Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
saki83 blog
Šta kaže Sveto Pismo o abortusu i o čoveku kada postaje ličnost. Da li je fetus čovek? "Isak se moljase Gospodu za zenu svoju, jer ona bese nerotkinja, i izmoli od Gospoda da Raveka zena njegova, zatrudni. Deca u utrobi njenoj udarahu jedno o drugo. I ona rece: Ako je tako, nasto sam zatrudnela? I ona otide da pita Gospoda. I Gospod joj rece:
Do dva su plemena u utrobi tvojoj,
i dva ce naroda iz tebe izici,
i jedan ce jaci od drugoga biti,
i veci ce manjemu sluziti."
(Post 25,21-23)

Ocigledno je ovde da Biblija razlikuje decu jos dok su majcinoj utrobi. Majke najbolje mogu da uoce razlike u ponasanju dece u prenatalnom stanju, kao sto je to ovde slucaj sa Ravekom. Ako vec postoje nekakve razlike u tom periodu, to znaci da proces personalizacije zapocinje pre rodjenja, a traje celog zivota.

"Sto ne umreh u utrobi materinoj?
sto ne izdahnuh izlazeci iz nje?"
(Jov 3,11)

Besmisleno je govoriti o umiranju u majcinoj utrobi, ako vec tamo nema zivota. Ovo nije samo simbolicko izrazavanje, vec biblijski stav o pocetku zivota. Zivot, ali ne samo vegetativni, vec osobni, postoji od zaceca.

"Il' ne bih ni postojao,
kao nedonosce sakriveno,
kao dete koje svetlost
nikad ugledalo nije."
(Jov 3,16)

Ponovo se pominje dete u majcinoj utrobi. Dete podrazumeva licnost, osobu, a ne nekakav skup ili gomilu celija.

"Ta ti si me iz utrobe materine podigao,
i mirio me na sisi majke moje.
Od rodjenja svoga ja sam tebi predan,
od utrobe majke moje ti si meni Bog."
(Ps 22,11-12)

Ovde se pominje predanje Bogu i jedna vrsta odnosa sa Njim vec u utrobi majcinoj sto podrazumeva osobnost.

"Ti si utrobe moje stvorio,
i sastavio me u utrobi majke moje.
Hvalim te sto sam tako divno sazdan.
Divna su sva dela tvoja, dobro zna to dusa moja.
Ni jedna se kost moja nije sakrila od tebe
kad sam tajno sazdan,
otkan u utrobi zemlje.
Zametak moj videse oci tvoje,
i u knjizi tvojoj svi su zapisani bili
dani sudbine moje,
pre no sto i jedan od njih osvanu."
(Ps 139,13-16)

Pocetak zivota je u trenutku zaceca, i Bog posmatra plod kao novog coveka. Jos dok je u obliku zametka zna se sve ono sto ce da ga krasi i karakterise nakon rodjenja. U zametku postoji struktura coveka koji treba da se rodi, njegove osobine, boja ociju, otisci prstiju itd. Zbog toga bilo kakav atak na plod se smatra atakom na coveka.

"Ovako govori Gospod koji te stvori
i sazda te od rodjenja tvoga,
i koji je pomoc tvoja:
Ne boj se ti, slugo moj, Jakove,
Izrailju moj koga ja izabrah."
(Is 44,2)

"Rec Gospodnja mi progovori i rece: Pre nego te sazdah u utrobi matere tvoje znah te; i pre no sto si izisao iz utrobe matere tvoje posvetih te i postavih te za proroka narodima." (Jr 1,4-5)

Iznova se pominje odnos sa Bogom jos u vremenu boravka u majcinoj utrobi. Vec tada Gospod posvecuje i postavlja za proroka. Da li iko ima pravo da prekida ono sto je vec pocelo svoje postojanje i egzistenciju?

"Ali mu andjeo rece: Ne boj se, Zaharija, jer je uslisena molitva tvoja. Zena tvoja Jelisaveta rodice ti sina, i ti ces mu nadenuti ime Jovan. On ce ti biti na radost i veselje, i mnogi ce se obradovati njegovom rodjenju; jer on ce biti veliki pred Bogom. On nece piti vina ni opojnoga pica, i napunice se Duha Svetoga jos u utrobi matere svoje." (Lk 1,13-15)

Ispunjenje Duhom Svetim u majcinoj utrobi je jos jedna stvar koja potvrdjuje biblijski stav da osobnost postoji vec u prenatalnom periodu. Osobnost, postojanje duse i duha su preduslovi za ziv kontakt sa Bogom, za ispunjenje Svetim Duhom.

"U to vreme Marija usta i pohita u planinu, u grad Judin. Ona udje u kucu Zaharijinu i pozdravi Jelisavetu. Cim Jelisaveta cu pozdrav Marijin, zaigra dete u utrobi njenoj, i ona se napuni Duha Svetoga." (Lk 1,39-41)

Marijino dete (Jovan Krstitelj) je zaigralo osetivsi prisustvo Marije koja je nosila Hrista. Ovo pokazuje da deca vec u tom dobu mogu da osete Bozije prisustvo, i da ga izraze na njima svojstven nacin. Dakle, sposobni su za komunikaciju sa Bogom, a ona je moguca putem duse i duha, na telesno.
Biblija smatra da je plod od samog zaceca ljudsko bice, a abortus je unistenje ploda, sto ce reci da je abortus ubistvo jos nerodjene dece, tj. greh i gad pred Bogom, Stvoriteljem, Onim koji daruje zivot.

Bez obzira kakav stav da preovladava u drustvu, hriscani treba da drze biblijski kurs i da zastupaju za one koji ne mogu sami sebe. Koliko smo zaista to cinili i cinimo? Isus u evandjelju kaze da ce biti tesko onome koji naudi jednome od ovih najmanjih (Mt 25,40). Postavlja se pitanje ko su ti najmanji? Ne odnosi li se to i na nerodjenu decu koja se danas masovno eliminisu iz kojekakvih razloga, iako ne postoji dovoljno dobar razlog za nesto takvo. Moramo da se borimo za coveka. Na nama kao hriscanima je takodje deo krivice za danasnju situaciju po pitanju abortusa.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: