Filmsubtitl.sub ), isto važi i za ime filma, navedite celu putanju. Kliknite na File – Save As i snimite dokument pod imenom imefilma.bat, u polju Save as type stavite AllFiles. Dokument snimite u folderu gde vam se nalazi QuickView za DOS. Zatvorite Notpead i kreirajte prečicu za imefilma.bat . Desni klik na prečicu pa onda Properties, u padajućem meniju možete izvršiti još neka podešavanja. Na kartici Programs kliknite na Advenced i čekirajte opciju MS-DOSmode. Kliknite na OK i još jednom OK i gotovo. Duplim klikom pokreće se film koji ste želeli u MS-DOS-u. Po završetku filma rašunar će se restartovati u Windows. 

Da bi poboljšali rad Windowsa poželjno je isključiti programe koji se učitavaju pri podizanju sistema a koji nisu neophodni. Veliki broj programa se automatski učitava iz Startup foldera. Da bi videli koji se programi učitavaju treba uraditi sledeće: desni klik na dugme Start pa zatim kliknite na Open – Programs – Startup. Tu možete videti koji se programi učitavaju sa podizanjem sistema. One programe koje ne želite da se učitavaju jednostavno obrisati. Ako ne vidite neki program to ne znači da se on ne učitava automatski i da nije aktivan u pozadini. On se može kriti i u bazi Registry. Da bi ovo proverili kliknite na Start – Run, zatim otkucajte regedit i pritisnite OK. U bazi Registry pronadjite sledeći ključ:

HKEY_LOCAL_MASHINESOFTWAREMICROSOFTWINDOWSCURRENTVERSONRUN

 Izaberite ovaj ključ (RUN) i pogledajte u njegov desni prozor da bi videli koje programe Windows automatski učitava. Tu možete uklokniti program koji ne želite da se automatski učitava. Zatvorite editor baze Registry i restartujte računar.
 

PREČICA ZA BRŽE ZATVARANJE XP-A

 

 

Ako želite da ugasite račnar sa dva klika na ikonicu, bez ikakvih pitanja, a ne da idete na Start – Shutdown – pa da odaberte opciju za gašenje. Uradite sledeće: Desni klik na desktop (ili neki folder ako želite da vam prečica bude u recimo My Documents) pa onda klik na New – Shortcut i napravite novu prečicu. U dijalog boksu otkucajte shutdown -s -t -01. Zadajte ime prečici kakvo hoćete, i sa dva klika na nju Windows se zatvara ne pitajući vas za potvrdu
 
Kreirajte vaš logo kao BMP fajl dimenzija 140x120 piksela (probajte i 181x120) i sačuvajte ga pod imenom oemlogo.bmp. Otvorite Notpead i ukcajte sledeće:

 

[general]

Manufactures=Vaš_naziv

Model=Model_računara

[OEMSpecific]

SubMode=Oznaka

SerialNo=123456

OEM1=

OEM2=

[Suport Information]

Line1=Vaša_adresa

Line2=Broj_telefona

 

Ako vam je potrbno još i formacija samo dodajte Line3= nešto, itd. Ovaj fajl sačuvajte kao oeminfo.ini i zajedno sa fajlom oemlogo.bmp prekopirajte u C:WindowsSystem . Otvorite System Properties i vidite rezultat.

 

KORISTITE OPCIJU “ZAKLJUČAJ KLIK”

 

 

Ova opcija se javlja kod Windowsa XP i  Windowsa ME. Opcija ClickLock vam omogućava da izaberete (selektujete) i prevlačite (drag) bez držanja pritisnutog tastera miša. Kada je ova opcija uključena jednostavno kiliknet i za momenat držite pritisnut taster miša (dužinu ovog “momenta” možete sami podešavati), a zatim pomerajte kursor miša da prevlačite i selektujete. Da bi isključili ovu opciju samo kliknite ponovo. Opcija se uključeje na sledeći način:

Kliknite na dugme Start – Settings – Control Panel – Mouse, pa kliknite na jezičak Button i štiklirajte kvadratić Turn on ClickLock. Da bi podesili vreme klika i držanja pritisnutog tastera miša, kiliknite na dugme Settings. Ova opcija ClickLock je veoma moćna jer time manje opterećujete ručni zglob, što može biti korisno za one koji dosta vremena provode u radu sa računarom.


Ovo je skripta koja omogucava onima koji koriste mozillu da skidaju besplatno pjesme. Znaci vec je isprobana, radi, ne skodi a i ne goji a i mala je.. znaci potrebno je sa mozilline stranice da skinete add-on "greasemonkey" ..ko ga nije do sad skino a koristi mozillu magarac biJo..evo i link https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748 i da ga instalirate i restartujete firefox.. i onda sa ove stranice.. jope link. http://userscripts.org/scripts/show/10028 instalirate skriptu na klikom u desnom uglu stranice "install the script". Preostalo vam je samo da odete na "projectplaylist.com" nadjete pjesmu ili izvodjaca i kliknete (download song)

„Google“ novosti: pretraživanje lica

Na najpoznatijem pretraživaču „Googleu“ već odavno postoji mogućnost traženja slika. Prvo se unese referentna reč, a nekoliko sekundi kasnije na ekranu se pojavljuje tražena slika. Sada je ova funkcija proširena, pa mogu da se traže isključivo fotografije lica, odnosno portreti.

Kako da aktivirate novu funkciju

Prvo na uobičajeni način tražite odgovarajuću sliku, a onda promenite URL tako što ćete iza poslednjeg znaka uneti &imgtype=face (za vrstu fotografije=portret) i pritisnuti „enter“. Na taj način odmah dobijate novu galeriju slika. Postupak je još uvek malo komplikovan i to je razlog zašto „Google“ još nije zvanično predstavio novu funkciju. Kasnije će verovatno biti uvedeno specijalno dugme za „traženje portreta“.     Nazad

Brzo surfanje! Danas na internetu nudi se veliki broj za ubrzanje surfanja ali niti jedan od njih ne garantira ubrzanje veze. Zato postoji jedan trik za ubrzanje surfanja!
Pokrenite Regedit i potražite ključ :

HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows -
Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.

Tu postoje dva prisutna ključa; jedan je {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF}. Obrišite ga.
Nije potreban restart računala!     Nazad

Dodatno ubrzavanje Firefoxa-Ukucajte "about:config" u address bar i pritisnite Enter.

Nađite slijedeće parametre i uradite promjene navedene ispod:

network.http.pipelining
-promijeniti u TRUE

network.http.proxy.pipelining
-promijeniti u TRUE

network.http.pipelining.maxrequests
-promijeniti vrijednost u "30"

-Desni klik > New > Integer.

Nazovite ga nglayout.initialpaint.delay
i stavite vrijednost na "0".

-Restartujte Firefox    Nazad

 
 
Oslobodite još memorije
Ako koristite mnogo programa u vrijeme rada, svi dllovi (dynamic linked library) se učitavaju u memoriju od strane Windows Explorera. To utiče na količinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog računara. Evo kako natjerati Windowse XP da izbace iz memorije sve nepotrebne dllove:
Potražimo u registryju HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer. U ovom ključu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrijednost na 1.
Servisi su programi koji se pokreću sa Windowsima i oni nepotrebni utiču na performanse računara.
Idite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete isključivati i uključivati desnim klikom, odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis isključen.
Ako ne pretražujete često datoteke na računaru, isključivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse. Nazad
 
 
Skrivene informacije u Wordu
U svakodnevnom radu sa dokumentima nismo ni svjesni da svi Office dokumenti, pa i oni kreirani u Wordu, nose sa sobom osim onih osnovnih informacija (format fajla, naziv, datum) i druge skrivene informacije-atribute. Ovo ponekad može biti vrlo "pipavo", pogotovo što neke dokumente razmjenjujete preko Interneta. Tako, recimo, možete poslati nekome dokument, a da niste ni svjesni da ste osim osnovnog sadržaja na odredište poslali i neke skrivene detalje.

Na sreću i ovo je promjenljivo, tako da u svakom trenutku možete odstraniti višak informacija. Da biste uklonili sve ovo uradite sljedeće:
- u padajućem meniju "Tools" kliknite "Options", te zatim u novom dijalog prozoru kliknite tab "Security"
- potvrdite check-polje "Remove personal information from file properties on save". Nazad
 
 
Chishcenje tastature...
*** I nacin: ***

Sigurno vam se desilo da vam se prospe sok na tastaturu ili drugi lepljivi napici. Uzmite bilo koju technost za chishcenje [Mr. Clean, Pinesol, Windex] i uspite u neki chep ili posudu malih dimenzija. Pritom uzmite chachkalice za ushi [Qtips], umochite i chistite izmedju dugmica, po povrshini tipkica. Ovo ce vam sachuvati i vreme i trud.

*** II nacin: ***

Najefikasniji nacin!
Iskopcaj tastaturu iz racunara, odvrni desetak sarafa na donjem dijelu tastature, odvoji plochu sa elektronikom od plastika, operi mlakom vodom i sapunom tastaturu(dugmici ne ispadaju) i gumu koja je vjerovatno ulijepljena kafomi ili sta je vec prosuto takodje oprati pazljivo, ostaviti sve da se osusi i ponovo sklopiti i zavrnuti sarafe.  Nazad
 
 
Download...
Kada hocete da skinete neki mp3 ili neku pjesmu, a onamo gdje pise DOWNLOAD, ne radi. Problem je rijesen, na taj mp3 ili pjesmu kliknete desnim dugmetom, izaberete ''Save target as'', i to je to. Nazad
 
 
Kako brze pronaci fajl?
Udjes u folder u kome ima mnogo fajlova a ti oces da nadjes samo 1. Kliknes na bilo koju ikonicu i pritisnes slovo na koje fajl pocinje. On ce ti oznaciti sve fajlove koji pocinju na to slovo. Nazad
 
 
Kako da krekujem igricu?
1- instalirate igricu (lako, ko ne zna nije trebao sjedati za kompjuter)
2- nađete ikonicu za lunchovanje na disku i kliknete 2 puta na nju
3- ako se igrica ne treba krekovati onda dobro,ali ako treba gledaj dalje
4- ako treba neće ti se upaliti i pisaće ti da restartuješ aplikaciju ili da ubaciš ispravan CD
5- nijedno od toga nije tačno
6- Ali ovo jeste: Ubaci CD u komp. i na tom CD treba naći folder za krekovanje
7- Evo nekih: Crack, Deviance, Vengeance, Razor 101...
8- I u tim folderima obično imaju 2 ili više fajlova
9- Nađi fajl čija ikonica izgleda kao ona za launchovaje igre ili nešto sličo tome
10- Kad si pronašao to kopiraj na disku gde ti je instalirana igrica
11- Komp. će te pitati da li želiš da kopiraš preko one ikonice za launchovanje igre i ti pritisni Yes.
12- Startuj igru i uživaj  Nazad
 
 
Kako igrati svaku igru bez CD-a?
Ako imate NERO to je veoma prosto. Udjete u start i nadjete NERO-u medju opcijama nalazi se image drive. Udjete u image drive i selektujete enable first drive. Zatim u ubacite CD u cd-rom i udjete u nero burn negdje na sredini dialoskog okvira pisace kopi cd. promjenite to u make image(tako nesto pise neznam tacno) i idite na next. Sacekajte dok kompjuter zavrsi sa pravljenjem slike. kada zavrsite smjestite napravljenu sliku u folder po izboru. ako hocete da igrate tu igru udjite u folder u kome se nalazi slika i samo napravite dupli klik. Kada zavrsite sa igranjem udjite u my computer i primjeticete da je stvoren jos jedan driv (H:) i tu ce biti ikonica igre koju ste igrali. pritisnite desni klik i onda eject. I to je to...

P.S. ovo nije moguce sa original cd-ovima
 
 
Kako napraviti autorun na cd?
Kliknite desnim klikom pa stavite new-text document, i onda na taj fajl stavite rename u autorun.inf. Udjete u taj fajl pa napisite [autorun] pa pritisnite enter, pa open = onaj fajl koji cete da stavite da se pokrene, na primjer open = aawsepersonal.exe
 
 
Kako napraviti listu fajlova u folderu i sacuvati u text file?
Jednostavno kroz DOS idite u folder koji zelite izlistati i ukucajte sledece:

DIR /B > files.txt

Text file "files.txt" koji se nalazi u istom folderu iz kog ste radili ce imati listu svih fajlova. Ako zelite detalje svakog fajla, sklonite /B iz komande. Nazad
 
 
Kako ocistiti prljavštinu sa dna miša?
Evo ovako: Znate ono kad imate miš na kuglicu pa vam ponekad pocne trokavat strelica na monitoru? To se riješi tako da izvadite kuglicu te je dobro ocistite mokrom krpom ili vatom natopljenom med.alkoholom ili benzinom ili ako nemate nista onda rakijom,sam ne smijete nekim drugim alkoholnim pićem jer su skoro sva osim rakije kad se osuše ljepljiva pa vam posao za ******! Eto tako za kuglicu. U miševima sa kuglicom cesto nije problem u samoj kuglici nego u kotacicima koje koglica vrti(izvadite kuglicu pa ce te vidit u unutrašnjosti miša tri kotacica.Na njima se cesto nakupi prljavština od prašine i drugog neophodnog smeća sa vaše podloge ili stola.Te kotacice ćistite na naćin da uzmete štapiće za uši(one plastićne štapiće sa namotajima vate na krajevima) i krajeve namoćite u medicinski alkohol il benzin il rakiju te lagano prelazite preko tih kotacica.I stvar bi sad trebala da radi kao nova. Ukoliko imate optićki miš onda tu nema zajebancije sa kuglicom i kotacicima.
Tu je problem samo u otvoru di izlaze crvene optićke zrake. tu se cesto nakupi prasine pa se trebate samo dobro ispuvat u doljnu stranu miša da se prašina raziđe i to je to. I ješ jedan savjet za korisnike optickih miševa NE KORISTITE JEBENU PODLOGU!!! Ona vam samo smeta i jebe vam ruku. Jer princip rada optickog miša je taj da se zrake reflektiraju na objekt ispod miša. Te zrake se teže reflektiraju na podloge za miševe(pogotovo one šarene) i to usporava rad vašeg miša. Opticki miš bolje radi na obicnom stolu(drvenom jednobojnom ili plasticnom itd. glavno da je što manje boja) nego na podlozi za miša(onoj debeloj par milimetara od spužve i neke presvućene tkanine za miševe s kuglicom ili cak na onoj plasticnoj tankoj svega milimetar ili dva napravljenoj kao baš za optićke miševe) bilo kakva podloga usporava rad vašrg optickog miša. I uostalom kada se koristi podloga u optickih miševa zna se desit da vam se dok igrate neku pucaćinu ili neku slićnu igru jednostavno nakon malog trzaja ruke cijela slika na monitoru zavrti par puta za 360 stupnjeva. Nazad

 
 
Kako prikaciti dzojstik na kompjuter?
Prikacite ga u kuciste ispred prikacenih zvucnika i onda udjete u CONTROL PANEL i tamo gdje pise GAMMING OPTION kliknite tu i onda gdje pise ADD kliknete i izaberete vrstu koji vam je dzojstik i kliknete OK. Nazad
 
 
Kako staviti komp u hibernate (Windows XP only)?
Kada ti je na monitoru samo desktop kliknes Alt+F4 i pririsnes 4 puta strelicu za desno i Enter.  Nazad
 
 
Kako zaustaviti dosadni MSN?
U sistemskom folderu gdje se nalazi folder Messenger-a samo promijenite naziv foldera Messenger u nesto drugo poput Messenger Offline. Nazad
 
 
Koju verziju Windows-a imate?
u DOS-u ukucajte: ver i to je to... :) Nazad
 
 
Automatsko aktiviranje CD-a...
Ako vam smeta automatsko aktiviranje CD-a nakon što ga ubacite, držite nekoliko sekundi taster Shift nakon sto ste ga ćušnuli u uređaj. Nazad
 
 
Napraviti Windows XP SP2 CD!
Ovaj proces se zove slipstiming (slipstreaming). Omogucava vam da napravite instalacioni CD Windowsa XP na kom se ujedno nalazi i SP2 (service pack 2). Ovo je izuzetno korisno ukoliko cesto reinstalirate sistem, ili ne zelite da se zamarate oko ponovne instalacije SP2. Takode ovo je odlican nacin za bekapovanje vaseg originalnog Windows XP CD diska pri cemu mu dodajete service pack kako kasnije ne bi morali da ga posebni instalirate i time dodatno opteretite sistem. Ovo je savrseno i potpuno legalan proces i ne postoji mogucnost nikakvog narusavanja nicijih prava.

Za ovaj postupak vam je potrebno sledece:
- Windows XP instalacioni CD
- Najnoviji SP (service pack). U ovom momentu SP2
- butabilni fajl koji mozete naci na sajtu www.bootdisk.com Skinite butabilni fajl za Win XP2K.
- Prazan CD disk (jos bolje RW radi provjere i da ne bi unistili CD ukoliko nesto ne proradi)
- Nero Burning Rom(e) program
- CD-R ili CD-RW uredaj.

1. Napravite na C: disku direktorijum XP i u njemu sledece direktorijume CD-ROOT, XP-BOOT, i XP-SP2
2. Prekopirajte ceo sadrzaj Windows XP instalacionog CD-a u direktorijum CD-ROOT
3. Prekopirajte Service Pack (sp1a) fajl u direktorijum C:XP
4. Preimenujte Service Pack (sp1a) fajl u XP-SP1.EXE
5. Idite na Start>Run... i ukucajte sledece C:XPXP-SP2.EXE -U -X:C:XPXP-SP2. Ovim ste otpakovali SP2.
6. Idite na Start>Run... i ukucajte sledece C:XPXP-SP2UPDATEUPDATE.EXE -S:C:XPCD-ROOT. Ovim ste pokrenuli update (nadogradnju) Originalne verzije Windowsa na SP2 verziju sto nam je i bio cilj. Sacekajte neko vrijeme i proces ce se zavrsiti, nadamo se uspjesno. Ukoliko nesto nije u redu, provjerite da li ste sve dobro upisali.
7. Startujte Nero program. Idite na File>New... Ukoliko se pojavi Wizard iskljucite ga pomocu Close Wizard dugmeta.
8. Odaberite CD-ROM (BOOT)
9. Idite na Boot tab i odaberite Image file u dijelu Source of boot image data. Za image fajl odaberite fajl koji ste skinuli sa interneta i koji ste otpakovali u XP-BOOT direktorijum. Pod File of type namestite All Files (*.*). Fajl koji trazimo se vjerovatno naziva boot.bin
10. Cekirajte Enable Expert Settings
11. Pod Kind of emulation: podesite No Emulation
12. Pod Boot message upisite Microsoft Windows XP SP2
13. OBAVEZNO pod Load segment of sectors (hex!): upisite 07C0
14. OBAVEZNO pod Number of loaded sectors: upisite 4
15. Idite na ISO tab.
16. Pod File-/Directory name length podesite ISO Level 1 (Max. of 11 = 8 + 3 chars)
17. Pod Format stavite Mode 1
18. Pod Character Set namjestite ISO 9660
19. Cekirajte Joliet
20. Pod Relax ISO Restrictions cekirajte sve stavke
21. Idite na Lable tab
22. Selektujte ISO9660 u padajucem meniju
23. Pod Volume Label, System Identifier, Volume Set i Application upisite WINXP_SP2_EN (ili drugi jezik koji koristite umjesto EN )
24. Pod Publisher i Data Preparer upisite MICROSOFT_CORPORATION
25. Cekirajte Also use the ISO9660 text for Joliet
26. Idite na Dates tab i podesite Use the date and time from the original file
27. Idite na Burn (Write) tab
28. Cekirajte Write i Finalize CD (No further writing possible!)
29. Podesite Write Method na Track-At-Once
30. Iskljucite, ako je ukljucen Virus check
31. Kliknite na New
32. U File Browser prozoru nadite direktorijum C:XPCD-ROOT i sav njegov sadrzaj prebacite u ISO1 prozor
33. Kliknite na Write (Burn) dugme i kliknite na Write (Burn) u tom prozoru.
34. Kada se proces zavrsi ugasite Nero i pokusajte da butujete racunar sa napravljenog CD diska  Nazad
 
 
Pump Up the Bandwidth!
Windows XP Professional has a feature built into it called QoS
(Quality of Service). This feature allows the operating system
to optimize bandwidth allocation for different services.
While books are filled with incomprehensible information on this subject,
what you need to know is that this feature actually throttles back your
available bandwidth. QoS reserves 20% of the available bandwidth on any
connection for itself. This means you can't use it for downloads
and LAN connections! You can cut the QoS brick tied to the back of your
network connection by performing the following steps:

Click Start and then click the Run command.
In the Run dialog box, type gpedit.msc in the Open text box.
Click OK.
In the Group Policy window,
expand Computer Configuration,
and then expand Administrative Templates.
Expand Network and click on QoS Packet Scheduler.
Double click on the Limit reservable bandwidth entry in the right pane.
Select the Enabled option and then type 0 in the Bandwidth limit (%) text box.
Click Apply and then click OK.
Close the Group Policy window and restart the computer
(not sure if you need to restart the computer, but do it anyhow).
QoS is enabled by default on all adapters. If you disabled it for some reason,
make sure it is enabled, or else it's possible that the 20% limitation
will be enforced anyhow.  Nazad
 
 
Rešenje za kvar...
Imam 3 rešenja za kvarove kompjutera:

1- Zovite majstora
2- Bacite ga u kontenjer ako su vam dosadile popravke
3- Ako ste ga dosta puta popravljali zovite i sada majstora da vam ga popravi.
Malo ga obrišite vlažnom krpom da izgleda lijepi i dobar dečko. Sada je spreman za prodaju. Dajte oglas u novinama i kažite prijateljima da prodajete kompjuter. Uskoro će biti zainteresovanih. Vi im recite i nešto bolje o svom kompjuteru (npr: memorija ogromna, ima sve drajvere, zvučnici nema boljih, dobro očuvan...) I kada prodate kompjuter kupite za te pare i još malo svojih novi super XP. Baš žalim onog što je kupio vaš grozni kompjuter. Sigurno ga sada proklinje... Nazad
 
 
Rec/slovo u tekstu...
Da se ne biste mucili da citate ceo tekst da bi nasli samo jednu rec ukucajte "Ctrl F" i sve ce vam biti jasno.  Nazad
 
 
Sta kad mi ne ide neka igra?
Nista srasno kada ti neka igra ide bas lose onda uzmes macolu otvoris racunar i mlatnes po grafickoj karti kolko imas snage. A onda kazes roditeljima da ti kupe bolju jer ti je stara crkla. Ako ti kupe probaj na njoj. Ako ti i na njoj ide lose ta igra opet uzmi macolu i razvali je. Ako ti kupe opet novu a opet neide dobro igra onda si TALENTOVANO GLUP !!! Nazad
 
 
Sta uraditi sa kompjuterom ukoliko se zadimi?
Ukoliko se nesto desi u vasem kucistu i iz njega izbije neki cudan crn dim, verujte nije nista strasno. Verovatno vam je pregoreo dovod struje, ploca, graficka kartica, modem, kuler i hard disk. Odnesite komp do najblizeg kontejnera i spustite ga unutra. Odite do prodavnice kompjutera narucite novi i problem je resen. Nazad
 
 
Sta znaci WYSIWYG?
Skracenica za What You See Is What You Get.
Ili u prevodu "sta vidis, to dobijes" i odnosi se uglavnom na programe koji dozvoljavaju crtanje tabela i raznih formi umesto pisanja koda. Nazad
 
 
Totalno obrisati MSN Messanger?
Ukucajte ovo u RUN (pod Start) i kliknite Enter.
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf,BLC.Remove Nazad
 
 
Premala ili prevelika slova...
Ako su vam slova na nekoj internet prezentaciji prevelika ili nista ne vidite mozete ih jednostavno povecati sa Ctrl++ ili smanjiti sa Ctrl+-. Na originalnu velicinu vratite sa Ctrl+0. Ili držite pritisnut taster Ctrl na vašoj tastaturi. Dok je taster pritisnut upotrebite točkić vašeg miša da povećate i smanjite fontove. Nazad
 
 
Srednji klik!
...ili klik kotacicem, tockicem, kako god vec da ga zovete je veoma korisna stvar u browseru FIrefox. Srednji klik na neki link ce vam otvoriti stranicu u novom Tabu (mali prozori pri vrhu, pokazatelji koje internet lokacije su otvorene) bez da vam je odmah prikaze. Tako mozete da nastavite da neometano citate ili sta vec radite dok se u pozadini "puni" stranica na koju ste kliknuli... Tako na primer mozete da ustedite dok citate novine preko weba. Na brzinu isklikate na naslove koji su vam interesantni i posle ih samo prelistavate iako vise niste online... Nazad
 
 
Trazite sa Ctrl + F!
Trazili ste nesto pomocu Googla (ili nekog dr. pretrazivaca) i otvorili ste stranicu u nadi da cete naci ono sto vas zanima. Ali, kad ste kliknuli na jedan od rezultata pretrazivanja otvorila vam se kilometarski duga stranica. - Kako na njoj naci bas onu rec koja vas zanima? Jednostavno - Pritisnite zajedno Ctrl + F i ukucajte rec koju zelite da nadjete na vasoj kilometarski dugoj strani. Ako koristite Internet Explorer iskocice vam mali prozor na sredini ekrana u koji ukucajte pojam koji trazite. Ako imate Firefox posao ce biti jos laksi. Nece vam iskakati nikakav prozor na sred ekrana (da vam ne smeta i ne zaklanja pogled) nego mala traka na dnu ekrana u koju ukucajte trazenu rec. Firefox vam moze jednim klikom ovako markirati rec koju ste trazili gde god i koliko god puta da se pojavljuje...  -Ovu opciju mozete koristiti i u celom Office-u, Adobeu i ostalim programima. U Windows Exploreru ce vam se automatski pokrenuti Search opcija... Nazad
 
 
Ctrl + Alt + Delete
Ako koristite Windows Operativni Sistem na vasoj tastaturi pritisnite istovremeno Ctrl + Alt + Delete i otvorice vam se Task Manager u kojem mozete da vidite sve aplikacije i procese koji se trenutno "vrte" na vam PC-u. U podkategoriji Performance mozete da vidite kojom brzinom vam radi racunar i koliko radne memorije koristi. Kategorija Processes vam prikazuje sve procese koji su pokrenuti. Ovaj deo je veoma koristan kada vam se "zamrzne" slika na monitoru ili kada ne mozete da iskljucite neki program. Tada pritisnite Ctrl + Alt + Delete i iskljucite blokiranu aplikaciju bez ikakvih posledica (gubljenje zivaca, lupanje po racunaru i slicno). Nazad
 
 
Microsoft Internet Explorer protiv Mozilla Firefox. Favorites to Bookmark.
Ako jos uvek koristite Internet Explorer za pregledanje Internet stranica krajnje je vreme da predjete na Firefox. Iako se na prvi pogled cini "nezgrapno" i prejednostavno Firefox je mnogo bolji od IExplorera. U slucaju da ste se navikli na IExplorer (imate mnogo adresa u Favorites meniju i sl.) nista na brinite. Pri instlaciji Firefoxa vizard ce vam ponuditi da automatski presnimi sve u svoju Bookmark rubriku. Nazad
 
 
Želite iz svog kompjutera da izbrišete zapamcene lozinke i šifre a koristite Internet Explorer?
Kliknite na „Majkrosoftovu“ ikonicu pomocu koje se kacite na Internet (Internet Explorer - obicno je to plavo e). Zatim kliknite na dugme „Tools“ pa odaberite opciju „Internet Options“. U prozoru koji se otvorio odaberite „Content“ pa kliknite na „AutoComplete“. Pritiskom na dugme „Clear Forms“ ili „Clear Passwords“ izbrisati cete sve sacuvane podatke koje ste unosili, a odabirom drugih opcija možete da odredite na koji nacin ce „Internet Explorer“ u buducnosti da upravlja pomenutim podacima.     Nazad
 

 
 
Photoshop CS ne radi vise?
Ako vam Adobe Photoshop CS i Adobe ImageReady CS koji dolazi u paketu ne radi vise, sve sto treba da uradite je da podesite vreme na vasem racunaru na 2003 godinu. Kada ste vratili vreme mozete ponovo  bez problema da koristite Photoshop CS! Ne bi bilo lose da posle toga direktorijum u kojem se nalazi Photoshop podesite na ReadOnly. Tako se ovaj program nece update-ovati...     Nazad
 

 
 
Isključite obeležavanje novo instaliranih programa?
1. Kliknite desnim dugmetom miša na Start dugme
2. Ukoliko imate uključen Classic Start Menu ova opcija nije dostupna.
3. Ukoliko vam je uključen Start Menu, kliknite na Customize... Kliknite na Advanced tab
4. Isključite Highlight newly installed programs
5. Kliknite na OK i zatvorite sve otvorene prozore (kliknite na OK). Restartujte računar.      Nazad
 

 
 
Dodatna, nedokumentovana i totalno neočigledna Copy komanda?
Kada se kopiraju fajlovi, ponekad se desi da fajl koji se kopira već postoji na toj lokaciji. Tada vam se pojavljuje prozor u kome imate komande (tj. dugmiće) Yes, Yes to All, No, Cancel. Svako se pitao a šta se desilo sa komandom No to All. Ova komanda ne postoji kao dugme u nijednom prozoru ali postoji kao komanda koju Windows razume.

Kada vam se otvori, pri kopiranju, prozor sa komandama Yes, Yes to All, No, Cancel, pritisnite i držite SHIFT taster na tastaturi i kliknite na No. Ovim će te aktivirati komandu No to All i kopiranjem nećete prebrisati fajlove koji već u tom direktorijumu postoje. Takođe vam neće iskakati prozor koji vas obaveštava o postojanju fajla u tom direktorijumu (to je prozor sa Yes, Yes to All... komandama)      Nazad
 

 
 
Snimite sliku desktopa ili jednog prozora bez dodatnih programa!
1. Kliknite levi mišem na prazno mesto na desktopu.
2. Pritisnite taster Print Screen/SysRq koji se nalazi pored tastera F12 (obično)
3. Otvorite Paint program (Start > Programs > Accessories). Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+v (držite CTRL i pritisnite v) ili idite u Edit padajući meni i odaberite Paste. Takođe možete koristiti i neki drugi program kao npr. Microsoft Photo Editor koji dolazi sa Office paketom i u njemu odaberite Edit padajući meni i kliknite na Paste as New Image.
4. Snimite sliku u formatu koji vam najviše odgovara.
5. Ukoliko želite da snimite samo jedan otvoren prozor, pritisnite i držite LEVI taster ALT (ne ALT Gr tj. ne desni alt) i pritisnite taster Print Screen/SysRq. Pratite isti postupak kao u 3 i 4.      Nazad
 

 
 
Povećajte privatnost brisanjem Temp fajlova iz IE-a...
1. Otvorite Internet Explorer i idite na Help>About. Proverite da li vam je verzija IE 6.0 ili veća. Ako jeste nastavite, a ako nije onda navedena opcija nije implementirana u vašu verziju IE-a.
2. Idite na Tools padajući meni u IE-u i odaberite Internet Options. Kliknite na advanced tab.
3. U delu Security pronađite Empty Temporary internet files folder when browser is closed stavku i čekirajte je.
4. Restartujte računar i posle svakog gašenja Internet Explorera sadržaj privremenih internet fajlova (Temporary Internet Files) tj. direktorijuma sa skinutim stranicama, slikama i ostalim sadržajem će biti izbrisan.      Nazad
 

 
 
Isključite dosadni Script Debuging i Error prozore.
1. Startujte Internet Explorer
2. Otvorite padajući meni Tools i odaberite opciju Internet Options. Kliknite na Advanced tab.
3. Nađite stavku "Disable Script Debugging" i čekirajte je.
4. Nađite stavku "Display a notification about every script error" i isključite je (dečekirajte je).
5. Restartujte računar i dosadni prozori bi trebalo da nestanu.      Nazad
 

 
 
Koristite Windows Update bez registracije Windowsa!
1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersion
3. Napravite novu STRING i nazovite je RegDone. Za vrednost unesite 1. Ukoliko već postoji modifikujte vrednost da bude 1.
4. Proverite da li postoji HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows CurrentVersionWelcomeRegWiz i ako ga nema napravite ga.
5. Restartujte računar.

Ovim se ne preskače ili na bilo koji drugi način zaobilazi aktivacija Windows XP sistema. Ovo je samo za one koji ne žele da budu prijavljeni kao vlasnici Win XP-a.      Nazad
 

 
 
Pristupite podešavanju skrivenih opcija u Windows XP-u!
1. Idite na Start>Run... i kucajte gpedit.msc
2. Pregledajte opcije i videćete mnogo opcija koje su dostupne samo kroz editovanje registry baze. Sada ih možete editovati vrlo lako.      Nazad
 

 
 
Isključite recent documents history...
1. Idite na Start>Run... i kucajte gpedit.msc
2. Idite na User Configuration - Administrative Templates - Start Menu and Taskbar
3. Duplo kliknite na "Do not keep history of recently opened documents"
4. Odaberite Enabled i kliknite na Apply i na OK. Pogasite sve prozore i restartujte računar.      Nazad
 

 
 
Pravljenje toolbar-a od bilo kog direktorijuma.
Napraviti novi direktorijum na desktopu i u njega ubaciti sve ikonice i šortkate koje želite da imate u toolbar-u ili koristiti bilo koji postojeći direktorijum na računaru koji sadrži ikonice ili šortkate. LMB miša preneti direktorijum od kog se želi napraviti toolbar ili sa desktopa ili iz windows explorera u neki ugao dektop-a.      Nazad
 

 
 
Saveti za popravku CD/DVD diskova...
Neverovatno ali istinito. Najjeftiniji način za popravku izgrebanih CD/DVD diskova je obična zubna pasta. Za najbolji učinak se preporučuje pasta koja služi za izbeljivanje zuba. Najbolje bi bilo da koristite mekanu krpu ili još bolje vatu za ovaj proces. Pastu treba utrljati od centra CD/DVD diska ka kraju tj. od rupe u centru ka krajnjim ivicama diska (krenuti iznutra završiti spolja) i to utrljavati u smeru suprotnom od smera okretanja diska.

Ukoliko se na disku nalaze veoma velike i duboke ogrebotine, možete probati da nabavite supstancu za poliranje stakala koje koriste optičari pri poliranju naočara. Trebali bi da odete u obližnju optiku i raspitate se o sličnoj supstanci      Nazad
 

 
 
Isključite Thumbs.db - fajl za kešovanje slika...
Thumbs.db služi da bi se kešovale male sličice u direktorijumima gde se nalaze slike ili video fajlovi. Na većini sistema se ne vide što ne znači na ne postoje. Iako opcija nije loša, Windows po slici potroši oko 2-4 KB što na oko 100 slika iznosi do 400 KB potrošenog prostora. Iako utrošak slobodnog prostora nije velik, Windows stalno pristupa ovom fajlu i modifikuje ga kad god uđete u direktorijum u kojem ima slika ili video fajlova. Svaki direktorijum koji u sebi ima bar jednu sliku a vi ste u njemu bili, verovatno ima taj fajl koji je skriven. Brisanjem slika iz direktorijuma, fajl Thumbs.db ne nestaje tj. ostaje u direktorijumu. Ovo je kako bespotrebno usporavanje računara tako i bespotrebno trošenje mesta. Da bi isključili kreiranje ovog fajla (pretpostavlja se da će Windows pri tom i obrisati već postojeće fajlove) uradite sledeće:

1. Idite na Run... i ukucajte gpedit.msc
2. Idite u User Configuration/Administrative Template/Windows Components/Windows Explorer
3. Duplo kliknite na stavku Turn off caching of thumbnail pictures i kada se prozor otvori odaberite opciju enable. Kliknite na Apply i na OK.

Ovo možete uraditi i ako odete na Control Panel>Folder Options>View i isključite stavku "Do not cache thumbnails". Ovim će se direktorijumi koji u sebi sadrže slike a koje gledate kao thumbnail sporije otvarati, ali kako postoje mnogo bolji programi za pregled slika i thumbnail-a (ACDSee ili IrfanView) gubitak je zanemarljiv.
 
 Deinstalirajte Windows Media Player 9

--------------------------------------------------------------------------------

1. Idite na Start>Run... i kucajte cmd
2. U komandnom promptu kucajte rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection InstallWMP7 132 c:windowsinfwmp.inf
3. Kada se proces završi restartujte računar i instalirajte željenu verziju.

Deinstalirajte Windows Messenger opet

--------------------------------------------------------------------------------

1. Idite na Start>Run... i kucajte cmd
2. U komandnom promptu kucajte RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf,BLC.Remove
3. Kada se proces završi restartujte računar

Koristite Windows Update bez registracije Windowsa

--------------------------------------------------------------------------------

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersion
3. Napravite novu STRING i nazovite je RegDone. Za vrednost unesite 1. Ukoliko već postoji modifikujte vrednost da bude 1.
4. Proverite da li postoji HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows CurrentVersionWelcomeRegWiz i ako ga nema napravite ga.
5. Restartujte računar.
Ovim se ne preskače ili na bilo koji drugi način zaobilazi aktivacija Windows XP sistema. Ovo je samo za one koji ne žele da budu prijavljeni kao vlasnici Win XP-a.

Pogledajte statistiku vašeg Windows XP Pro OS-a

--------------------------------------------------------------------------------

1. Idite na Start>Run.. i kucajte cmd
2. U komandnom promptu kucajte systeminfo

Naterajte Search da pretražuje sve tipove fajlova

--------------------------------------------------------------------------------

1. Startujte regedit
2. Idite na HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContro lContentIndex
3. Nađite stavku FilterFilesWithUnknownExtensions i duplo kliknite na nju. Promenite joj vrednost u 1.
5. Idite na Start>Search>All files and folders>More advanced options i čekirajte Search system folders i Search hidden files and folders.

Podesite TCP/IP radi brže vremena odgovora

--------------------------------------------------------------------------------

Standardna vrednost ove opcije je 3, što je ekvivalentno 90 sekundi ( 1 minut i 30 sekundi) za potrebno vreme odgovora. Ukoliko vrednost podesimo na 1, vreme odgovora je 18 sekundi.
1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServic esTcpipParametersTcpMaxCon
3. Pronađite stavku nectResponseRetransmissions i promenite vrednost u 1. Ukoliko stavka ne postoji, kreirajte novi DWORD i ukucajte navedeno ime i vrednost.
4. Restartujte računar.

Optimizujte TCP/IP komunikaciju

--------------------------------------------------------------------------------

Sa malom vrednošću TCP/IP komunikacije moguće je da nastanu zakašnjenja pri komunikaciji. Default (standardna) vrednost ovog parametra je 4356 bajtova. Parametar može imati vrednost od 512 do 65536 bajtova. Po nekim testovima (u zavisnosti od memorije) najbolja vrednost je 14596 bajtova.
1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServic esLanmanServerParameters
3. Nađite stavku SizReqBuf i promenite joj vrednost u 14596. Ukoliko ne postoji, kreirajte novi DWORD i kucajte navedene vrednosti.
4. Restartujte računar

Povećajte DNS keš (Cache) i ubrzajte surfovanje

--------------------------------------------------------------------------------

Iako Windows 2000 i XP imaju vrlo dobro podešen keš, ipak se performanse mogu popraviti sledećim postupkom

1. Idite na START>Run...
2. Ukucajte notepad.
3. Obeležite sledeći deo (od windows pa do 12d) i pritisnite CTRL+c kombinaciju tastera

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServic esDnscacheParameters]

"CacheHashTableBucketSize"=dword:00000001
"CacheHashTableSize"=dword:00000180
"MaxCacheEntryTtlLimit"=dword:0000fa00
"MaxSOACacheEntryTtlLimit"=dword:0000012d

4. Idite na prozor notepad programa i pritisnite CTRL+v
5. Fajl snimite negde na vaš HDD. Dodelite mu ime DNSpodesavanje.reg (mora imati ekstenziju .reg)
6. Startujte Windows Explorer i pronađite snimljeni fajl. Duplo kliknite na njega i prihvatite sve rikvestere (kliknite Yes na sve što iskoči)
7. Restartujte računar.

 Ubrzajte prikaz ikona u My Network Places direktorijumu

--------------------------------------------------------------------------------

1. Startujte Windows Explorer
2. Idite na Tools padajući meni i odaberite opciju Folder Options...
3. Idite na View tab
4. Pronađite opciju Automatically search for network folders and printers.
5. Ukoliko je uključena (čekirana) isključite je (dečekirajte), a ukoliko nije čekirana ostavite je tako.
6. Kliknite na OK i ugasite sve prozore koje ste otvarali prilikom ovog procesa

DisablePagingExecutive - ukljucivanjem ove opcije sprijecit cete spremanje odredenih aplikacija na hard disk vašeg racunala. S tim cete znatno ubrzati sve procese jer je poznato da je radna memorija i tisucu puta brža od virtualne memorije na hard disku. Po pocetnim postavkama vrijednost ove opcije je 0, da bi je ukljucili postavite ju na 1.

Ovu postavku nalazite na sljedecem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sljedeca opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Ukljucujuci ovu opciju, "prisiljavate" ucitavanje operativnog sustava i njegovih osnovnih procesa u memoriju.

Treca dio u nizu, koja ce našim Windowsima XP "dati krila", je lOPageLockLimit, Ovu registry vrijednost trebate sami kreirati odabiruci opciju New - Dword koju dobijete koristeci desnu tipku miša. Za ime koristite "lOPageLockLimit" (bitno je tocno napisati ime ovog kljuca, s malim i velikim slovima). Vrijednost koju upisujete zavisi o kolicini radne memorije s kojom raspolažete: 64 MB - 1000; 128 MB - 4000; 256 MB - 10.000; 512 MB ili više: 40.000. Vrijednosti su prikazane za unos u hek-sadecimalnom obliku.

Ova opcija nece znaciti ubrzanje rada samog racunala, ali ce svakako donijeti poboljšanja u prijenosa podataka.

Promjenite ime recycle binu

Ako želite promjenit ime za "Recycle Bin", (kanta, smece, ništ koristi... i sl.) evo jedan jednostavan trik kako to uciniti.
Otvorite vaš omiljeni tekst editor (Notepad, npr.) i kopirajte ovaj tekst u Notepad:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}ShellFolder]
"Attributes"=hex:50,01,00,20
"CallForAttributes"=dword:00000000


Sada spremite tekst kao (Save as) .reg datoteku bilo gdje u racunalu (npr. Datoteka ce se zvati "Kanta", a vi upišete ovako: Kanta.reg), znaci na kraju naziva datoteke je potrebno samo dodati ".reg" ekstenziju.
Sada dva puta kliknite na novonapravljeni registry kljuc i samo pritišcite "Yes".
Od sada možete mjenjati ime "Recycle Binu" kao i svakoj drugoj datoteci na racunalu.
(Desni klik i "Rename").

POVECAVANJE DISKOVNOG PROSTORA


Desnim klikom miša na RECYCLE BIN otvorite opciju PROPERTIES. Ako niste ništa dirali oznacena je opcija USE ONE SETTINGS FOR ALL DRIVERS i Windowsi koriste 10% prostora za spremanje datoteka oznacenih za brisanje po svakoj particiji. Izracunajte si koliko je to prostora na vašoj particiji te ce te vjerojatno uvidjeti da nikada ne brišete tako velike datoteke te slobodno smanjite na slideru postotak (ja osobno imam postavku 5% na obadvije particije c: i d: ). Ako se ukaže potreba za vecim postotkom ponovite postupak obrnutim redosljedom ili SAMO ako ste potpuno sigurni da želite nešto obrisati oznacite željeni file jednim klikom miša te pritisnite SHIFT + DELETE te ce te time zaobici Recycle Bin.

SKENIRAJTE I POPRAVITE WINDOWSE SA INSTALACIJSKIM CD-om

Ovo je jedan od korisnih nacina kako da popravite vecinu grešaka koje nastaju tijekom
korištenja XP Windowsa.(izbrisani DLL-ovi, itd...). MOže potrajati od nekoliko minuta pa sve do 20-ak minuta, ovisno o nastalom problemu.

1. Kliknite na Start zatim na Run.

2. Sada upišite SFC /scannow (Napomena: iza SFC se nalazi razmak)

3. Pritisnite OK.

Sada ce vas tražiti da stavite sistemski cd u CD-ROM (instalacijski CD), nakon toga prepustite Windowsima da odrade svoj posao.

Ovaj tweak je potpuno bezopasan, jer necete ostati bez podataka i ne mjenja vaše postavke, jednostavno ce popraviti ono što nedostaje.

Ako ste deinstalirali svoj program za snimanje CD-a,ili ako iz nekog drugog razloga ne možete pristupiti CD-Rom-u,u vecini slucajeva potrebno je obrisati vrijednosti u sljedecem kljucu:


Nadite i izbrišite "UpperFilters" i "LowerFilters" u ovom Registry kljucu:


HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Ako želite ukloniti neke programe koji su instalirani sa Windowsima ali nisu vidljivi u "Add/Remove",otvorite u Notepadu datoteku:"C:WINDOWSINFSYSOC.INF". Ovdje ce te naci listu programa i uocite da neki programi imaju rijec "hide" na kraju. Jednostavno izbrišite tu rijec ali ostavite zarez:

PRIJE:msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7
POSLJE:msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7

Sada kada otvorite Add-Remove,vidjeti cete vaš novi izbor,u ovom slucaju "Windows Messenger"

XP Password Recovery


Ako ste kojim slucajem zaboravili XP Windows administratorski password (lozinku) i ne možete se logirati na Win XP i na taj nacin doci do vlastitih podataka koji su vam od bitne važnosti,a ne želite ponovno instalirati opertivni sustav,odnosno formatirati hard disk i izbrisati te podatke,postoje web stranice koje "tvrde" da mogu vratiti vaš administratorski ili korisnicki password(lozinku),kako ne bi ostali bez svojih podataka !

Jedna od takvih stranica je i http://xpcracker.mine.nu/xpcrackerDrugi nacin na koji možete doci do svojih podataka ako ste izgubili password je:
Potrebno je doci do datoteke "SAM" koja se nalazi u c:windowssystem32configSAM,kopirati je i na drugom racunalu,pomocu programa LC @stake koji možete naci na ovoj stranici
http://www.downseek.com/download/21384.as

probati vratiti svoj password odnosno dešifrirati!

Saznajte IP adresu

Ako imate neki program za instant message i uspostavili ste vezu sa osobom s kojom želite razgovarati,a želite saznati IP adresu te osobe,ucinite sljedece:

Otvorite notepad i upišite:

@echo.
@color 09
@netstat -n
@echo.
@pause

zatim spremite tekst(Save as) "GetIp.cmd" (bez navodnika).
Dobili ste vrlo jednostavan alat za prikat IP adrese.
Skriptu možete primjeniti bilo gdje na Internetu(nije nužno da to bude instant messenger,uzeo sam ga samo kao primjer)!

Performanse miša u Windows XP


Ako imate problema u igrama,Windowsima XP sucelju,itd... probajte ovo


1. Otvorite Control Panel


2. Zatim stavku "Mouse" ili "Printers and other hardware"


3. Kliknite na "Pointer Options" i deselektirajte sljedece:
ENHANCE POINTER PRECISION and SHOW LOCATION OF POINTER WHEN I PRESS THE CTRL KEY.


Drugi nacin:


1. Kliknite na "Hardware",zatim na "Properties"


2. U novom prozoru kliknite na Advanced Settings


3. Namjestite "Sample Rate" na najveci broj


4. Podesite "Input Buffer Lenght" na najveci broj

BESPLATNA GENERALKASvjedoci ste hrpe softvera na Internetu koji vam nude razne nacine da ocistite, podesite i ubrzate racunalo do besvjesti te izvucete i zadnji atom snage iz svoga procesora… naravno za odredeni iznos dolara, ali postoje nacini da to sve ucinite besplatno.


Kao što smo vec rekli postoji mnoštvo softvera koji vam nude održavanje racunala u top formi. Znaci razne optimizacije, cišcenja i ubrzanja, kako racunala tako i internet veze bez obzira radilo se o obicnoj modemskoj vezi, ISDN, ADSL…
No, velika vecina takvih programa zahtjeva i odredenu naknadu za svoj posao, odnosno odredeni iznos dolara koji ponekad i nije prihvatljiv svima. Da li ste se ikada upitali što ustvari rade takvi programi?


Kako uspjevaju ocistiti "smece" koje se nakupljalo mjesecima i sada vaše racunalo više ne radi onako glatko! Odjednom pocinju i problemi sa internetom, veza je prespora i stranice se ucitavaju predugo. I uz sve to sada se više ne želi niti ugasiti onako brzo, nego cucite uz monitor i razmišljate da li ce se uopce "vec jednom ugasiti?"
No dobro, ako ste iskusili neke od ovih ili slicnih problema, znaci da je došlo vrijeme da napravite "generalnu cistku", a XPTips ce vam pokazati kako da to ucinite besplatno u 10 jednostavnih koraka.


1. Uklonite nepotrebne stvari


Prvo pa generalno

Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopce ne koristite.
U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gdje možete vidjeti koji su programi instalirani na vaše racunalo i odluciti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali vecina korisnika i ne zamjeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gdje možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
Dovoljno je maknuti kvacicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next, ako poželite ponovno vratiti te programe oznacitite prazni kvadratic i kliknite na Next.

Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih uciniti vidljivima na sljedeci nacin:
Otidite u vaš Windows direktorij i onda u poddirektorij INF. nadite datoteku koja se zove sysoc.ini.
Otvorite je u Notepadu, nadite redak msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7
i izbacite rijec hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 spremite promjene i sada ce Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.


2. Start up programi i efekti

Kako iskljuciti ?

Instaliranje puno programa može zapuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startaju sa pokretanjem racunala,što može dovesti do usporavanja racunala i zauzimanjem dijela memorije

1. Pokrenite Regedit, "Start - Run i upišite regedit zatim kliknite na "ok"
2. Dodite do kljuca HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Run
3. Kada ste došli do kljuca,na desnoj strani možete identificirati programe koje ne želite pokrenuti pri startu racunala.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu racunala i odaberite "Delete".
Na ovaj nacin programi nece biti ucitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.

Uklanjanje vizualnih efekata takoder ce osloboditi dio raspoložive memorije.
Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na gumb Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvacice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage oznacite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaše racunalo radi brže3. Oslobodite još memorije

Nepotrebni DLL - ovi i servisi

Ako koristite puno programa u vrijeme rada, svi dll-ovi {dynamic linked library) se ucitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
To utjece na kolicinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog racunala. Evo kako natjerati Windowse XP da izbace iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

Potražimo u registry-u HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer. U ovom kljucu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrijednost na 1.

Servisi su programi koji se pokrecu sa Windowsima i oni nepotrebni utjecu na performanse racunala.
Odite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete iskljucivati i ukljucivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis iskljucen.


Ako ne pretražujete cesto datoteke na racunalu iskljucivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.


4. Cišcenje Registry baze

Dubinsko cišcenje

Recimo da cesto dodajete i uklanjate programe i da vodite racuna o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke lice na monstrume i zbog njihove velicine je rad na vašem racunalu otežan.
U ovom slucaju uptrijebiti cemo izvrstan program RegSeeker koji ce ponuditi i više od cišcenja.

Na samom pocetku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete sprijeciti da se pokrecu sa Windowsima, te brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet preglednik sakuplja prilikom surfanja.
Uz sve to, RegSeeker vam u meniu "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.

I dolazimo do glavnog dijela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate uciniti je, kliknuti na gumb "ok" i pricekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry ocišcen od nakupljenog smeca.

U slucaju da nakon cišcenja racunalo ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratit pritiskom na gumb Backups


5. XP na krilima

Brzi i žestoki

Ovu preinaku mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sustava, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen ucinak nece biti vidljiv kao ubrzanje raspolažete li s manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive - ukljucivanjem ove opcije sprijecavate spremanje odredenih aplikacija na tvrdi disk vašeg racunala. S tim cete znatno ubrzati sve procese jer poznato je da radna memorija i tisucu puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrijednost ove opcije je 0, da bi je ukljucili postavite je na 1.

Ovu postavku nalazite na sljedecem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sljedeca opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Kada ukljucite ovu opciju, "prisiljavate" ucitavanje operativnog sustava i njegovih procesa u memoriju.

S ovom promjenom Windowsi XP ucitavaju jezgru operativnog sustava i drže je u memoriji, cineci cjelokupni sustav mnogo bržim i življim za rad.


6. Ubrzajte prijenos podataka

DMA - mode

Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Vecina CD-ROM-ova podržava ovaj nacin rada,ali XP ih gotovo uvijek stavlja u PIO (sporiji) nacin rada. DMA nece ubrzati vaš CD-ROM,ali ce koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prijenos podataka
Evo kako:
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary
IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" provjerite Device 1 postavke. Vjerojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.

Ukoliko ovo ne pomogne, u vecini slucajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sljedeci nacin:

Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartajte racunalo i pogledajte sada dali je IDE kanal prihvatio DMA mode.

U nekim slucajevima najviše što cete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slucaju puno bolje od PIO moda.7. Još malo ubrzanja

Konacni obracun

a) Nemojte zaboravit koristiti alat za defragmentaciju diska. Naci cete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj nacin, odnosno defragmentacijom možete povecati performanse racunala do 10 %, i produžiti vijek trajanja HD-a

b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windowse da je koriste maksimalno ucinkovito. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorija", i u "[386Enh]" djelu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj nacin ste ustvari naznacili Windowsima da znacajno smanje korištenje virtualne memorije.

c) Kada vec imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA mogucnosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promjene i napravite restart racunala!8. Ubrzajte surfanje

Internet na steroidima

Na Internetu možete naci hrpu programa koji vam nude brže spajanje i ucitavanje programa te web stranica i u pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obecavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; obican modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži nacin spajanja na Internet.

Osjetno ubrzanje možete postici malom ispravkom registry kljuca. Pokrenite Regedit i potražite kljuc koji se nalazi na sljedecem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows -
Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.


Na ovome mjestu postoje dva prisutna kljuca; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati racunalo kako bi primijetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmjenom u Registry editoru.

Ovime ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.9. Podesite modem

Modem na maksimum

Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se cini da je protok podataka katastrofalan.

Upotrijebili ste sve moguce trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivace, a cini vam se da sve to negdje drugdje radi mnogo ljepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.

Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bp


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: